Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Chyba, nebo vtip: Trumpova oblíbená stanice na okamžik označila Bidena za „rádoby diktátora“

14. června 2023
21:14

Nejsledovanější zpravodajská stanice Spojených států v úterý večer zařadila do vysílání popisek, který označoval amerického prezidenta Joea Bidena za "rádoby diktátora". Fox News výraz umístila do panelu ve spodní části obrazovky, rychle jej však stáhla, informují americká média. Jak se popisek do vysílání dostal, televize nevysvětlila.

Na obrazovkách se objevil v hlavním vysílacím čase těsně před 21:00 washingtonského času (03:00 SELČ), a to pod záběry Bidena a jeho předchůdce ve funkci Donalda Trumpa. Fox News na dvou panelech vedle sebe ukazovala Bidenův projev na akci v Bílém domě a Trumpovo vystoupení po obžalobě u soudu v Miami.

„Rádoby diktátor mluví v Bílém domě poté, co nechal zatknout svého politického rivala,“ uváděl text pod těmito záběry. Zřejmě odkazoval na nepodloženou teorii, že Biden nařídil obžalobu Trumpa v kauze neoprávněného držení utajovaných dokumentů po odchodu z Bílého domu. Celkem 37 obvinění proti Trumpovi vznesl tým zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe jmenovaného ministrem spravedlnosti Merrickem Garlandem a k soudu je poslala velká porota složená z 23 Američanů.

Televize Fox News je dlouhodobě nakloněná Trumpovi a Republikánské straně a její moderátoři jsou vůči Bidenovi velmi kritičtí, výraz „rádoby diktátor“ byl však i na její poměry neobvykle silný, napsal deník The New York Times.

Podle webu Mediaite byl uvedený vzkaz na televizních obrazovkách 27 sekund, než jej režie vyměnila. „Titulek byl okamžitě stažen a projednán,“ uvedla mluvčí Fox News, aniž by situaci dál komentovala.

Spekulace o tom, že nová obvinění vůči Trumpovi přišla na objednávku Bidena, který by se s ním v roce 2024 mohl znovu utkat v prezidentských volbách, šíří v posledních dnech mnozí politici Trumpovy Republikánské strany. Bílý dům uvádí, že Biden s Garlandem o obžalobě Trumpa nikdy nemluvil. Exprezident je obviněn z přechovávání citlivých informací o národní obraně a z maření snahy úřadů utajované dokumenty zajistit. U soudu v úterý jeho právník uvedl, že Trump se cítí nevinný.

Video  Karambol amerického prezidenta: Biden zakopl a upadl na pódiu před kadety  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi