Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rušení summitů, strach ze zatykače. Putin letos nevytáhl paty z Ruska

Autor: mav, lig - 
30. srpna 2023
05:00

Je sice pánem největší země planety, po které by mohl cestovat donekonečna, přesto míval Vladimir Putin ve zvyku dost jezdit po světě, jak se sluší na prezidenta velmoci, která chce hrát velkou roli na globální scéně. Ještě vloni ruský prezident navštívil řadu spojeneckých zemí, zato letos zatím hranice Ruska nepřekročil – nepočítáme-li území Ukrajiny, jež uchvátila jeho vojska. Vynechává i summity BRICS a G20, na nichž se přitom Rusko snaží udržovat si mezinárodní prestiž. Poprvé v tomto roce prý vyrazí do ciziny někdy na podzim.

Schůzky na nejvyšší úrovni uskupení BRICS (s Brazílií, Indií, Čínou a Jižní Afrikou) se Vladimir Putin zúčastnil jen přes velemost a poslal za sebe ministra zahraničí Sergeje Lavrova. A nepojede ani do Indie na zářijový summit G20. Není to prý v prezidentových plánech, neboť se soustředí na „speciální vojenskou operaci“, cituje Al Džazíra kremelského mluvčího Dmitrije Peskova.

Důvodem neúčasti na summitu BRICS byl zatykač Mezinárodního trestního soudu – Jižní Afrika by měla povinnost jej zadržet, což pro pořadatele summitu bylo nepříjemné dilema. Hostitelé podle agentury AP uvedli, že Putin souhlasil do jejich země z tohoto důvodu necestovat.

V případě Indie toto neplatí, ta mezinárodní tribunál neuznává, a tak by na summit G20 Putin klidně mohl. Stejná je situace s Čínou i Tureckem, kam se zřejmě ruský prezident chystá už nějakou dobu.

V červenci se vyjádřil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, že jej jeho ruský protějšek už v srpnu vyrazí navštívit. To by byla první Putinova cesta do některé členské země NATO od zahájení invaze na Ukrajinu 24. února 2022. V úterý však turecká a ruská média přinesla zprávu, že naopak Erdogan poletí za Putinem, konkrétně 4. října do černomořského letoviska Soči.

Zároveň ale mluvčí Peskov odpovídal novinářům, že několik zahraničních cest prezidenta v podzimních plánech je – jen je odmítl blíže rozebírat. „Z očividných důvodů to nechceme dopředu oznamovat,“ prohlásil mluvčí.

Rovněž v červenci Putinův zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov ohlásil, že jeho šéf v říjnu vyrazí do Číny, psala agentura AP. A to v souvislosti s fórem iniciativy Jeden pás, jedna stezka (neboli Nové Hedvábné stezky), velké čínské iniciativy na budování infrastruktury a vlivu v Evropě, Asii i jinde.

Poslední cestou Vladimira Putina za hranice byla návštěva Běloruska 19. prosince. Všechny ostatní cesty v roce 2022 byly do asijských spojeneckých zemí – Číny, Íránu a postsovětských republik.

Video  Petříček pro Blesk: Putinovy zločiny nesmí zapadnout. A co zmůže Česko?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa