Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Se zánikem Ruska zanikne celý svět? Před jaderným útokem varuje spojenec Kremlu, který přišel o dceru

Autor: DVL, swp - 
16. června 2023
08:01

Ruský politolog a vlivný spojenec Kremlu Alexandr Dugin, který v minulém roce přišel o dceru propagandistku Darju Duginovou, se vyjádřil k článku o použití jaderných zbraní, který napsal poradce Kremlu Sergej Karaganov. Podle Dugina je použití jaderných zbraní poslední možnost, Rusko má mnoho jiných možností, jak zvítězit ve válce na Ukrajině. Informoval o tom zpravodaj Newsweek.

Mluvit o použití jaderných zbraní v ruské válce na Ukrajině je nezodpovědné, varoval politolog Alexandr Dugin, vlivný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. „Myslím, že tohle je extrémní případ. Věřím, že jsme ještě zdaleka nevyčerpali všechny možnosti k vítězství bez použití jaderných zbraní,“ řekl ruský politický komentátor.

61letý Dugin je považován za klíčového strůjce ruské invaze na Ukrajinu. Jeho dcera, politická aktivistka Darja Duginová, byla zabita, když explodovalo auto v srpnu 2022. Její otec reagoval na komentáře poradce Kremlu Sergeje Karaganova, který v nedávném článku napsal, že by Rusko mohlo použít jaderné zbraně na Evropu, aby zabránilo její podpoře Ukrajiny.

„Ale samozřejmě, chápu, jak řekl náš prezident, že bez Ruska nebude vůbec žádný svět. To je potřeba brát vážně,“ pokračoval Dugin. Podle něj je však v současné době nezodpovědné hovořit o jaderné apokalypse předem.

Dugin řekl, že lidé jako Karaganov buď „vzdávají hold západním civilizacím po celé dekády“ nebo „se stanou extrémními ruskými patrioty“.

„Ještě jsme nevyčerpali vše, abychom mohli mluvit o jaderných zbraních, ale nesmíme zapomenout ani na toto, to je poslední východisko. Každý by měl pochopit, že je to poslední možnost,“ dodal.

Karaganov ve svém článku napsal: „Je to morálně hrozná volba – použijeme zbraně Boží, odsoudíme se k řadě duchovních ztrát. Ale pokud se tak nestane, nejenom Rusko může zaniknout, ale dost možná i celá lidská civilizace.“

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Zobrazit celý online
Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa