Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

V ruské Voroněži hoří sklad paliva: Za požárem stojí wagnerovci?

Autor: ČTK, swp - 
24. června 2023
12:43

Žoldnéři z ruské soukromé Wagnerovy skupiny obsadili všechna vojenská stanoviště ve městě Voroněž 500 kilometrů jižně od Moskvy, napsala agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj z ruských bezpečnostních složek. Totéž tvrdí i sami wagnerovci, kteří o postupu ve Voroněži informovali na telegramu. Informaci zatím nelze nezávisle ověřit. Ve městě hoří sklad paliva, který se pokouší uhasit stovka hasičů. Není jasné, zda požár s údajným postupem wagnerovců souvisí.

Na sociálních sítích se objevily fotografie a záběry z Voroněže, kde je nad městem vidět sloupec hustého černého dýmu. Gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev potvrdil, že hoří sklad paliva. Předtím popřel zprávy, že se v regionu pohybují kolony ozbrojenců, zároveň ale sdělil, že je uzavřený 300 kilometrů dlouhý úsek dálnice M4, která spojuje Moskvu s jihem Ruska.

„Vojenská zařízení ve Voroněži jsou pod kontrolou soukromé Wagnerovy skupiny. Armáda se přidala na stranu lidu,“ uvedla skupina na svém kanálu na telegramu.

Agentura TASS s odkazem na svého zpravodaje z místa napsala, že ve městě je klid, doprava funguje jako normálně a nikde není vidět vojáky. Gusev na telegramu uvedl, že ruská armáda v oblasti provádí potřebná „bojová a operační opatření“ v rámci protiteroristické operace.

Voroněž je vzdálená přes 500 kilometrů od Rostova na Donu, kde v sobotu podle šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina jeho muži obsadili veškerá armádní stanoviště a také letiště. Prigožin pohrozil pochodem na Moskvu, žádá setkání s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu. Ministerstvo obrany a prezident Vladimir Putin jeho postup označili za ozbrojenou vzpouru.

Video  Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“  - Reuters
Video se připravuje ...

16:51
Dnes

„SBU doručila oznámení o podezření sankcionovanému metropolitovi Ukrajinské ortodoxní církve Moskevského patriarchátu ze Záporoží, který vyvolával náboženskou nenávist,“ informuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). Kněz nenávistně hovořil soukromě i v bohoslužbách, podporoval ruskou agresi. „Duchovní také zveřejňoval provokativní příspěvky na svém osobním telegramovém kanálu, kde urážel náboženské cítění představitelů jiných náboženství. Tímto způsobem podkopával společensko-politickou situaci v přífrontovém regionu ve prospěch agresorské země.“

15:11
Dnes

Zástupci médií dostanou přístup do kuloárů Verchovné rady – jednokomorového ukrajinského parlamentu – aby mohli pokrýt její práci během plenárních zasedání, slíbil šéf parlamentního aparátu Vjačeslav Štučnyj podle zpravodaje agentury Ukrinform.

Do jisté míry to bude přístup omezený: „Vracíme se k praxi, kterou jsme měli v době pandemie koronaviru. Během zasedání Verchovné rady bude moci v budově pobývat 20–30 zástupců médií. Novináři již požádali o akreditaci. Jsme připraveni na další akreditace,“ řekl Štučnyj. Dříve mělo parlamemtní akreditaci přes 4000 žurnalistů, teď se budou muset omezit na ty nejdůvěryhodnější. „Máme rizika, která jsou každý měsíc potvrzena příslušnými dopisy od speciálních služeb,“ vysvětlil omezení předseda parlamentu Ruslan Stefančuk. 

Za válečného stavu byla řada demokratických procesů ukrajinského státu omezena, což kritizuje opozice. 

14:53
Dnes

V Moskvě dnes začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na akci pořádané ministerstvem obrany je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně amerického tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley, německého tanku Leopard 2 a obrněného vozidla pěchoty Marder a francouzského obrněného vozidla AMX-10RC.

Na výstavě, která bude otevřená jeden měsíc v památníku druhé světové války v západní části Moskvy, jsou vystaveny také střelné zbraně či vojenské dokumenty.

Rusko kritizuje dodávky západních zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu a považuje je za důkaz přímého zapojení NATO do konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň opakovaně prohlásil, že západní vojenské dodávky Kyjevu průběh konfliktu nezmění a nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa