Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Putin versus Prigožin: U Rusů je populárnější šéf wagnerovců. Můžou za to jeho konflikty

Autor: DVL, ČTK, swp - 
15. června 2023
17:04

Podle nedávných výsledků toho, co lidé v Rusku nejčastěji vyhledávají na internetu, se jméno Jevgenije Prigožina objevovalo mnohonásobně častěji než jméno ruského prezidenta Vladimira Putina, napsal deník Daily Mail. Můžou za to konflikty šéfa wagnerovců s ruským ministerstvem obrany a jeho časté kritické a vulgární komentování osob zainteresovaných ve válce.

Šéf Wagnerovy skupiny přezdívaný jako „Putinův kuchař“ se stal populárnějším než ruský prezident, alespoň podle nejnovějších dat z historie vyhledávaní na internetu v Rusku. Vypadá to, že Rusové se více zajímají o bývalého vězně a oligarchu Jevgenije Prigožina než vlastního vůdce Vladimira Putina.

Minulý měsíc, kdy se konflikt na veřejnosti mezi Prigožinem a ruským ministerstvem obrany stupňoval, vyhledávali Rusové informace o šéfovi Wagnerovy skupiny dvakrát častěji.

Podle Google Trends začali lidé vyhledávat Prigožinovo jméno na začátku května, přičemž nejvíce zájmu o něj bylo na konci stejného měsíce. Od 28. května do 3. června byla jeho popularita na úrovni 100 bodů, což je maximum, zatímco Putinova byla výrazně nižší – na úrovni 28.

Rusové vyhledávali „Putinova kuchaře“ celkem 744 000krát během května, zatímco jméno ruského prezidenta bylo zadáno pouze 305 000krát.

Anton Heraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra, napsal o výsledku: „Prigožinův konflikt s ruským ministerstvem obrany vedl k jeho narůstající popularitě, která nyní převyšuje popularitu Putina.“

Konflikt s ministerstvem obrany

Prigožin, jenž je přezdívaný jako Putinův šéfkuchař kvůli tomu, že vlastní cateringovou firmu, která připravuje okázalé kremelské bankety pro prezidenta, se stal prominentní postavou během 16měsíční války na Ukrajině.

Jeho žoldnéřská Wagnerova skupina je spojována s dobytím města Bachmut proti ukrajinským ozbrojeným jednotkám po měsících krveprolití. To naštvalo ruské armádní velitele.

Prigožin opakovaně zaútočil na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za to, co označuje za zradu, napadal ho za neschopnost pořádně dobývat Ukrajinu a vysmíval se, když se přišel podívat na frontu.  

Napětí s Moskvou vyvrcholilo, když žoldáci tento měsíc unesli z fronty ruského generála, který v ponižujícím videu přiznal, že byl ve službě opilý poté, co údajně střílel na vozidlo wagnerovců.

Později se objevily záběry, které ukazovaly generála Romana Venevitina, jak obviňuje wagnerovce z mučení Putinových vojáků a Prigožina z diskreditace armády – zločinu, který by ho mohl přivést do vězení.

Kromě toho Prigožin, který je znám svým nevybíravým jazykem, v posledních měsících několikrát nadával na Putinovy vojevůdce. Minulý měsíc vulgárně urážel ruskou armádu, vojáky popsal jako „smradlavé šmejdy“. Kvůli nedávnému útoku na Moskvu věnoval ruskému ministerstvu obrany také řadu nadávek. Navíc odmítl podepsat s ministerstvem smlouvu ohledně Wagnerovy skupiny, nicméně Putin podpořil rozkaz vydaný Sergejem Šojguem, který nařizuje všem žoldnéřským skupinám uzavřít do konce měsíce kontrakt.

Ve vzácném přímém projevu vzdoru vůči ruskému vůdci Prigožin řekl: „Žádný z Wagnerových bojovníků není připraven jít znovu na cestu hanby. Proto nebudou smlouvy podepisovat.“

Putin řekl, že kontrakty jsou nezbytné, aby všichni zúčastnění ve válce na Ukrajině dostávali sociální podporu, na kterou mají nárok. Do ní spadá například odškodnění, když je voják zraněný, případně kompenzace obdrží vojákova rodina, pokud v bitvě padne.

Prigožin dále kritizoval ruskou armádu za to, že nedělá dost, aby zarazila ukrajinskou protiofenzivu. Dokonce to vypadalo, že Ukrajinu chválí, když připustil: „Dělají všechno správně.“ To je v přímém rozporu s Putinovými tvrzeními o tom, že je protiofenziva neúspěšná.

9:50
Dnes

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit leteckou katastrofu. Napsal to britský list Financial Times (FT). Ministři zahraničí Estonska, Litvy a Lotyšska podle něj o víkendu odděleně varovali před riziky spojenými s rušením satelitního navigačního systému v oblasti Baltského moře, když se musely vrátit dva letouny mířící z Finska do Estonska.

Rušení GPS podle FT v oblasti Baltského moře v posledních týdnech zintenzivnilo. Ve čtvrtek a v pátek se kvůli němu vrátila do Finska dvě letadla společnosti Finnair, která mířila z Helsinek do estonského Tartu. Finské aerolinky rozhodly, že nejméně do 31. května přerušují linku z Helsinek do Tartu. Do té doby má letiště v druhém největším estonském městě přijít s řešením, jak zajistit bezpečné vzlety a přistávání bez signálu GPS. Finnair byl jediným leteckým přepravcem, který provozoval mezinárodní linku do Tartu.

„Když vám někdo za jízdy v noci vypne přední světla, je to nebezpečné. Situace v Pobaltí v blízkosti ruských hranic začíná být příliš nebezpečná na to, abychom to ignorovali,“ řekl šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis.

9:13
Dnes

S nepravdivými informacemi na internetu se v letošním prvním čtvrtletí setkalo 45 procent Čechů a 58 procent Slováků. Nejčastěji šlo o témata spojená s válkou na Ukrajině a s domácí i světovou politikou. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Středoevropská observatoř digitálních médií (CEDMO).

Důvěra v dezinformace se podle průzkumu pohybuje mezi 11 a 58 procenty u Čechů, u Slováků je tomu podobně mezi 10 a 55 procenty. V českém prostředí podle průzkumu rezonují témata spojená s ukrajinskými migranty. Polovina respondentů je mimo jiné ochotna věřit tomu, že kvůli Ukrajincům stoupá zadlužení Česka.

8:16
Dnes

Přibližně 30 ukrajinských mužů zemřelo od února 2022 při pokusu o nelegální překročení ukrajinských hranic ve snaze vyhnout se bojům ve válce s Ruskem, sdělil mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrij Demčenko tiskové agentuře Ukrinform. Píše o tom dnes agentura Reuters.

„Někteří přišli o život, když se pokoušeli překonat horskou řeku nebo přejít hory,“ uvedl Demčenko. „K pokusům o nelegální překročení hranic dochází denně. Většina z nich se odehrává mimo hraniční přechody na hranicích s Moldavskem a Rumunskem. Největší počet pokusů s padělanými doklady jsme pak zaznamenali na hranicích s Polskem," dodal. Demčenko v dubnu v ukrajinské státní televizi řekl, že každý den je při pokusu o nelegální opuštění Ukrajiny zadrženo v průměru asi deset mužů.

Zobrazit celý online

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa