Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pomstí se Putinovi ze záhrobí? Prigožin měl údajně „plán B" pro případ své smrti

Autor: amb - 
26. srpna 2023
05:00

Uniknou na ruského prezidenta Vladimira Putina nejtajnější informace? Jevgenij Prigožin měl údajně připravenou odplatu ze záhrobí. Pokud by ho zabili, jeho bezpečnostní složky měly postupovat podle přesných instrukcí a dopomoci k Putinově svržení. Co dostaly za úkol? 

Jevgenij Prigožin si pro případ své smrti pripravil „plán B“, kterým by narušil Putinovu autoritu. Tvrdí ruský lidsko-právní aktivista Vladimir Osečkin, který má podle The Sun informace z okruhu zasvěcených lidí. Prigožin prý hodlal vyzradit Putinova nejskrytější tajemství.

O Osečkinovi se zmínil na Twitteru Igor Suško ze skupiny Winds of Change. Aktivista se domnívá, že šéfa wagnerovců zabil na 99,999 % Putin. Prigožinovy bezpečnostní služby pak měly sebrat z kanceláří svého velitele veškerou elektroniku i dokumenty a zmizet.

Nyní tak očekává, že unikne velké množství kompromitujících materiálů, které ruskému prezidentovi rozhodně neudělají radost. Podle těchto zdrojů tak bude čelit pomstě ze záhrobí.

Kromě toho wagnerovci zveřejnili na sociálních sítích mrazivé video, v němž slibují odplatu, pokud bude potvrzena smrt jejich vůdce. Hovořili dokonce o druhém „pochodu spravedlnosti“.

Zároveň se však objevují spekulace, že Prigožin nezemřel. Prigožin mohl předstírat svou vlastní smrt od chvíle, co bylo druhé letadlo s propojením na skupinu viděno na letovém radaru klikatícím se nad stejnou oblastí jako letadlo první, 96 kilometrů severně od hlavního města.

Nebylo by to poprvé, co se mu podařilo zmizet. V roce 2019 byl v Africe oficiálně prohlášen za mrtvého, než se znovu objevil před ilegální invazí Ruska na Ukrajinu. Místní záchranné služby uvedly, že z trosek bylo vytaženo deset těl.

Mezitím ozbrojení muži, kteří tvrdili, že jsou z jednotky, varovali Putina ve videu sdíleném online: „Momentálně se hodně mluví o tom, co udělá Wagnerova skupina. Můžeme vám říct jednu věc: Začínáme, připrav se na nás, Putine.“

 

Prigožin byl od doby, kdy přesně před dvěma měsíci vedl puč proti Putinovu režimu, stále opatrnější. Po neúspěchu byl varován, že je v ohrožení života. Bylo známo, že velmi dbá na svou bezpečnost, a říká se, že nebyl na palubě osudného letadla, přestože státní televize tvrdila opak.

Zdroje z jeho blízkosti uvedly, že přestože letadlo patřilo jemu, on obvykle létal v jiném letadle. Další letadlo, také údajně s napojením na Prigožina, bylo po havárii detekováno nad Moskvou, což podnítilo spekulace, že šéf skupiny nakonec možná nebyl na palubě.

Ruská státní televize Russia 24 byla první, která oznámila smrt vojevůdce Jevgenije Prigožina a uvedla: „Soukromé letadlo letící z Moskvy do Petrohradu havarovalo. Bylo zabito deset lidí. Mezi cestujícími byl Jevgenij Prigožin.“

Je také známo, že Prigožin jako součást svých propracovaných bezpečnostních opatření používal dvojníky. Vojenský analytik Sean Bell řekl, že incident mohl být dokonce trikem samotného Prigožina, aby mu umožnil zmizet do poklidného exilu. 

Video  Vnitřek Prigožinova letounu  - Archiv Blesku
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa