Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Wagnerovci se blíží k Moskvě: Starosta města vyzval obyvatele k omezení pohybu!

Autor: ČTK, swp - 
24. června 2023
18:02

Moskevský starosta Sergej Sobjanin v sobotu vyzval obyvatele, aby co nejméně vycházeli do ulic, zatímco se k ruské metropoli podle všeho blížili vzbouření žoldnéři z Wagnerovy skupiny. Sobjanin také oznámil, že pondělí bude nepracovním dnem, což má pomoci „minimalizovat rizika". Informují o tom agentura Reuters nebo zpravodajská společnost BBC.

Starosta ve svém prohlášení na sociální síti Telegram neuvedl přesnou příčinu opatření, spojoval je s „režimem protiteroristické operace“ vyhlášeným během dopoledne. „Městské služby jsou v pohotovosti... Situace je složitá,“ citovala jej BBC.

Volno podle ní v pondělí budou mít všichni kromě lidí pracujících na úřadech či ve vojenských závodech. Sobjanin varoval, že některé ulice nebo celé čtvrti mohou být v nejbližší době uzavřené. Protiteroristický režim zároveň umožňuje úřadům monitorovat či omezovat komunikaci obyvatel, prohledávat osoby a vozidla nebo nařizovat evakuace.

Moskva se podle všeho připravovala na příjezd bojovníků Wagnerovy skupiny, jejíž lídr Jevgenij Prigožin zahájil ozbrojené povstání s cílem sesadit velení ruské armády. Jeho jednotky dopoledne obsadily vojenské velitelství ve městě Rostov na Donu, načež směřovaly na sever do hlavního města. Jakými silami Prigožin disponuje, přitom nebylo jasné.

Ještě dopoledne v Moskvě podle médií panovala poklidná atmosféra. „I před povstáním se úřady co nejvíce snažily v Moskvě vytvářet dojem normálnosti, zatímco Rusko za hranicemi na Ukrajině vedlo brutální válku. Tyto snahy z velké části v sobotu pokračovaly,“ napsal list The New York Times. Podle informací ruského webu Meduza ovšem moskevské úřady zvažovaly možnost vyhlášení zákazu nočního vycházení.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruské ministerstvo obrany přimíchalo do zpráv záběry ze zimy.  - Ministerstvo obrany RF
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa