Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko na Ukrajinu poslalo skoro celou svoji armádu, řekl britský ministr. A popsal ztráty

Autor: DVL, swp - 
16. února 2023
17:53

Podle ministra obrany Velké Británie Bena Wallace má Rusko téměř celou armádu rozmístěnou na Ukrajině, píše americký server Newsweek. Vysvětlil také, proč Velká Británie nechce Ukrajině dodat bojové letouny.

„Nyní odhadujeme, že 97 % ruské armády, celá ruská armáda, je na Ukrajině,“ řekl Wallace ve středu v rozhlasovém pořadu Today na BBC.

Wallace to uvedl z Bruselu, kde byl přítomen na jednání ministrů obrany NATO. Setkání se zúčastnil i generální tajemník aliance Jens Stoltenberg, který novinářům, kteří se tam shromáždili, řekl, že naléhal na členy aliance, aby zvýšili výdaje na obranu.

Wallace v rozhovoru s moderátorem pořadu Today Nickem Robinsonem uvedl, že britská podpora Ukrajině není na úkor obrany jeho země. „Pomoc Ukrajině porazit Rusko ve skutečnosti přispívá k naší vlastní bezpečnosti doma,“ uvedl ministr obrany.

„Pokud je nyní 97 % ruské armády na Ukrajině s velmi, velmi vysokou mírou opotřebení a potenciálně je jejich bojová účinnost vyčerpána o 40 % a téměř dvě třetiny jejich tanků jsou zničeny nebo rozbity, má to přímý dopad na bezpečnost Evropy,“ vysvětlil Wallace.

Ministr obrany také hovořil o neúspěších, kterým podle něj čelila armáda ruského prezidenta Vladimira Putina, včetně velkých personálních ztrát při pokusu o postup na několika frontách na Ukrajině. „Viděli jsme snahu postoupit, a to stálo ruskou armádu obrovské ztráty.“

Jak je to s bojovými letouny?

Dříve ve středu se Wallace také objevil v televizním programu Breakfast BBC, kde mluvil o tom, že Velká Británie pravděpodobně v blízké budoucnosti neposkytne bojové letouny armádě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Nemyslím si, že to bude v příštích několika měsících nebo dokonce letech,“ řekl Wallace s tím, že stíhačky vyžadují k provozu mnohočetnou posádku.

„Jsou nutné stovky techniků a pilotů, a to není něco, co můžete vytvořit za pár měsíců,“ řekl. „Nebudeme nasazovat, víte, 200 příslušníků RAF na Ukrajinu v době války.“

Wallace dodal, že Spojené království zaujímá v rámci své pomoci Ukrajině velkorysý přístup. „V tuto chvíli musíme plánovat nejen to, že pomáháme Ukrajině s ilegální invazí Ruska, ale také musíme plánovat pomoc Ukrajině s její dlouhodobou odolností,“ zakončil ministr obrany. 

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa