Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Generál Armagedon“ se rekreuje, tvrdili po vzpouře wagnerovců. Je mezi 10 zatčenými ruskými vojáky?

Autor: ČTK - 
13. července 2023
21:04

Generál Sergej Surovikin se rekreuje a není v současnosti k dispozici, sdělil ve středu šéf obranného výboru ruského parlamentu Andrej Kartapolov. Surovikin se neukázal na veřejnosti od doby, kdy ruští žoldnéři podnikli 23. a 24. června tažení na Moskvu na protest proti ruskému armádnímu vedení, uvedla agentura Reuters. Americký list The Wall Street Journa ve čtvrtek uvedl, že po po vzpouře wagnerovců v Rusku zadrželi 10 lidí z armádního vedení. Surovikin bude patrně mezi nimi.

„Surovikin se nyní rekreuje. Není v současnosti k dispozici,“ prohlásil ve videozáznamu na kanálu Shot Kartapolov, který odpovídal novináři za kamerou tázajícímu se na Surovikina. Kde se Surovikin nachází, Kartapolov nepřiblížil.

V uplynulých týdnech se šířily nepotvrzené zprávy, že Surovikin, který je zástupcem velitele invazních vojsk na Ukrajině, byl zadržen. List The Moscow Times dříve s odvoláním na dva anonymní zdroje blízké ministerstvu obrany napsal, že jeho zadržení souvisí s tím, že si Surovikin údajně během vzpoury žoldnéřů proti ruské armádě vybral špatnou stranu. Kreml odmítl jeho místo pobytu komentovat.

Po událostech z konce června byli podle listu The Wall Street Journal zadrženi také zástupce Surovikina generálplukovník Andrej Judin nebo zástupce šéfa vojenské rozvědky generálporučík Vladimir Alexejev. Oba byli už propuštěni, ale mají omezený pohyb a jsou pod dohledem.

O Surovikinovi list napsal, že sice není v „detenčním zařízení“, ale že prochází opakovanými výslechy a že by mohl být propuštěn, až se ruský prezident Vladimir Putin rozhodne, jak se postaví k důsledkům červnových nepokojů. Surovikin, zástupce velitele invazních vojsk na Ukrajině, naposledy vystoupil na veřejnosti 23. června, když prostřednictvím videonahrávky vyzval žoldnéře, aby svůj protest zastavili.

Jeden ze zdrojů amerického deníku už dříve uvedl, že Surovikin o vzpouře žoldnéřů dopředu věděl, ale nezapojil se do ní.

Surovikin přezdívaný „generál Armagedon“ od loňského října do letošního ledna velel ruským invazním vojskům na Ukrajině, pak ho na tomto postu nahradil náčelník generálního štábu Gerasimov. V minulosti se také účastnil druhé rusko-čečenské války, konfliktu v Tádžikistánu a velel ruským vojskům v Sýrii.

Video  Sergey Surovikin. Ruský generál, který byl dvakrát ve vězení.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa