Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prigožin i „esesák“ Utkin jsou mezi 10 mrtvými po pádu letadla, tvrdí ruská letecká agentura

Aktualizováno -
24. srpna 2023
06:40
Autor: ČTK, simao, swp - 
23. srpna 2023
19:19

Soukromé letadlo, na jehož palubě byl podle seznamu pasažérů i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, ve středu večer havarovalo v ruské Tverské oblasti severně od Moskvy. Zemřelo všech sedm cestujících a tři členové posádky. Zdroje Wagnerovců udávají, že na palubě byl i Dmitrij Utkin, zakladatel skupiny. Prigožin je skutečně po smrti, píše podle ruskojazyčného serveru BBC Grey Zone, telegramový kanál napojený na žoldnéře Wagnerovy skupiny. O úmrtí Prigožina již podle TASS informovala i Rosavacija, ruská federální agentura pro leteckou dopravu.

„Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin byl na seznamu cestujících letadla, které havarovalo v Rusku, a zahynulo všech 10 lidí na palubě. Věří se, že byl na palubě letadla,“ uvedla na svých stránkách ve středu v podvečer BBC.

Ruské úřady dříve uvedly, že Prigožin byl na seznamu pasažérů soukromého letadla, které ve středu havarovalo v ruské Tverské oblasti. Okolnosti havárie letadla jsou předmětem vyšetřování.

Na palubě byl údajně i zakladatel skupiny Utkin. Fascinovala ho Třetí říše, na těle měl několik nacistických tetování, například hákový kříž, nacistického orla či blesky SS. Skupinu měl pojmenovat podle Richarda Wagnera, oblíbeného skladatele Adolfa Hitlera.

Grey Zone uvedl, že Prigožinova smrt je následkem „konání zrádců Ruska“. Spekuluje se o tom, že soukromé letadlo sestřelila ruská protivzdušná obrana. Na sídle Wagnerovy skupiny v Petrohradu, které Prigožin otevřel loni v listopadu, se podle petrohradského vydání serveru Bumaga objevil kříž utvořený z rozsvícených oken.

„Letadlo Embraer letělo z (moskevského letiště) Šeremeťjevo do Petrohradu. Na palubě byli tři členové posádky a sedm pasažérů. Všichni zahynuli,“ uvedlo tiskové oddělení ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti.

„Zahájili jsme vyšetřování havárie letadla Embraer, která se stala dnes večer v Tverské oblasti. Na seznamu cestujících bylo i jméno Jevgenij Prigožin,“ citoval TASS ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija.

Rosaviacija v pozdních večerních novinách následně zveřejnila kompletní seznam cestujících na palubě letounu, mezi nimiž figuruje i Prigožin a někdejší pracovník ruské vojenské rozvědky GRU Dmitrij Utkin. Toho média označují za Prigožinovu pravou rukou a podle ruských okupačních úřadů na Ukrajině jeho volací značka Wagner posloužila i jako pojmenování pro celou skupinu, píše agentura AP.

Nejasnosti ohledně Prigožina na palubě

Brzy se objevily spekulace, jestli Prigožin na palubě skutečně opravdu byl. Že havarovaným letadlem cestoval a zahynul, uvádšl mimo jiné server Fontanka s odkazem na své zdroje, podle kterých byli na palubě i velitelé Wagnerovy skupiny.

Moskvou dosazený šéf okupační správy v ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov na telegramu napsal, že jeho zdroje zevnitř Wagnerovy skupiny potvrdily úmrtí Prigožina a také jednoho z velitelů, bývalého pracovníka ruské vojenské rozvědky GRU Dmitrije Utkina.

Portál readovka.news na telegramu napsal, že hovořit o Prigožinově smrti je podle jednoho z jeho zdrojů předčasné, protože podnikatel mohl být na palubě jiného letadla. Z bezpečnostních důvodů prý často uváděl, že letí jedním ze svých strojů, nastoupil pak ale do jiného.

Agentura Reuters večer poznamenala, že přes poslední vyjádření úřadů i zdrojů z Wagnerovy skupiny není stále zcela jisté, zda Prigožin v letadle opravdu zahynul, nebo byl jen uvedený na seznamu pasažérů.

Letoun podle ministerstva spadl u vesnice Kuženkino na severozápadě Tverské oblasti, zhruba na půl cesty mezi Moskvou a Petrohradem. Letadlo, které v tu dobu bylo ve vzduchu necelou půlhodinu, začalo po nárazu do země hořet.

Podle ruské agentury Interfax už byla na místě pádu stroje nalezena těla všech deseti lidí, kteří byli na palubě.

Moderátorka Xenija Sobčaková na sociální síti uvedla, že havarované letadlo patrně patřilo právě Prigožinovi. Ruskojazyčný server BBC napsal, že šéf wagnerovců vlastní stroj Embraer Legacy 600 s označením RA-02795 a podle serveru Flightradar letadlo s tímto číslem dnes odpoledne vzlétlo z Moskvy. Okolo 15:11 se pak ztratilo z radaru nad Tverskou oblastí ve výšce 8500 metrů.

Záběry z místa nehody a z okamžiku, kdy letoun havaroval, na telegramu zveřejnil například portál The Bell.

Ať měla dnešní havárie jakoukoliv příčinu, Prigožinovo úmrtí znamená, že se ruský prezident Vladimir Putin zbavil i člověka, který představoval nejvážnější výzvu autoritě ruského vůdce od jeho nástupu k moci v roce 1999, píše agentura Reuters. Kreml ani ruské ministerstvo obrany dosud záležitost nekomentovaly.

Prigožin, jehož bojovníci z Wagnerovy skupiny se v rámci ruského vojenského tažení na Ukrajině účastnili nejtvrdších bojů, se letos na konci června pokusil o ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany.

Při bleskové akci 24. června obsadil armádní objekty a letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska. Následně se několik tisíc žoldnéřů s tanky, obrněnými vozidly, protiletadlovými zbraněmi a civilními nákladními automobily vydalo na Moskvu, ještě ten den ale Prigožin postup svých lidí zastavil.

Kreml následně ohlásil, že wagnerovci i jejich šéf nebudou stíháni, ale odejdou do Běloruska. Od té doby není jejich osud jasný. Prigožin tento týden zveřejnil první video od vzpoury, na kterém naznačoval, že je v Africe. Není ale jasné, kdy a kde záběry vznikly.

19:59
27. 4. 2024

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
27. 4. 2024

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
27. 4. 2024

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Kompletní online

Video  Wagnerovci během vzpoury sestřelili Iljušin Il-22: Byl plný ruských velitelů.  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa