Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Marjinka je téměř srovnaná se zemí: Rusové mají početní převahu, ale Ukrajinci se statečně brání

Autor: DVL, swp - 
16. června 2023
05:00

Americký deník The New York Times přinesl reportáž z ukrajinského města Marjinka, kde nyní probíhají tvrdé boje. Ve městě, kde kdysi bydlelo 10 000 obyvatel, nezůstal už ani jeden jediný civilista. Ukrajinští vojáci přiznali ztráty, Rusové je donutili ustoupit. Nicméně ruská strana přišla například o mnoho branců a bojí se ukrajinské protiofenzivy. Dobytí Marjinky ruskými silami by vedlo k postupu do dalších ukrajinských měst a mohlo by vést k úplnému ovládnutí Donbasu. Jak se ukrajinští vojáci brání a co jim pomáhá v boji?

Nebylo ještě ani 8 hodin ráno a kapitán Fritz, ukrajinský důstojník pěchoty, už vykouřil půl tuctu cigaret. Je mu 24, ale jeho světle modré oči vypadají starší, reflektují táhnoucí se válku, ale možná také něco jiného, snad je v nich náznak rošťáctví.

Přikrčil se v zákopu. Pokud by se postavil, mohli by ho ruští ostřelovači, ukrytí v hustém stromořadí několik set metrů daleko, snadno zastřelit. Rusové místo ostřelují s neutuchající pravidelností, začínají každý den za úsvitu.

„Vidíte tamty keře?“ zeptal se Fritz, který se identifikuje svou volací značkou stejně jako mnoho dalších ukrajinských vojáků. „To je místo, kde se někteří Rusové schovávají. Chci jim popřát dobré ráno.“ Vyskočil ze zákopu s granátometem na rameni.

„Dobré ráno, ty…!“ zakřičel a pak spustil řadu nadávek ve třech jazycích – v ukrajinském, ruském a anglickém – předtím, než odpálil granát.

Marjinka je téměř srovnána se zemí

Rusové jsou v přesile, mají více munice a tanků a skoro Ukrajince obklíčili. Malá skupina ukrajinských vojáků dělá všechno, co může, aby udrželi Marjinku, malé strategické město, ze kterého je nyní hromada kouřících sutin.

Boje se zintenzivňují kvůli dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivě. Jedny z nejtěžších bojů právě probíhají o východní města – Andijivku, Vuhledar, Časov Jar a Marjinku. Pokud Ukrajinci přijdou o další město, může to Rusům otevřít bránu k dalšímu území.

Ukrajinci vypověděli, že v Marjince Rusové své útoky v posledních dnech zintenzivnili, vysílají více vojáků a používají více obrněných vozidel, aby postoupili. Ukrajinské síly se snaží držet je zpátky – nasazena je 79. samostatná vzdušná výsadková brigáda, lépe známá pod přízviskem „Kyborgové“.

Legenda o Kyborzích se začala psát v roce 2014, když dlouhodobé napětí mezi Ruskem a Ukrajinou náhle eskalovalo ve východním regionu Donbas, což je rozlehlé území bohaté na minerály u hranic s Ruskem. 79. brigáda se skrývala na letišti v Doněcku, největším městě v Donbasu, aby se pokusili odrazit nápor separatistických zástupných sil a ruských vojáků. Letiště bylo celé v plamenech.

Ukrajinští důstojníci zachytili přenos mezi rebely a jejich ruskými veliteli, kdy říkali, že nemohou uvěřit, že ukrajinští vojáci ještě bojují a že musí být „kyborgové“, napůl muži, napůl stroje. Název se uchytil a mezi Ukrajinci je tento boj na letišti považován za jeden z nejhrdinnějších ze začátku války, přestože Ukrajinci tehdy prohráli.

O devět let později se situace opakuje. Kyborgové jsou však posilněni patriotismem a fatalismem a také velkým množstvím cigaret a nezdravými energetickými nápoji, zatímco se musí stáhnout zpátky do několika rozbitých bloků na západě Marjinky.

Ukrajinci se zoufale snaží ochránit před ruským ostřelováním. Kdykoli najdou dům, který ještě stojí nebo má alespoň pár neporušených zdí, vyrvou podlahu a začnou kopat. Vybudovat úkryt v podzemí je podle nich jediný způsob, jak přežít. Žijí v bludišti tunelů a v rozbitých sklepích, ve tmě, jako krtci.

Jeden Ukrajinec na čtyři Rusy

„Rusové nás početně převyšují, na jednoho ukrajinského vojáka spadají 4 ruští vojáci, u dělostřelectva je to šest ku jedné,“ řekl Fritz. „Někteří z nich jsou skuteční profesionálové – což lze vidět v tom, jak se pohybují, v jejich taktice, jak jejich tanky postupují.“

„Ale ostatní,“ zavrtěl hlavou. „Jsou jen potravou pro děla.“

„Potrava pro děla“ jsou nevytrénovaní ruští vojáci, kteří provádějí slepé útoky. 79. brigáda tvrdí, že těchto branců pobila velmi mnoho.

Marjinka je nebo byla předměstím Doněcka. Kdysi ve městě byly školy, muzea a bydlelo tam 10 000 lidí. Nyní nezbyl ani jeden jediný civilista. Ukrajinští důstojníci uvedli, že poslední obyvatelé město opustili před mnoha měsíci.

„Krok za krokem, metr po metru,“ řekl další ukrajinský voják přezdívaný Lovec. „Rusové ničí budovy před námi. Začnou na vrcholu budovy a pak pokračují se zničením všeho. Nezáleží na tom, jestli ty budovy využíváme.“

„Je normální mít strach,“ přiznal jiný voják Hennadij. „Pokud ho nemáte, jste mrtví.“

Brigáda, stejně jako ostatní oddíly na Ukrajině, neprozradí, o kolik vojáků přišla. Nicméně Fritz řekl, že mnoho jejich profesionálních vojáků bylo zraněno nebo zabito, takže brigáda musela rekrutovat vojáky s malými vojenskými zkušenostmi, aby se doplnili.

On sám byl téměř zabit. Vyskočil ze zákopu právě ve chvíli, kdy byl do něj vhozen minometný granát. Šrapnel ho zasáhl devětkrát včetně do jater. Na zotavení si měl vybrat několik měsíců, ale odpočíval pouze jeden.

Nyní pomáhá s velením praporu a pořádá rychlé schůzky v podzemních bunkrech, které páchnou kávou, potem, plísní a prachem. Ponoří se do zákopů, které se táhnou okolo Marjinky, a přes štěrbiny mezi pytli s pískem sleduje, kde jsou nepřátelé. Někdy nedokáže odolat a zaútočí na ně.

„Válka bude trvat roky“

Marjinka leží na kritické křižovatce a Rusové donutili Ukrajince se stáhnout o zhruba 685 metrů. Pokud by se museli Ukrajinci stáhnout úplně, řekl Fritz, Rusové by se mohli přesunout na další města jako Kurachovo, Vuhledar nebo Pokrovsk, což by znamenalo, že by se přiblížili ovládnutí celého Donbasu. To je ostatně Putinův sen.

Tahle válka, komentoval Fritz, bude trvat roky. „Hodně lidí zná válku z filmů, počítačových her, knih. A nerozumí jí,“ řekl. „Válka není jen o adrenalinu a střílení. Válka není vtipná. Je to krev, těla, bláto na nohou. Jste pořád ve stresu. Můžete být bez spánku, jídla, vody. A chápete, že za těchto podmínek musíte bojovat pro své budoucí děti, aby ony nemusely chápat, o čem je válka.“

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa