Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ukrajincům dochází vybavení, proti Rusům nemají žádnou šanci na výhru, rozjel se Putin

Aktualizováno -
16. června 2023
19:33
Autor: ČTK - 
16. června 2023
16:40

Ukrajině brzy dojde vojenské vybavení a stane se zcela závislou na dodávkách ze západních zemí, prohlásil dnes na ekonomickém fóru v Petrohradu ruský prezident Vladimir Putin. Podle agentury Reuters také tvrdil, že Ukrajina nijak nepostupuje ve své protiofenzivě a chválil vlastní armádu, proti které prý ta ukrajinská „nemá žádnou šanci“.

„Ukrajina už brzy úplně přestane používat vlastní techniku. Nic nemají. Všechno, s čím bojují, a všechno, co používají, je dodáno zvenčí. A takhle nemůžete bojovat dlouho,“ uvedl prezident. „Hlavní je, že nejsou úspěšní v žádné z oblastí,“ řekl Putin na adresu ukrajinské armády s odvoláním na ruské vojenské velení. Armáda země, kterou ruská vojska loni v únoru napadla, pak má podle něj „obrovské ztráty, v porovnání s ruskou armádou až více než jeden ku deseti. To je fakt,“ řekl Putin v odpovědi na otázku na ekonomickém fóru.

Podobná tvrzení z oblasti konfliktu nelze nezávisle ověřit. Nezávislí odborníci podle Reuters uvádějí, že Ukrajina podstatně větší ruskou armádu za téměř 16měsíční konflikt překonává. Ukrajinci například Rusy donutili k ústupu na severu země, po neúspěšné ofenzivě na Kyjev, a v okolí měst Charkov a Cherson.

Kyjevu západní země vojensky i jinak pomáhají od počátku ruské agrese. Ukrajinská armáda, částečně vybavená západní technikou, nyní na několika místech přešla do ofenzivy s cílem osvobodit Ruskem okupované území.

Ukrajinští představitelé uvádí, že postupují v oblasti fronty na východě a jihu země. Své vojenské ztráty Kyjev oficiálně neuvádí. Moskva od začátku své invaze do sousední země několikrát uvedla, že přišla o tisíce vojáků, podle pozorovatelů jsou ale tato čísla mnohonásobně vyšší.

Video  Putinovo prohlášení o útoku na Moskvu pomocí dronů  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa