Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Dílčí vítězství Prigožina? Putin se chystá upozadit Gerasimova. Kdo teď povede ruskou armádu?

Autor: Darina Jíchová, swp - 
11. července 2023
05:00

Generál Valerij Gerasimov (67) je náčelníkem generálního štábu ruské armády a letos v lednu ho prezident Vladimir Putin dosadil do velení invazivních sil na Ukrajině. Jenže podle ruských médií a proválečných bloggerů si ruské velitelské struktury procházejí „zátěžovým testem“, jakousi čistkou. A zdá se, že Gerasimov tak úplně neprošel, uvedl list Daily Mail.

Gerasimov byl společně s ministrem obrany Sergejem Šojguem trnem oku i šéfovi wagnerovců Jevgeniji Prigožinovi a během své jednodenní červnové vzpoury požadoval jejich sesazení. A vypadá to, že možná částečně dosáhl svého. Gerasimov jako velitel invazivních sil na Ukrajině končí a měl by jej nahradit generálplukovník Michail Teplinskij, nebo to alespoň tvrdí ruský tisk. Putinovo rozhodnutí nebylo ještě veřejně potvrzeno ani oznámeno. Gerasimov armádě na Ukrajině šéfoval od letošního ledna.

Není to poprvé, kdy Putin vyhodil velitele, se kterým je nespokojený, nebo jehož velení nepřineslo kýžený efekt. Zbavil se takhle „řezníka z Mariupolu“ Michaila Mizinceva, nebo generála Rustama Muradova stojícího za masakrem ve Vuhledaru.

Putin zuří

Gerasimov zůstává náčelníkem generálního štábu, ale zodpovědnost za válečné tažení připadne Teplinskému, dosavadnímu veliteli výsadkového vojska. Putin celý víkend zuří, a to hlavně kvůli evropské krasojízdě Volodymyra Zelenského, ten minulý týden navštívil Bulharsko, Česko a Slovensko. Svou tour končil v Turecku, odkud pak na palubě českého speciálu odvezl domů velitele obrany Azovstalu Denyse Prokopenka a jeho důstojníky. Putin prohlašuje, že byl oklamán, protože měl za to, že muži až do konce války zůstanou v Turecku.

Video  Návrat obránců z Azovstalu  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Další důvod rozladění pro ruského prezidenta? Zelenskyj se zastavil na Hadím ostrově, místě symbolickém pro odpor ukrajinských obránců. Památná věta Ukrajinců, kteří se odmítli vzdát okupantům: Ruská lodi, jdi do p*dele, oblétla svět.

Těsně před summitem NATO, který se koná tento týden v litevském Vilniusu, se Putin zbavil Gerasimova. Ten navíc nebyl spatřen na veřejnosti od Prigožinovy vzpoury, tedy od 24. června. Teprve až v pondělí 10. července se objevil na videu zveřejněném ruským ministerstvem obrany. A jak to tak už v Rusku chodí, Putin potřebuje obětního beránka, kterého by obvinil z neúspěšného tažení na Ukrajině.

Ruské zklamání

Putina zklamal i Gerasimův zástupce a předchůdce na pozici šéfa invazivních sil, „generál Armagedon“ Sergej Surovikin, který byl zaplaten do Prigožinovy vzpoury. Podle všeho čelí vyšetřování. Dalším zklamáním je i náměstek ministra obrany Junus-bek Jevrukov, který se během povstání se šéfem wagnerovců sešel.

12:25
Dnes

V Tambovské oblasti ve středním Rusku lidé přivezli do výkupu železa průzkumný dron Orlan-10, informoval telegramový kanál Baza. Drony se po zimě našly také v Moskevské oblasti. Zaměstnanci sběrných surovin v Pervomajském okrese kvůli příjmu neobvyklého zboží zavolali policii a pyrotechniky. Úřady se snaží zjistit, jak se dron k těmto lidem dostal. Po vyšetřování ho pošlou do Moskvy.

Server The Moscow Times k tomuto případu napsal, že Orlan-10 patří k nejnovějším ruským bezpilotním letounům. Vyrábí ho petrohradské Speciální technologické centrum (STC) a je určen hlavně k průzkumu a sledování. Na začátku ruské invaze na Ukrajinu ministerstvo obrany v Moskvě informovalo, že armáda ho používá i v útočné variantě.

Kolem deseti dronů se našlo v lesích v Moskevské oblasti, když tam odtál sníh, informoval v neděli server The Moscow Times. Ministerstvo obrany kvůli tomu vyzvalo občany, aby byli bdělí. „Na milovníky přírody mohou čekat nepříjemná překvapení: místo prvních květů můžete narazit na rozmrzlý dron,“ vzkázal lidem resort obrany. Tyto „ptáčky“ podle nich zneškodnily prostředky elektronického boje.

12:01
Dnes

Prezidentská kancelář Ukrajiny zveřejnila fotografie ze včerejší návštěvy Kyjeva vévodkyně z Edinburghu Sophie. Přijal ji prezident Volodymyr Zelenskyj i jeho manželka Olena Zelenská.

11:26
Dnes

„Ukazuje se, že v každém možném ozbrojeném konfliktu budou vzdušné síly a protivzdušná obrana hrát klíčovou roli,“ uvedl po jednání s velitelem Vzdušných sil NATO Jamesem Heckerem v Praze náčelník generálního štábu Karel Řehka. Probírali, jaké jsou trendy a jak promítnout zkušenosti z Ukrajiny či Izraele do protivzdušné obrany budoucnosti.

Hecker doplnil, že situace na Ukrajině ukazuje klíčovou roli vzdušné nadvlády. „Je nutná k tomu, aby nenastala situace, kterou vidíme teď, kdy létají po tisícovkách dělostřelecké střely a zákopové boje téměř připomínají druhou světovou válku. Je spousta raněných a mrtvých a ničena jsou celá města,“ vysvětlil.

Na začátku ruské invaze před více než dvěma roky byla podle Heckera Ukrajina schopná zastavit ruský postup díky dobré integrované protivzdušné obraně. „Ukrajinci sestřelili přes 100 ruských letounů, čímž zamezili Rusku získat vzdušnou nadvládu.“

Zobrazit celý online

Vzpouru ukončila dohoda dojednaná přes běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, podle ní se měl Prigožin a jeho žoldnéři přemístit do Běloruska. Tak to ale není, Prigožin do exilu neodešel, a měl by být v Petrohradu, ani wagnerovci se nestáhli.

Populární proválečný kanál Rybar channel, který vede blogger a bývalý vojenský tlumočník Michail Zvinčuk, tvrdí, že „Gerasimov nyní do vojenských operací vůbec nezasahuje“. „Teplinskij je de facto zodpovědný za velení“, uvádí nejen Zvinčuk, ale i deník The Moscow Times. Gerasimov, jak už bylo zmíněno, zůstává náčelníkem generálního štábu, tak se o něm mluví i v nejnovějším videu.

Video  Díky, Česká republiko. Zelenskyj poděkoval videem.  - Twitter Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa