Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na čem musí vláda zapracovat v roce 2023? Klíčová bude obměna komunikace, míní politolog

Autor: vja, lig, psp - 
2. ledna 2023
05:00

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) je u moci již přes rok. Mezi dlouhodobější projekty, kterým by se současná vláda chtěla věnovat, je například plán důchodové reformy. Zároveň se vládní představitelé s jistotou i během roku 2023 budou muset potýkat s pokračující energetickou krizí a jejími dopady na domácí ekonomiku. Kde bude potřeba více zabrat a udrží si stávající politická reprezentace svou popularitu mezi voliči? S čím se budou muset čeští politici v následujícím roce poprat a nakolik jsou jejich výhledy do budoucna reálné, pro Blesk Zprávy rozebral politolog Jan Kubáček.

Vláda musí obměnit komunikaci

Přetrvávajícím problémem současné vlády i po roce od jejího nástupu je podle Kubáčka především smysluplná komunikace s veřejností. Současná politická reprezentace totiž stále zcela nezvládá předávat občanům informace ve snadno pochopitelné formě.

„Věc, která bude naprosto stěžejní, je změna komunikace a přístupu k české veřejnosti. A to formou jednak zjednodušení a ujištění, že vláda není vytržená z problémů běžných lidí, že průběžně pomáhá a zjednodušuje i dostupnost pomoci. Jde o naprosto kardinální otázku, která stojí za případným úspěchem nebo neúspěchem vlády. Musí zkrátka projevit zájem o obměnu komunikace a navodit atmosféru, že je to fakt vláda deseti milionů Čechů,“ míní politolog.

Náročné úkoly vládu čekají v souvislosti s probíhající energetickou krizí. Potřeba bude podle názoru Kubáčka jednat zejména lokálně v těch nejpostiženějších oblastech, kde je koncentrován energeticky náročný průmysl. „Ve výsledku jde o podporu v krajích, které mají dlouhodobě i sociální problémy a jsou přehlížené. Největší zápřah to bude v Moravskoslezském, Ústeckém, Libereckém a Karlovarském kraji, přesah ale bude i do Středočeského a Plzeňského.

„Rok 2023 bude nesmírně těžký v tom, že to bude boj o nějakou vytrvalost a zvládnutí náročných podmínek. Bude rozhodovat to, jak vláda bude schopna pomáhat na místě a jak podpoří například automobilový či sklářský průmysl,“ jmenoval Kubáček konkrétní odvětví a oblasti, kde bude podpora nejvíce zapotřebí.

Důchodová reforma? Rétorické cvičení

Premiér Petr Fiala v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére v listopadu avizoval i rozpracování plánu důchodové reformy. „Reforma je nutná, aby lidé, kteří jsou dnes mladší než 40 let, měli šanci, že budou mít slušnou penzi,“ nechal se slyšet ve studiu Blesku předseda vlády. Jedná se však o velmi komplikovaný a dlouhodobý proces. K navyšování věku odchodu do důchodu ze současných 65 let například během působení současné vlády zcela jistě nedojde. Dle slov Fialy a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) lze však očekávat ucelený návrh stěžejních parametrických změn.

Otázka reformy důchodového systému nechává Kubáčka chladným, velké změny nelze v horizontu několika dalších let údajně očekávat. „Beru to zatím čistě jako rétorické cvičení. Dokud to bude neustále v sektoru propočítávání a analýz, tak z toho ve výsledku nic nebude,“ podělil se se čtenáři Blesku o svůj názor.

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Spíše než rozsáhlou reformu celého systému by Kubáček ocenil dílčí úpravy, které by napravily současnou nerovnoměrnost ve výši důchodů mezi muži a ženami. „Pro začátek by velmi pomohlo, pokud by se zlepšily podmínky pro ženy, aby mohly dobře skloubit mateřství a práci. Tím bychom pak měli šanci na více dětí. Matky budou mít vyšší důchody a lepší podmínky, bude to podporovat vzdělání, a to je všechno investice do budoucna,“ sdělil Blesku preferované řešení problému.

Ke skutečně velké důchodové reformě došlo v novodobých dějinách Česka pouze jednou, přičemž skončila fiaskem. Takzvaný druhý pilíř důchodového spoření zavedený za vlády Petra Nečase (ODS) vydržel v platnosti pouze pár let, pro nezájem veřejnosti byl nakonec následující vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD) zrušen.

Přestože řada vlád měla v programu zavedení důchodové reformy, ve výsledku ke konkrétním krokům vzhledem k historickým zkušenostem politici přistupují velmi rezervovaně. „V nějakou změnu konfigurace důchodové reformy příliš nevěřím. Beru to tak, že politici to téma pokaždé vytáhnou, a pak to zase zhasne,“ je přesvědčen Kubáček.

Zeštíhlení státu potrvá, úředníci si nebudou vypouštět vlastní rybník

Jedním z klíčových bodů současné vlády, se kterým šla i do voleb, zůstává plán na zeštíhlení státu v oblasti byrokracie. Jelikož se však začátkem roku do popředí zájmu dostal konflikt na Ukrajině a energetická krize, dostala se zmíněná problematika poněkud do pozadí.

Na výrazné zeštíhlení státního aparátu si budeme muset ještě chvíli počkat, míní Kubáček. Jde totiž o dlouhodobý proces, jenž se týká velkého počtu zaměstnanců a státních institucí.

„Pokud by do roka a do dne došlo ke zeštíhlení v oblasti byrokracie a nadbytečných formulářů, považoval bych to za velký úspěch. Jestli by mělo dojít k přerozdělení úředníků do úřadů a institucí, které jsou extrémně vytížené, byla by to krása. Ono to trvá, úředníci nebudou z těch nejenergičtějších a nebudou si vypouštět vlastní rybník. Počítejme tedy s tím, že se to protáhne a půjde to ztuha,“ uvedl politolog pro Blesk.

Pozor na závislost na Německu

Činit se vládní představitelé budou muset i na poli zahraniční politiky. Na místě je v současné složité situaci především posilování vztahů s těmi, kteří jsou nám geograficky nejblíže. Středobodem mezinárodních jednání by pak měla být energetická politika. „Bylo by dobré napomoci taky zklidnění válečné situace blízko nás, to znamená podporovat hodně mezinárodní organizace, aby měly mandát a vůli to zklidnění situace podpořit.

„Samozřejmě potřebujeme co nejvíce posilovat naši energetickou nezávislost, to znamená být schopni využívat co nejvíce možností, jak se dostat k energetickým surovinám, a nebýt závislí na jednom dodavateli. Jak jsme byli závislí na Rusku, tak teď se můžeme dostat do situace, kdy budeme závislí extrémně na Německu. Potřebujeme využít severní i jižní cestu,“ shrnul zahraniční politické směřování politolog.

A co by do začátku roku 2023 Jan Kubáček popřál českým politikům? „Pokoru, houževnatost a pracovitost. A pak jsem přesvědčen, že se to všechno zúročí na voličských preferencích a popularitě.

Video  Síkela: Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 99 procent.  - ČTK
Video se připravuje ...

jajas ( 6. ledna 2023 15:36 )

Hlavní úkol? Obměna vlády.....tím pádem se obmění i komunikace.

BobyNo1 ( 3. ledna 2023 10:42 )

Obměna komunikace? To jako že budou Fialenkovci lhát sofistikovaněji?

nespokojeny ( 2. ledna 2023 19:26 )

No dobře a bude to v 1. nebo ve 2. kole?

nespokojeny ( 2. ledna 2023 19:25 )

..ukecat a "umávat" rukama

nespokojeny ( 2. ledna 2023 19:22 )

Johne, pravopis 1, sloh 5 odbočení z tématu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa