Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin se nedožije konce války: Ruský „znalec“ kritizoval vedení války, nikoli válku samotnou

Autor: Darina Jíchová, swp - 
8. března 2023
05:00

Ruská propaganda denně plní státní tisk i televizi, výjimkou není ani stanice Rossija 1, kde je populární program třeba moderátora Vladimira Solovjova. Ten se od vypuknutí války stal doslova hlásnou troubou Kremlu a prezidenta Vladimira Putina. Jeho výstupy jsou tak nejen plné oficiální rétoriky, ale také mnohdy bizarních výroků. Politolog a znalec Sergej Michejev přišel totiž s kritikou Moskvy. Vadí mu mlčení o neúspěších na Ukrajině. A navrhl drsné řešení, jak Rusku dopomoci k vítězství, uvedl list Daily Mail.

„Pokud to bude pokračovat tímto směrem a touto rychlostí, ani já a ani vy se nedožijeme úspěšného konce,“ načal Michejev, který je bývalým šéfem analytického ústavu Cetrum pro výzkum současné politiky. „A buďme upřímní, alespoň sami se sebou. Ani naše vedení se toho nedožije,“ pokračoval s odkazem na prezidenta Putina.

„Naše pozice se výrazně zhoršila. Buď se pohneme vpřed a přestaneme napodobovat suverenitu a skutečně dosáhneme úspěchu, nebo ustoupíme s masivním selháním,“ prohlásil. Michejevovy komentáře se následně dotkly i ruských vojenských velitelů a Kremlu, vyčetl jim, že nijak nereagují na neúspěchy v bojích na Ukrajině.

Vyzval k útoku na Západ?

Michejev zdůraznil, že Rusko nemůže ustoupit, jinak bude vypadat slabě. A pro ruské ozbrojené složky měl i radu. Vyzval k „vytvoření problému pro národy podporující Ukrajinu“. Mluvil dokonce o zahájení dálkových úderů, aby Rusko demonstrovalo svou „technologickou převahu“ a „přestalo hrát podle pravidel, která jim byla vnucena“.

Solovjov a Michejev se dobře znají, v roce 2019 spolu moderovali televizní pořad Kdo je proti?. Moderátor i tentokrát plně souhlasil s jeho slovy, ostatní se ale zdáli být poměrně šokovaní. Michejev dlouhodobě zaujímá extrémně tvrdý postoj k ruské válce na Ukrajině a otevřeně deklaruje svou podporu okupace co největšího území v rámci toho, co je podle něj „historicky naše země“, o kterou „jsme přišli kvůli chybám a zradám“.

Tak například v květnu 2022 opět v pořadu Solovjova Michejev řekl: „Dobyjme všechno, co můžeme. A pak to prohlašme za cíl operace. Jsem plně přesvědčen o tom, že Ukrajina je naše země. Není to o Ukrajině a státu, ve kterém existuje. Je to naše země,“ tvrdil.

Michejev tedy přišel s kritikou vedení války, ne však s kritikou války samotné. To přední ruský režisér Karen Šachnazarov se rovněž u Solovjova nechal slyšet, že je třeba připustit si možnost porážky Ruska.

10:21
Dnes

Podívejte se na aktuální snímky z Oděsy, kde dnes zaútočily ruské síly. 

9:51
Dnes

Ukrajinský protikorupční úřad podezírá ministra zemědělství Mykolu Solského v souvislosti s machinacemi se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů Kč).

09:34
Dnes

Ukrajinské ambasády a konzuláty přestávají obsluhovat muže v branném věku - aby se odchodem do ciziny nevyhýbali mobilizaci. „S cílem zabránit vyhýbání se ze strany občanů Ukrajiny povinnosti vyřídit si otázku vojenské registrace prostřednictvím územních středisek personálního a sociálního zabezpečení a dostupnosti vojenských registračních dokladů nařizuji od 23. 04. 2024 dočasně pozastavit konzulární úkony na žádostech občanů Ukrajiny mužského pohlaví ve věku od 18 do 60 let,“ napsal úřadům náměstek ministra zahraničí Andrij Sybiha v dopise, který získala redakce Zerkalo nedeli.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa