Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Putinova slabá přehlídka v Moskvě: Expert ukázal na jediný „muzejní“ tank, Ukrajinci zmiňují ostudu

Autor: Darina Jíchová, swp, Rostislav Fridrich - 
10. května 2023
05:00

To je jako všechno? I to byla jedna z myšlenek vojenského analytika stanice Sky News poté, co zhlédl úterní přehlídku na Rudém náměstí v Moskvě. Oslavy na Den vítězství, který si Rusové připomínají 9. května, patří mezi nejvelkolepější události. Jenže letos to tak úplně nevypadalo. Třeba ukázka techniky zabrala jen 20 minut, což je pro Rusko považující se za vojenskou velmoc netradiční. Důvodem je zřejmě to, že většina vojenských strojů je zapojena do války na Ukrajině, domnívá se expert Michael Clarke.

Ministr obrany Sergej Šojgu vojáky zdravil z kabrioletu, ruský prezident Vladimir Putin pronesl řeč, kterou naplnil obvyklou rétorikou, podle které se Rusko brání „mezinárodnímu terorismu“ a zavzpomínal na minulost nedávnou – na druhou světovou války, i poměrně vzdálenou dobu Dmitrije Donského. Největším lákadlem pro domácí publikum je však vojenská technika, ta zajímá i zahraniční pozorovatele, experty a laiky.

Jenže po Rudém náměstí se projel jen jeden jediný tank, a to model T-34, který tvořil „páteř Rudé armády v boji proti nacistickému Německu,“ podotýká Clarke s tím, že šlo o „muzejní exponát“.

Navíc ruská armáda zcela výjimečně letos nezveřejnila seznam zbraní, kterými se při přehlídce pochlubí. Co bylo očividné? Chyběla také ukázka letectva. Z ruských kuloárů zaznělo vysvětlení, že přehlídka byla „zúžena kvůli strachu z terorismu“. Opravdu ale? ptá se Clarke.

„Obvykle je k nahlédnutí seznam vybavení a techniky, která bude na přehlídce. Letos však tento list chyběl, takže jsme vlastně do posledních chvil nevěděli, co uvidíme. A co jsme viděli, moc toho nebylo,“ řekl Clarke k dvacetiminutové přehlídce, kde se například ukázalo pár strojů s mezikontinetálními balistickými střelami Jars a taktickými raketami Iskander, po náměstí se projely rovněž modulární obojživelné vozy Bumerang a vozidla Tigr-M. Přehlídky se zúčastnilo celkem na 10 tisíc vojáků a přes 120 kusů techniky.

A ruská státní televize podle informací nejvíce oslavovala „nové nákladní vozy značky Ural“, což je v porovnání z předešlými lety, kdy ruská armáda ukazovala nejnovější raketomety a bojová letadla, téměř k smíchu. 

Video  Vojenská přehlídka v Moskvě: Putin vystoupil na Rudém náměstí  - Reuters
Video se připravuje ...

Málo zbraní kvůli sankcím?

Je to ta nejkratší vojenská přehlídka, co pamatuju,“ dodal. „Normálně by se dalo čekat, že v průvodu bude přes 200 vozidel, v tom letošním úplně chybí moderní tanky, bojová vozidla pěchoty a samozřejmě celé výsadkové vojsko,“ upřesnil twitterový účet OSINT, který monitoruje ztráty ruské vojenské techniky.

Podle experta bezpečnostního think tanku RUSI Trevora Taylora nedostatek vojenské technika na přehlídce ke Dni vítězství jasně vypovídá o dopadu západních sankcí na výrobu zbraní v Rusku. „Máme několik důkazů, že ruský průmysl, který měl v 90. letech přístup k západním technologiím, uvalenými opatřeními skutečně trpí,“ řekl Taylor v rozhovoru pro stanici CNN. „Prý je nouze tak hluboká, že vytahují čipy z praček,“ dodal.

Další změna od minulých let byla například přítomnost ostřelovačů na střechách kolem Rudého náměstí, nebo sta tisíce příslušníku bezpečnostních složek včetně pořádkové policie, infomoval reportér České televize.

Ostuda a ponížení, tak komentují ruské oslavy Dne vítězství někteří ukrajinští politici, například poslankyně Inna Sovsunová.

Celá „sláva“ se smrkla do 45 minut, z toho 10 minut mluvil Putin. Letecká část přehlídky byla zrušena, list Insider spekuluje, že kvůli nedávnému dronovému útoku na Kreml. Letecká přehlídka se na mnoha místech nekonala ani loni, připomněl Insider.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Že byly moskevské přehlídky v minulosti výrazně pompéznější, to dokládají i záběry z „předválečných“ let. Vedle tanků tehdy nechyběly ani stíhačky.

Jenže kde ty tanky jsou?

O Rusku se dříve mluvilo jako o tankové velmoci s až 10 tisíci kusy této techniky. Proto je překvapivé, že modernější typy obrněnců nebyly na vojenské přehlídce k vidění. Podle některých expertů je to znakem toho, že ruská armáda má díky velkým ztrátám na Ukrajině o tyto zbraně nouzi. „Ano, obecně je trápí nedostatek techniky,“ potvrdil pro Blesk vojenský analytik Lukáš Visingr.

Video  Monumentální vojenská přehlídka v Moskvě! Putin slavil 75. let vítězství nad Hitlerem  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa