Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevzdáme se, burcuje svoje žoldnéře Prigožin. Putinovi vzkazuje: Nejsem zrádce

Aktualizováno -
24. června 2023
12:15
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. června 2023
12:00

Šéf ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin dnes prohlásil, že on ani jeho jednotky se nevzdají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Šéf Kremlu se podle Prigožina hluboce mýlí, když je označil za zrádce.

„Mýlíte se, když mě obviňujete ze zrady,“ vzkázal dnes Prigožin Putinovi po jeho projevu k ruskému národu. „Jsme vlastenci, bojujeme a budeme pokračovat v boji. Nikdo z nás se nevzdá na výzvu prezidenta, (ruské tajné služby) FSB, ani nikoho jiného,“ řekl Prigožin v audiozáznamu zveřejněném na síti telegram. „Nechceme, aby naše země dále žila v korupci, klamu a byrokracii.“

Postup Wagnerovců Putin označil za „dýku vraženou do zad“ a osobně prý dal rozkaz, aby armáda „neutralizovala“ organizátory povstání. „To, čemu čelíme, je zrada. Zrada, k níž vedly přehnané ambice a osobní zájmy,“ uvedl Putin se zjevným odkazem na šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Tažení Wagnerovců je první ozbrojenou vzpourou v Rusku od válek v Čečensku před 20 lety. Prigožinovy oddíly ovládly Rostov na Donu, který má asi milion obyvatel a je nedaleko od hranic s Ukrajinou.

Video se připravuje ...
Další videa