Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Wagnerovce tu nechceme! Několik žoldnéřů po návratu domů krajané zabili

Autor: mav, swp - 
12. srpna 2023
05:00

Hrdinské přijetí žoldnéře z ukrajinských bojů nutně nečeká. Podle zpráv místních médií bylo na domácí půdě zabito několik bojovníků Wagnerovy skupiny, kteří se vrátili ze „speciální vojenské operace“. Jednoho dokonce vesničané ukamenovali.

Jednotky Jevgenije Prigožina se necelý rok těšily zvláštnímu obdivu, například pro svou roli při dobývání Bachmutu. Po podivné červnové vzpouře však zase upadly v nemilost – jak úřadů, tak lidí.

Rodiny žoldnéřských veteránů si stěžují, že vláda neplní sliby, neposílá dávky a výsluhy bývalým členům soukromé vojenské společnosti (ČVK) Wagner. A když žoldnéř padl, rodina se těžko domáhá i „rakevného“.

„Od vyslání do zóny speciální vojenské operace nedošlo k žádným platbám. Dne 11. dubna jsme si přišli pro dokumenty a 100 tisíc za pohřeb. 18. dubna jsme si šli pro výplatu,“ popsala na telegramové skupině Ilona z Altaje, jejíž muž zemřel v řadách Wagnerovců 17. ledna. „Dostali jsme plat, ale odměny a dalších pět milionů nebyly vydány. Od poloviny dubna je ticho,“ cituje ji server Sibir.Realii ze skupiny Rádia Svobodná Evropa.

Dva veteráni

Ani žoldnéři, kteří se ze „speciální vojenské operace“ vrátili, si nemohou být jistí vřelým uvítáním. Dva vysloužilci – jeden bývalý žoldák a jeden bývalý branec – byli 5. srpna napadeni skupinou mladíků v Zabajkalí na západní Sibiři. Podle zpráv místních médií se vojáci Putinovy „speciální vojenské operace“ vrátili z fronty začátkem léta po vážném zranění – oba přišli o nohu. V kavárně se pohádali s místními mladíky, kteří vojákům spílali do vrahů, strhali z nich vyznamenání a zbili je, píše server Ura

Podle ruského deníku Novaja Gazeta Europe byl od té doby zatčen nejméně jeden podezřelý a obviněn z „diskreditace“ ruské armády, zatímco ruští státní úředníci zahájili vyšetřování policistů v Zabajkalí kvůli údajnému nezahájení trestního vyšetřování v této věci.

Jen o několik dní dříve ve městě Čeljabinsk jiného veterána zabil „migrující dělník“, který bývalého vojáka označil za agresora a strhl ho na zem. Voják Anton Čaškin se při pádu udeřil hlavou o schody a později podle agentury URA zemřel v místní nemocnici.

Další dva veterány, z nichž jeden je údajně bývalý wagnerovec, ukamenovali čtyři místní občané v ruském Krasnodarském kraji u obce Dederkoj, informoval státní televizní kanál Tsargrad. Jejich bezvládná těla byla objevena na břehu řeky 5. srpna.

Oficiální důvod útoku sice nebyl zveřejněn, ale podle zpráv místních médií citujících regionální chaty na VK a Telegramu bylo duo po návratu z frontové linie považováno za „extrémně nebezpečné“ a zabývalo se vyděračstvím. Podle Tsargradu se porvali s Rusy arménského původu, kteří dva veterány ubili a ukamenovali, třetího nechali u řeky ležet v bezvědomí – zřejmě ho též považovali za mrtvého. Později se ale dotrmácel do vesnice, z nemocnice pak vypovídal.

Nevraživost vůči Wagnerovcům se dá vysvětlit i kriminální minulostí mnohých z nich – Jevgenij Prigožin je osobně jezdil rekrutovat do věznic, za narukování na Ukrajinu dostali slib odpuštění zbytku trestu. Nejeden vysloužilý bojovník podle Newsweeku obtěžoval či napadal ruské civilisty. 

Z Nového Burece v Kirovské oblasti přišla ještě otřesnější zpráva: Ivan Rossomachin, odsouzený vrah, se vrátil domů a terorizoval sousedy. Vyhrožoval jim násilím, ničil jim auta sekerou… A koncem března ubodal 85letou ženu u ní doma, informuje agentura RIA Novosti.

Stejně pardonovaný Igor Sofonov pak s komplicem v Karelii zabil hned šest lidí a zapálil jejich domy.

Část Wagnerovců se mohla vrátit domů, další přešli pod regulérní armádu. A jiní po podivném tažení na Moskvu přesídlili do Běloruska, kde pro ně vyrostlo několik výcvikových táborů. Sám Jevgenij Prigožin je patrně dál na svobodě, nechal se fotografovat na summitu Rusko-Afrika v Petrohradě, který pořádal Vladimir Putin.

Video  Wagnerovci během vzpoury sestřelili Iljušin Il-22: Byl plný ruských velitelů.  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa