Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„Zrádce s námi vy*ebal!“ odsuzují Prigožina někteří wagnerovci. Jiní vzpouru chápou

Autor: mav - 
28. června 2023
05:00

Žoldnéřská armáda zvaná Wagnerova skupina dostala v Rusku po zvláštní vzpouře stopku; část bojovníků se přesouvá do Běloruska, další se mohou upsat přímo regulérní běžné armádě, pokračovat mají její mise v Africe a na Blízkém východě. Sami žoldnéři nyní nejsou jednotní, co si o víkendových událostech myslet. Někteří stojí dál za Prigožinem, jiní ho mají za zrádce.

Na internetových fórech se někteří wagnerovští vojáci a jejich příbuzní bouřili proti Prigožinovu rozhodnutí zastavit dramatický pochod na Moskvu a stáhnout se z dobytého Rostova. „Wagnerovu skupinu vlastnoručně zničil. A vy*ebal s každým, s kým mohl,“ zuřil jeden z internetových debatérů, údajný bojovník Wagnerovy skupiny, na kanálu telegramu s 200 000 sledujícími – a Prigožina označil nevybíravě za „plešaté plýtvání místem“, cituje ho BBC.

„Co bude s našimi lidmi? Prigožin odjel do Běloruska, už tam staví nový tábor. A co bude s našimi lidmi? Ukazuje se, že je nechali napospas osudu,“ čílí se na sociálních sítích žena, která má údajně u wagnerovců někoho blízkého. „Před odjezdem do Běloruska měl všechny záležitosti a problémy vyřešit s těmi, s nimiž podepsal smlouvu, je za ně přece odpovědný. To, jak to nedělá, je prostě zrada,“ cituje ji Rádio Svoboda.

„Podepsali smlouvu s Wagnerem, a teď se na ně prostě vykašlali, teď už tam nikdo za nic nezodpovídá. Prigožinovi jsem věřila, a on udělal tohle, to prostě není čestné,“ říká další z příbuzných některého wagnerovce.

Opatrná kritika ministerstva obrany

Dva známé telegramové kanály spojované s Wagnerovou skupinou se nyní ke vzpouře příliš vyhraněně nevyjadřují. „Děkuji Jevgeniji Viktoroviči a Dmitriji Valerjeviči, bylo mi ctí být u zrodu ČVK Wagner!“ hlásí Reverse Side of the Medal a vyjadřuje vděk Jevgeniji Prigožinovi a Dmitriji Utkinovi, který je zřejmě vojenskou hlavou žoldnéřské skupiny. „Srdečně gratuluji Bělorusům, nyní jste nejsilnější armádou na světě,“ dodal kanál, který na telegramu sleduje přes 380 tisíc lidí.

Obdobně opatrný je Gray Zone s víc než půl milionem odběratelů, chvála wagnerovcům a kritika ministerstva obrany po vzpouře pokračuje, ovšem spíše v náznacích.

Wagnerovci bez Prigožina?

„O Prigožinově rozhodnutí jsem nic nevěděl. O vzpouře nikdo nemluvil. Bylo to jako obvykle,“ přiznává pro Sibir.Realii (sibiřskou pobočku Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda) Jurij Rjazancev, koordinátor wagnerovské kanceláře v dálněvýchodním městě Čita. U žoldnéřů prý byl od roku 2020, dříve v jejich řadách bojoval v Sýrii, nedávno se vrátil z nasazení na Donbase, jak uvedl.

„Prigožina lze chápat. Dovedete si to představit: Bojujeme, osvobozujeme území, a zároveň nás ostřeluje ministerstvo obrany. Při bombardování našich táborů zahynulo více než tisíc bojovníků, takže to Prigožin nevydržel. Ale jsem si jistý, že z této vzpoury pro nás nic špatného nevzejde. Svaté místo nezůstane prázdné, Prigožina nahradí jiný a my zůstaneme,“ věřil žoldák, jemuž byl pár hodin po hovoru s novináři zablokován telefon.

„Pod ministerstvo obrany nepůjdeme. Úzce jsme s nimi spolupracovali, museli jsme – a takové bezpráví nepamatuji,“ vyjádřil se další wagnerovec, Alexej z Irkutska, bývalý trestanec. I s bachaři v trestanecké kolonii se prý šlo dohodnout, ale s armádním velením ne. „Nijak zvlášť mě netrápí, jestli to rozbijí - copak není na světě dost žoldnéřských společností? Afrika je neklidná, mohl bych jet taky do Sýrie.“

Video  Putin v televizním projevu nazývá vzpouru Wagnerovců „zradou“  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa