Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak připravit domácnost na vyšší ceny energií? A komu pomůže program Oprav dům po babičce

Jaké energetické trendy čekají Česko?
Jaké energetické trendy čekají Česko?  (Autor: Profimedia)
Autor: mah, BLK - 
19. září 2023
08:00

Energetická krize, kterou odstartovala ruská invaze na Ukrajinu v roce 2022, urychlila či spustila celou řadu trendů spojených s úsporou elektřiny a zemního plynu. Jaké jsou ty nejzásadnější a jak může na úspory energií dosáhnout i vaše domácnost, například i s využitím dotací.

Ačkoli se zdá, že nejhorší chvíle jsou zažehnány, mají tisíce domácností stále v živé paměti dění z roku 2022, kdy ceny elektřiny i zemního plynu vystřelily do nebes a před nejhorším je často zachránilo až zavedení vládního stropu na energie v kombinaci s pohotovým vyjednáním nových zdrojů plynu. K razantním řešením se ovšem rozhoupala i řada domácností a podobné kroky můžete udělat i vy.

Jak se připravit na možný růst cen energií?

Nejlepší cestou, jak bojovat proti možnému dalšímu růstu cen energií, je zajistit si jejich úsporu. Té lze dosáhnout několika způsoby. Tím nejčastějším je například investice do zateplení, s tou navíc mohou pomoci i různé dotační programy jako “Oprav dům po babičce”, či “Nová zelená úsporám light”. Populární pak je i instalace tepelných čerpadel, která v závislosti na druhu mohou pomoci či nahradit plynový kotel. Finančně nejméně náročným pak může být změna dodavatele energií za takového, který nabízí výhodnější podmínky.

Oprav dům po babičce - Jak získat dotaci na zateplení

Výraznou úsporu energií je zateplení domu. V případě kvalitní a komplexní renovace tak mohou rodiny ušetřit i 70 procent nákladů na vytápění, jak pro Blesk.cz uvedl šéf Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Na takovou komplexní rekonstrukci pak lidé mohou žádat o dotaci v programu “Oprav dům po babičce”.

Jde přitom o novou podobu programu Nová zelená úsporám. Od té se ovšem liší především tím, že jde o zálohovou dotaci. Lidé tak dostanou peníze ve výši až 50 procent nákladů předem. Takto získané finance by měli lidé mít možnost následně doplnit za pomoci výhodných úvěrů od stavebních spořitelen.

Dotace jsou zároveň nastavené tak, aby na ně nedosáhl každý, ale jen lidé, kteří by si bez nich rekonstrukci dovolit nemohli. Nárok tak nebudou mít domácnosti s více než jednou nemovitostí určenou k bydlení nebo lidé, kteří z domu provozují i své podnikání. Maximální výše dotace pak je jeden milion korun. Pokud o dotaci požádají rodiny s nezaopatřenými dětmi, dostanou navíc bonus za každé nezaopatřené dítě. Kromě toho je součástí dotace i 50 tisíc korun na vypracování posudku a projektu.

Podmínky dotace Oprav dům po babičce

  • Pouze pro domácnosti s jednou nemovitostí určenou pro bydlení (pokud domácnost vlastní zároveň například les, omezení se na ní nevztahuje)
  • Trvalý pobyt členů domácnosti v rekonstruované nemovitosti po dobu 10 let od dokončení projektu (nevztahuje se na nezletilé, kteří se během deseti let osamostatní)
  • Žádat mohou pouze fyzické osoby nepodnikající
  • Dotace lze získat pouze na domy starší 10 let

Bonusy dotace Oprav dům po babičce

Součástí dotace jsou kromě bonusu za nezaopatřené děti i bonusy za to, že podají žádost na více úsporných opatření dohromady, konkrétně deset tisíc za každou kombinaci k dotaci "Oprav dům po babičce". Na další opatření pak samozřejmě lze získat dotace v různé výši:

  • 45 000 - 140 000 Kč - Dotace na výměnu kotlů na pevná paliva nižší než 3. třídy, kotlů na topné oleje, lokálních topidel (např. kamna), která jsou využívaná jako hlavní zdroj tepla za tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu. Případně na výměnu plynového kotle staršího než 20 let nebo elektrického vytápění za tepelné čerpadlo
  • 60 000 - 200 000 Kč - Dotace na instalaci fotovoltaiky propojené s distribuční soustavou za předpokladu, že se vyrobená energie přednostně využívá v domě.
  • 45 000 - 60 000 Kč - Dotace na systém ohřevu teplé vody solárními panely nebo tepelným čerpadlem
  • 105 000 Kč - dotace na systém rekuperace tepla při větrání
  • 5 000 - 50 000 Kč - Dotace na systém využití tepla z odpadní vody
  • 800 - 100 000 Kč - Dotace na výstavbu zelené střechy na nadzemních stavbách
  • 27 000 - 105 000 Kč - Dotace na systém využití a zachytávání dešťové vody
  • 15 000 Kč - Dotace na instalaci dobíjecí stanice pro osobní elektromobil

Další bonusy jsou pak je možné získat pro projekty ze znevýhodněných regionů nebo za ekologicky šetrná řešení.

Nová zelená úsporám light - zateplení či fotovoltaika pro nízkopříjmové domácnosti

Nízkopříjmové domácnosti pak mohou až do vyčerpání alokace čerpat i dotace v rámci “Nové zelené úsporán light”. Ta je stejně jako “Oprav dům po babičce” zálohová a domácnosti ji tak dostanou k dispozici předem. 

Od začátku roku mohly nízkopříjmové domácnosti, konkrétně domácnosti seniorů a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení, žádat o peníze na zateplení domů a bytů nebo výměnu oken či vchodových dveřích. Druhá fáze pak umožnila financování fotovoltaiky pro nízkopříjmové domácnosti.

Na obě dotace mají nárok lidé ve starobním důchodu nebo třetím stupni invalidního důchodu či lidé pobírající v rozhodné době příspěvek na bydlení. Alespoň jedna z podmínek přitom musí platit pro všechny členy domácnosti.

Tepelná čerpadla

Čím dál populárnější je instalace tepelných čerpadel i mezi domácnostmi, které na dotace nedosáhnou. V závislosti na typu totiž tepelné čerpadlo může dokonce nahradit jiné druhy vytápění a ohřevu teplé vody a je oproti nim úspornější.

Jeho nevýhodou je ovšem vysoká pořizovací cena. Pokud stojíte o čerpadlo, které zvládne topit, ohřívat vodu a případně i v létě chladit, musíte si připravit až 300 tisíc korun. I na jejich pořízení ovšem existuje řada dotací v čele s Novou zelenou úsporám. Nejlevnější tepelná čerpadla pak vyjdou i na desetinu. Záleží tedy, co od zařízení očekáváte, od toho se bude odvíjet i zvolený typ.

Vzduch/vzduch

Tepelná čerpadla vzduch/vzduch jsou zpravidla nejlevnějším typem. Fungují na podobném principu jako klimatizace a často rovněž umí v létě prostor naopak chladit. Jejich hlavní nevýhodou je, že teplotu získávají z venkovního vzduchu a jejich efektivita je tak závislá na venkovní teplotě a v místech, kde v zimě teploty padají hluboko pod bod mrazu, může vzniknout potřeba doplnit jej i jiným zdrojem vytápění.

Zároveň na rozdíl od ostatních typů umí ohřát (nebo chladit) pouze vzduch. Jeho další výhodou je pak menší spotřeba elektrické energie oproti jiným typům.

Vzduch/voda

Tepelné čerpadlo vzduch voda čerpá teplo rovněž z venkovního vzduchu, a co se týká účinnosti, trpí stejnými problémy jako předchozí typ. Narozdíl od něj ovšem již dokáže ohřát i vodu.

Stejně jako u předchozího typu i u tohoto čerpadla může být potřeba v chladnějších krajích jej doplnit záložním zdrojem vytápění a ohřevu vody. Oproti jiným typům má vyšší spotřebu energie, ale zároveň platí, že je jeho instalace stále poměrně levná.

Voda/voda

Tento typ tepelného čerpadla platí za jeden z nejúčinnějších. Zdrojem tepla je totiž zpravidla podzemní voda, která má stabilní teplotu. Tento typ čerpadel tak netrpí na výkyvy výkonu, se kterými jsou spojovány předchozí typy.

Nevýhodou tohoto typu je již vyšší pořizovací cena, která se navyšuje o potřebu vrtu, nebo založení studny. Existují i čerpadla pracující s povrchovou vodou, k jejich provozu je ovšem potřeba mít povolení správce vodního toku. Zároveň je nutné počítat s náklady na pravidelnou údržbu tohoto čerpadla. 

Země/voda

Tepelné čerpadlo země/voda získává tepelnou energii ze země. Levnější varianta používá kolektory rozprostřené na ploše pozemku v malé hloubce. Prostorově efektivnější je pak varianta využívající hloubkový vrt.

Vzhledem ke stabilní teplotě v podloží je toto čerpadlo vysoce efektivní. Je ovšem potřeba počítat s vyšší pořizovací a instalační cenou, především u čerpadla s hloubkovým vrtem, ten musí jít do hloubky několika desítek metrů, a je tak důležitá i kvalita podloží.

Změna dodavatele energií

Snazším a rychlejším řešením toho, jak ušetřit za energie, může být i poohlédnout se, zda konkurence nabízí lepší ceny a případně změnit dodavatele energií. Při tom je ovšem třeba si dát pozor v první řadě na to, zda máte smlouvu na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou (většinou s fixací). Výpověď té druhé se totiž může značně prodražit kvůli smluvním pokutám.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího dodavatele energie

 

Nízká cena by ovšem neměla být jediným kritériem, podle kterého si budete dodavatele vybírat. Řídit byste se měli i podle zkušeností ostatních zákazníků a zřetel se vyplatí brát i na to, zda má nový dodavatel kamennou pobočku ve vašem okolí a způsoby, jak s ním můžete komunikovat na dálku.

Desatero správného postupu má na svých stránkách vyvěšený i Energetický regulační úřad.

Jak se snaží státy zamezit růstu cen energií

Proti možnému růstu cen energií se snaží bránit i jednotlivé státy. Ty se toho snaží dosáhnout především diverzifikací zdrojů energií. U elektrické energie jde především o sestavování energetického mixu. Ten lze ovlivnit stavbou nových a zavíráním starých elektráren a jakékoli změny jsou tak zpravidla otázkou let.

Český premiér Petr Fiala například dlouhodobě razí názor, že pro energetickou bezpečnost České republiky je zásadní posílit roli jaderné energetiky vybudováním dalších velkých reaktorů a rozvojem systému malých modulárních jaderných reaktorů a obnovitelných zdrojů energie. V současnosti je přitom stále nejvýznamnějším zdrojem elektřiny v Česku uhlí.

Evropské unii jako celku se pak podařilo během roku 2022 diverzifikovat dodávky zemního plynu. Ještě v první polovině roku 2021 představoval import z Ruska přibližně polovinu dovozu zemního plynu do EU, na konci minulého roku už tvořil ruský plyn méně než 15 procent spotřeby.

Hlavním dodavatelem plynu pomocí plynovodů se tak pro Evropu stalo Norsko s Alžírskem, významné jsou ovšem i dodávky zkapalněného zemního plynu, který je dovážen například z Kataru nebo z USA. Česko si z tohoto důvodu například pronajalo kapacitu až tři miliardy metrů krychlových v nově otevřeném plovoucím terminálu v nizozemském Eemshavenu. Tento terminál je tak schopný pokrýt až třetinu české roční spotřeby.

Video  Šéf fondu o programu Oprav dům po babičce: Stát může přispět více než milion. Kdo na něj má nárok?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Mirka Nová ( 18. října 2023 23:54 )

Energie jdou nahoru, a co se týče programu oprav dům po babičce, nemám pocit, že pomůže všem, kdo to potřebuje. Já jsem se do rekonstrukce pustila sama bez nějakých dotací. Nedávno jsem si na internetových stránkách https://rekuperace-aldes.cz/ objednala instalaci rekuperace. Po dokončení mohu pořádně větrat a nemusím se bát, že se mi do domu dostanou nějaké alergeny.

Zobrazit celou diskusi