Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Expert o úspoře energií: Češi méně přetápí místnosti, důchodci víc zateplují i mění okna

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
21. března 2023
06:20

Ceny plynu klesly na úroveň léta 2021 a odborníci na energetiku se shodují, že se krize pomalu chýlí ke konci. Jedno se jí ale nechat musí. Naučila Čechy méně plýtvat zemním plynem, ale i elektřinou. Udržíme si tento trend i nadále, nebo se začne v našich domácnostech znovu přetápět? Nejen o tom byla řeč v Epicentru Blesku s výkonným ředitelem Aliance pro energetickou soběstačnost Martinem Sedlákem.

„Na statistikách vidíme v minulém desetiletí, kdy byla energie až poměrně velmi levná, české domácnosti si bohužel zvykly na přetápění. Teď jsme se naučili nebýt v tolik přetopených místnostech s nižší teplotou, ale i více se sprchovat a nepoužívat vanu horké vody,“ hodnotí Sedlák nejvýraznější změny v návycích spojených s energetickou spotřebou.

„Je ale dobré myslet i na věci, které pomohou domácnostem zbavit se závislosti na drahých energiích dlouhodobě. Nejsou to jenom ty okamžité úspory, ale i renovace budov, zateplování, výměna oken či případně instalace nějakého obnovitelného zdroje tak, abyste se dokázali dlouhodobě jistit proti možnému výkyvu cen energie na trhu,“ zdůrazňuje s tím, že i o tento způsob úspor je v Česku velký zájem.

„Například program Nová zelená úsporám Light, ten začal běžet až od začátku letošního roku. Takže výsledky uvidíme až ve statistikách v následujících topných sezónách. Ministerstvo životního prostředí ale dnes představovalo průběžné výsledky zájmu. A jedná se primárně o seniory. Až 91 % seniorů žádá o příspěvek na renovaci budovy, například na zateplení nebo výměnu oken,“ přidává odborník na energetickou soběstačnost. 

„Do této doby je tam přihlášeno zhruba 22 000 projektů a v minulosti u klasického programu Nová zelená úsporám, tam jde o přibližně 100 000 projektů. Tyto domácnosti se dokázaly zajistit před budoucím růstem cen energie. A naším cílem by mělo být, aby renovacemi budov prošly ideálně všechny možné vhodné budovy, které k tomu jsou určené,“ přidává Sedlák.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa