Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin jako moderní car? Ne, zapíše se do dějin jako muž, co zničil Rusko, říká historička

Autor: Darina Jíchová, swp - 
26. srpna 2023
16:09

Americká novinářka a spisovatelka Anne Applebaumová, která se dlouhodobě věnuje Rusku a za svou tvorbu obdržela Pulitzerovu cenu, v rozhovoru pro stanici Svobodná Evropa (RFE/RL) podotkla, že západní odhodlání pomoct Ukrajině k vítězství nad Ruskem „zůstává silné“, osobně pak vyzdvihla postoje amerického prezidenta Joea Bidena. Ten se podle ní správně postavil k tomu, že „to bude vleklá válka“. K ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pak dodala, že se do dějin zapíše jako ten, kdo zničil moderní Rusko.

Sjednocenost Západu, jejich sounáležitost s Ukrajinou proti Rusku ji překvapila, zároveň se nedomnívá, že toto pouto nyní, po 18 měsících války, ovlivňuje únava z války. „Naštěstí státy Evropské unie a členové NATO zůstávají plně odhodlaní pomoct Kyjevu vyhrát válku, to asi nikdo před 18 měsíci nepředpokládal. Samozřejmě v každé spojenecké zemi jsou odpůrci války a někdy jsou velmi hlasití, ale lídři těchto zemí ve své podpoře ukrajinských obránců nepolevili,“ prohlásila Applebaumová, i když podotkla, že nastavení by mohly pozměnit volby, ať už například v Polsku letos v říjnu, nebo ve Spojených státech za rok na podzim. Nicméně nepředpokládá, že by se Západ plně odklonil od podpory Kyjeva.

Applebaumová se ve svém sloupku pro list The Atlantic ještě před vypuknutím nynější fáze ukrajinské protiofenzivy nechala slyšet, že jedním z cílů kampaně by podle ní mělo být přesvědčit Rusy, že válku na Ukrajině nemá cenu bojovat. Pro RFE/RL se vrátila ke svému tvrzení vzhledem k posledním událostem na Ukrajině a v Rusku.

Podoba míru

Diskutovala také o podobě míru na Ukrajině. „Nemůžeme to řešit z jednoho pohledu, mírová situace bude muset reflektovat politickou změnu v Rusku. Jednoduše řešeno, Rusové musí pochopit, že válka byla chyba, že Ukrajina je samostatná země, že nikdy – teď ani v budoucnu – nebude součástí Ruska. A musí se stáhnout z veškerého území Ukrajiny, které okupují,“ žádné jiné řešení podle ní existuje.

Applebaumová rovněž varovala před dočasným příměřím, to podle ní nastalo v roce 2014 a vedlo to k současné válce. Novinářka rovněž podotkla, že nelze přistoupit na to, aby si Rusové ponechali jakékoliv okupované území. „Jak jsem řekla, musí pochopit, že Ukrajina je samostatná svrchovaná země, která má právo existovat a která rozhodně není Rusko,“ poznamenala.

Jako historička a novinářka se zaměřila i na postavu ruského prezidenta a na to, jak si ho budou pamatovat dějiny. „Samozřejmě všechno záleží i na tom, jak dopadne válka, jak všichni víme, dějiny píšou vítězové. Nicméně nepochybuju o tom, že na Putina se bude vzpomínat jako na muže, který zničil svou vlastní zemi, a nejen tu, nýbrž i Ukrajinu, Gruzii, Čečensko, v paměti lidstva zůstanou rovněž jeho zvěrstva v Sýrii… Životy a prosperita vlastních lidí ho vůbec nezajímají, jsou pro něj potrava pro děla,“ podle ní se na něj rozhodně nebude pamatovat jako na moderního cara, nebo alespoň ne v objektivně psaných dílech.

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa