Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Wagnerovci odevzdávají těžké zbraně: Tanky, děla i raketomety! Z některých ani nestříleli, tvrdí Moskva

Autor: ČTK, mav - 
12. července 2023
19:59

Soukromá Wagnerova skupina, která se minulý měsíc pokusila o ozbrojenou vzpouru, dokončuje plánované odevzdání zbraní ruské armádě. Podle agentury TASS to dnes uvedlo ruské ministerstvo obrany. Žoldnéři dosud podle jeho prohlášení odevzdali na 2000 kusů vojenského vybavení a zbraní včetně raketometů Grad či tanků.

Mezi odevzdaným vybavením jsou podle ministerstva desítky kusů, které nikdy nebyly použity v boji, a navíc i 2500 tun munice - přitom si Wagnerovci stěžovali právě na nedostatečné dodávky nábojů od ministerstva. Co se týče těžké techniky, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že přebralo kromě raketometů Grad i systémy Uragan, samohybné protiletadlové systémy Pancir, samohybné kanóny, houfnice, protitanková děla, minometné systémy či další obrněná vozidla a ruční zbraně.

Vzpouru letos 23. června zinscenoval šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Ten ohlásil, že jeho bojovníci táhnou na Moskvu na protest proti ruskému armádnímu vedení. Wagnerovci pak vyrazili z východu Ukrajiny na ruský Rostov na Donu a směrem na Moskvu. Během několika hodin se jim podařilo urazit stovky kilometrů a zmocnit se armádních stanovišť v Rostově na Donu a ve Voroněži. Krátce nato Prigožin protestní akci odvolal, údajně aby předešel krveprolití.

Ruský prezident Vladimir Putin poté navrhl, aby se žoldnéři upsali ruské armádě, vrátili se ke svým rodinám, nebo odešli do Běloruska. Hned následující den ruské ministerstvo obrany oznámilo přípravy na odevzdání zbraní wagnerovců armádě.

I přes četná vyjádření z Ruska i Běloruska v tuto chvíli není jasné, kde se nachází Prigožin, ani jaký bude osud žoldnéřů, podotýká ruskojazyčný server BBC.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa