Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Síkela pro Blesk: Mírná zima? Měli jsme silný protivítr! Zásobníky plynu jsou plné víc než z půlky

Aktualizováno -
21. března 2023
09:00
Autor: Tomáš Belica, ČTK - 
21. března 2023
05:00

Zimu jsme ustáli i bez ruského plynu. Ministr průmysl a obchodu Jozef Síkela (STAN) tvrdí, že děkovat jen mírné zimě nemůžeme. A Blesku také řekl, že Volkswagen není jedinou firmou, která by u nás mohla vystavět továrnu na baterie. Uplynulou zimu zhodnotil i na dnešní tiskovce, kam s ním vyrazil vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Ministr Jozef Síkela (za STAN) dnes zhodnoil na tiskovce hospodaření s energiemi v ČR v uplynulé zimě. Podařilo se také minimalizovat podíl ruského plynu na dodávkách do ČR.

Zásobníky plynu jsou naplněny víc než z poloviny, třikrát víc než loni. Při zopakování loňské spotřeby budou na zimu opět plné, upozornil Síkela.

„Nikdo z nás si nedovedl představit, že na konci zimy bude situace s plynem tak dobrá,“ řekl Síkela. České zásobníky jsou podle něj vzhledem k ročnímu období rekordě naplněné, cena plynu zhruba o třetinu nižší než loni ve stejnou dobu. „Jsme v optimistické situaci v přípravě na další zimu,“ dodal.

Ministr řekl, že od začátku roku se podařilo snížit spotřebu plynu o 15 procent a že v úsporách je třeba pokračovat. Na úspory energie bude klást důraz i aktualizovaná energetická koncepce, kterou Síkela v nejbližších týdnech předloží vládě. Kromě toho se koncepce zaměří na komunitní energetiku. Ministr také zdůraznil, že vláda pokračuje v přípravě stavby nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany a prověřuje možnosti stavby dalších jaderných reaktorů.

Síkela také připomněl, že se Česko za poslední rok dokázalo zbavit závislosti na ruském plynu. Od začátku letošního roku nepřitekl do země žádný ruský zemní plyn. Veškeré dodávky přicházely přes Německo, byl to buď zemní plyn z Norska nebo zkapalněný zemní plyn (LNG) z Belgie a Nizozemska.

O dalších záležitostech se Síkela rozpovídal v pondělí v rozhovoru pro deník Blesk.

Síkela: Křičeli kvůli plynu, teď jsou stále poloplné zásobníky

Blesk: Když si vezmeme vládní opatření a potom třeba nákup plynu z Norska, ze Spojených států. Jaký je účet za skončivší zimou?

Ministr Síkela: Ten účet ještě není hotový. Když to vezmeme chronologicky, tak prvním z nákladů byly aukce, kdy jsme motivovali obchodníky nakupovat do zásobníků a oni se zavázali, že nebudou tento plyn prodávat najednou, ale budou zásoby rozpouštět postupně. Tím jsme získali kontrolu nad zhruba 400 miliony kubíků. K tomu je pak potřeba připočítat zhruba čtvrt miliardu kubíků, kterou jsme nakoupili do státních hmotných rezerv. Samozřejmě byly náklady, které jsme vynakládali, abychom zabránili rozsáhlejším ekonomickým a společenským škodám, tak je to nutné brát.

Zimu jsme tedy přežili?

Nenastalo to, čeho se všichni báli. Vzpomínám si, jak na mě křičeli: »pane ministře, řekněte nám, které provozy budete zavírat, až nebude plyn?«. Zima je za námi. V zásobnících je rekordní množství plynu, což je ohromný předpoklad k tomu, abychom se vypořádali dobře i s příští zimou. Pořád máme více než 50 % plynu v zásobnících.

Ale musíte uznat, že letošní zima hrála v náš prospěch, byla velmi mírná.

Je pravda, že průměrné teploty maličko hrály v náš prospěch, ale velkou roli sehrála i solidarita a vůle k úsporám. Tu jsem hned po agresi Ruska vůči Ukrajině začal označovat jako klíčový faktor v boji proti energetické krizi. Pokud jde o plyn, od září do konce února je úspora 19 %, takže ten trend pokračuje, to je velmi dobré.

U té elektřiny je to trošku méně, tam jsou to jen nějaká 4 procenta. Ještě se vrátím k tomu větru v zádech ze strany počasí – měli jsme i silný protivítr, a to byla odstávka jaderných elektráren ve Francii. A k tomu můžeme připočíst nízkou hladinu řek na Balkáně i jihu Evropy, která znemožnila zapojovat hydroelektrické zdroje, respektive dokonce i nízkou hladinu vody ve Skandinávii, která tak mohla exportovat méně elektřiny.

Kdo tedy bude naším exkluzivním dodavatelem zemního plynu pro další období?

Žádný exkluzivní dodavatel nebude, protože by bylo pošetilé jednu ultimativní závislost nahrazovat jinou, byť z teritoria, které je demokratické a sdílí stejné hodnoty. Budeme hledat více partnerů už jenom z důvodu, že může dojít k technické závadě. Může dojít k sabotáži, nějaké poruše, požáru, explozi. Jsou to věci, které se v běžném životě stávají, proto chceme diverzifikovat.

Platí tedy, že od Ruska už neodebereme ani kubík plynu, byť by se tam umoudřili?

Nikdo nechce do budoucna vymazat obchodně Rusko z mapy světa. Až skončí válka a bude na stole nějaká dohoda o náhradě válečných škod, tak určitě bude na místě se začít bavit o tom, z čeho ty válečné škody Rusko zaplatí. Ale myslím, že žádný ze států se nevrátí do módu závislosti dodávek na Rusku.

Další „montovna“ v Česku?

Chtěl bych se ptát také na téma Gigafactory. Jak probíhají jednání s Volkswagenem a na čí straně je teď míč?

Do určité míry je teď míč na straně Volkswagenu. My jsme spolu s koncernem podepsali nezávazné memorandum o porozumění, kde jsme vyjádřili jak naše společné zájmy, tak i představy. Volkswagen má určitou představu a my ho zase informovali, že dokud neučiní finální rozhodnutí, my budeme dělat dál jenom ty typy prací, které jsou vratné. Tedy pokračovat v geologickém průzkumu podloží, odebírání vzorků… Se zásadními pracemi budeme pokračovat pouze tehdy, až Volkswagen udělá finální rozhodnutí.

Proč vlastně tuto fabriku máme chtít?

Jsem přesvědčen, že transformace automobilového průmyslu na e-mobilitu je nevratná. A pokud se neobjeví nějaká nová průlomová technologie, tak s e-mobilitou budeme nějakých pár desítek let žít a všichni se na to připravují. Když se podíváte na částky, které třeba jen Škodovka bude investovat, bavíme se tady o více než 150 miliardách.

A co námitka, že to bude jakási montovna?

Námitek je strašně moc. A proč to všichni chtějí, když je to prostě montovna? Proč Spojené státy přijmou zákon na snižování inflace a dají tam prioritu a jsou ochotni do e-mobility napumpovat peníze? Proč to tak strašně chtějí Poláci a nabízejí modré z nebe? Je to budoucnost automobilového průmyslu, a protože celý svět půjde směrem e-mobility, je logické, že se musíme snažit mít takovouto výrobu u nás.

Jste optimista v tom, že Volkswagen svou Gigafactory u nás nakonec postaví?

O naši republiku se začal zajímat s ohledem na tuto výrobu další velmi významný investor. Volkswagen není jedinou firmou, která by chtěla mít výrobu v České republice a se kterou jednáme. Takže já pevně věřím, že budeme mít na našem území České republiky výrobu baterií. Více vám ale nyní říct nemohu.

Video  Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) během rozhovoru pro Blesk (20.3.2023)  - Tomáš Belica
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hoflik hoflik ( 21. března 2023 17:38 )

Bože, Bože, do tohle mohl udělat ministrem?

Th0r_z_h0r ( 21. března 2023 16:43 )

Sikela ma tak akorat protivitr v hlave. Plyn za nehorazne penize, nicici kotle a vrcholne neekologickou cestou. To je realita.

Fialový svrab ( 21. března 2023 11:24 )

Plyn v zásobníkách je převážně ruský! Prolhaný Síkela by měl okamžitě rezignovat.

jajas ( 21. března 2023 11:14 )

Pokud si Síkela nevšiml, že byla mírná zima, pak nevím, kde se schovával....jen díky této zimě se nemuselo třeba tak plynem topit. A jinak s těmi zásobníky....ať nekecá, že jsme neměli žádný ruský plyn: Nejdříve se do nich ládoval pouze ruský! Kašpar je to......

Matos7 ( 21. března 2023 10:49 )

Stan jůra a fyjala

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa