Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kdo je Jevgenij Prigožin: Miliardář i hlavní tvář ruské agrese. A proč se mu říká Putinův kuchař?

Autor: ČTK, swp - 
24. června 2023
13:12

Šéf Wagnerovy vojenské společnosti Jevgenij Prigožin obvinil ruské vojenské velení z útoku na jeho muže a vyzval k jeho odstranění, Prigožinovy hrozby ruské úřady považují za výzvu k ozbrojenému povstání. Kdo je Prigožin a jak stoupal jeho vliv v Rusku?

Ruský oligarcha a miliardář Prigožin (62) podle médií vydělává na cateringu, státních zakázkách a žoldnéřských misích jím ovládané Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) soukromé vojenské společnosti. V rodném Petrohradu má podle médií příjmy zejména z developmentu a pronajímání nemovitostí. Bývá označován za člověka, který má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Putinův kuchař

Prigožin vlastní síť restaurací, cateringovou firmu Concord Catering a firmu Concord Management and Consulting, jejímž prostřednictvím řídí společnost zabývající se internetovými aktivitami proti Západu. Například dlouhodobě patří k hlavním dodavatelům jídel do školních jídelen, díky čemuž získal přezdívku Putinův kuchař. Deník MfDnes letos v únoru uvedl, že na státních zakázkách vydělal loni Prigožin v přepočtu rekordních téměř 30 miliard korun, což je zhruba polovina toho, co si jeho firmy vydělaly celkem v letech 2011 až 2021. Podle deníku o tom ve společném materiálu píší investigativci serveru Vjorstka a projektu Možem objasniť.

Prigožin na sankčním seznamu

Prigožin se díky Wagnerově armádě stal jednou z hlavních tváří ruské agrese proti Ukrajině. Je častým kritikem ruského vojenského velení, které obviňuje z neschopnosti. Naopak výsledky své žoldnéřské armády, do které zapojil i vězně z ruských věznic, mnohdy nadsazuje.

Prigožin je na sankčním seznamu Západu už od dob anexe Krymu v roce 2014. Je terčem unijních sankcí i v souvislosti s působením jeho žoldnéřské skupiny v dalších zemích včetně Libye či Sýrie. Jeho dřívější žalobu proti zařazení na seznam unijní soud zamítl. Na listině figuruje také několik předních členů skupiny, ale i Prigožinova žena a syn. Americká FBI Prigožina zařadila na svůj seznam hledaných zločinců a vypsala odměnu na jeho dopadení.

9 let vězení, pak luxusní restaurace

Rodák z tehdejšího Leningradu (dnes Petrohrad) Prigožin (nar. 1. června 1961) absolvoval sportovní internátní učiliště, závodně běhal na lyžích. Již v mládí se dostal do konfliktu se zákonem, byl podmíněně odsouzen za krádež. V roce 1981 byl odsouzen na 12 let vězení za loupež v organizované zločinecké skupině a další trestné činy. Ve vězení strávil devět let, po propuštění začal podnikat, nejprve měl stánek s občerstvením. Později stál u zrodu sítě supermarketů a především otevřel v Petrohradu luxusní restauraci, kterou si oblíbila tamní smetánka a několikrát ji navštívil i Vladimir Putin, s kterým se sblížil. Prigožin následně získal z Kremlu řadu zakázek na VIP služby, otevřel restauraci v budově parlamentu. Díky tomu si vybudoval vazby na mnohé vlivné lidi v Rusku, čehož podle médií dokázal využívat ve svůj prospěch.

To, že stojí za Wagnerovou armádou, Prigožin dlouho popíral. Poprvé přiznal, že je zakladatelem Wagnerovy skupiny, až loni v září. V příspěvku na ruské sociální síti Vkontakte uvedl, že ji v roce 2014 založil.

Během současné války na Ukrajině Prigožin patří k nejaktivnějším podporovatelům ruské agrese, často vyzýval k razantním akcím a Ukrajině vyhrožoval tvrdým postupem. Často však také ostře kritizoval ruské vojenské i politické špičky.

Video  Putin v televizním projevu nazývá vzpouru wagnerovců „zradou“.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa