Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nízké důchody porostou rychleji? Jurečka slíbil pomoc u nejnižších penzí, spoření na důchod probere komise

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. září 2022
00:18
Autor: simao, ČTK - 
1. září 2022
20:27

Odborní poradci vlády chtějí nejnižší české důchody a penze nízkopříjmových občanů zvyšovat rychleji, než u těch, kteří mají důchody vyšší, uvedla TV Nova. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že návrh má své opodstatnění. Pomoci lidem s nejnižšími důchody chce však pomoci i jinak. Jak?

„Návrh poradců má své určité opodstatnění. Zároveň i naše programové prohlášení vlády jasně říká, že chceme udělat úpravu, kterou připravujeme na 2. pololetí příštího roku v rámci důchodové reformy tak, abychom nastavili určitý základní minimální důchod, který by opravdu měl řešit ty dnešní nejnižší důchody,“ uvedl pro TV Nova Marian Jurečka (KDU-ČSL)

„I teď v té valorizaci, kterou plánujeme na leden příštího roku, se také o něco zvýší ta základní výměra důchodů. Pokud jde o ty nejnižší důchody, dost často jsou to důchody žen, které vychovávaly děti. Tady nastane výrazná změna od 1. ledna 2023, kdy těmto ženám bude důchod zvýšen o 500 korun měsíčně za každé vychované dítě, což jim výrazně pomůže změnit tu jejich současnou situaci,“ míní Jurečka.

S důchodovou reformou zhruba v polovině roku 2023 chce představit i systémovou změnu v podobě stanovení vyšší výměry základního důchodu, který by měl pokrývat dnešní nízké důchody tak, „aby tito lidé nemuseli potom chodit žádat o sociální dávky“, vzkázal Jurečka. 

Na dotaz během Televizních novin ohledně důchodové reformy a jejího stihnutí schválení současným parlamentem, Jurečka uvedl: „Já věřím, že ano, já mám od vlády úkol, abych důchodovou reformu předložil ve 2. polovině příštího roku. My na tom intenzivně pracujeme, teď v rámci pracovních týmů. Zhruba někdy na přelomu roku budu chtít s tím seznámit také všechny zástupce politických stran. I opozici. Tak, aby byla maximální shoda na parametrech, které potom dofinalizujeme.“

Podle vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) z dnešní Sněmovny se důchody letos zvýší v průměru celkem o 2500 korun, starobní penze se od ledna zvednou o dalších 850 korun.

 

Nové jednání komise pro důchodovou reformu

Komise pro reformu penzí by přitom mohla v pátek pokračovat v debatě o podpoře dobrovolného spoření na stáří, kterou zahájila před letními prázdninami. Diskutovat by mohla začít případně i o změnách ve veřejném důchodovém systému neboli v prvním pilíři, do kterého plynou odvody a z něhož se vyplácejí důchody.

Komise, kterou tvoří zástupci koaličních stran, resortů práce a financí a ekonomové, zatím zasedala třikrát. Vedle návrhů k podpoře spoření projednávala snížení odvodů u zkrácených úvazků či motivační nástroje k práci v důchodovém věku.

Spoření si na důchod

Ministerstvo práce po posledním jednání na svém webu uvedlo, že role soukromého důchodového spoření jako zdroje příjmu v penzi v příštích desetiletích poroste, lidé by si měli spořit víc a uložené peníze by si měli vybírat v pravidelných splátkách jako důchod, ne jednorázově.

Státní podpora spoření v tzv. třetím pilíři by se mohla změnit a resort financí chystá také účty dlouhodobých investic s daňovým zvýhodněním, sdělilo ministerstvo práce.

Podle náměstkyně ministerstva práce pro sociální pojištění a dávky Ivy Merhautové (KDU-ČSL) panuje shoda na tom, že je potřeba dobrovolné spoření na stáří posílit a zefektivnit. Poradkyně ministra financí Lenka Kohoutová (ODS) zdůraznila, že změny musí být udržitelné do budoucna a parametry spoření by se měly nastavit tak, aby si spořilo na stáří co nejvíc lidí a víc se zapojili třeba i živnostníci. Političky projednávané návrhy nechtěly blíž popsat.

Fialův kabinet v programovém prohlášení slibuje, že do konce roku 2023 předloží „skutečnou důchodovou reformu“. Základní díl penze, který nyní odpovídá deseti procentům průměrné mzdy, by se měl zvýšit podle finančních možností státu. Zásluhová část má vycházet z odvodů a počtu vychovaných dětí.

Vzniknout má státní či veřejný fond ke spoření na stáří, podporu má mít soukromé penzijní spoření. Podle Merhautové se komise postupně plány z vládního programu zabývá a měla by se nyní zaměřit i na změny v prvním důchodovém pilíři. Dál se bude jednat o solidaritě a zásluhovosti a „jejich novém nastavení“, řekla náměstkyně.

Jurečka několikrát zopakoval, že rodičům by měla k zajištění důstojného důchodu stačit výchova dětí a bezdětní by si měli na stáří víc spořit.

Výdaje na penze se každý rok zvyšují. Důchodový systém bývá v mírném přebytku jen v letech konjunktury, při ochlazení se propadá do schodků. Za minulé krize roční deficity překročily v některých letech i 50 miliard korun. Experti dlouhodobě poukazují na to, že beze změn není soustava penzí do budoucna udržitelná. V posledních dvou volebních obdobích tehdejší vlády v době ekonomického růstu reformní kroky neprovedly.

 

Uživatel_5318449 ( 2. září 2022 20:33 )

Každý má důchod takový jak odváděl dávky z platů. Já jsem dělala celý život a ještě druhou práci. Všechno oficiálně bylo zdaněné . Tak nevím proč bych měla mít stejný důchod jako ten co dělal za minimální mzdu a zbytek mu dávali na ruku.

Redlovci Vpřed ( 2. září 2022 11:55 )

Jurečka působí dojmem naprostého joudy Ale měl by zhubnout, ty desítky milionů dotací do zemědělství jsou už na něm příliš vidět.

maxpax ( 2. září 2022 11:49 )

To je trend už několika posledních let. Víc se zvyšují důchody tě, co ho mají nízký.
Cíl je aby důchod měli všichni cca stejný, bez ohledu na odpracované roky. A komu by snad vyšel vyšší, tomu to při výpočtu seberou a přerozdělí flákačům.

maxpax ( 2. září 2022 11:46 )

Pokud má někdo nízký důchod, je sám strůjcem svého štěstí.Ať mu tedy stát soc.dávky, kterými se vláda pořád ohání.Proč je mají dotovat důchodci?
Vládní experti, placeni miliony, radí vládě, která prý nenechá nikoho padnou pěknou všivárnu .
Vláda se chlubí tím, že ženským přidají 500 za každé vychované dítě. Ale současně těm nefachčenkům, co prakticky život proflákali, chtějí na jejich důchodu přidat tím, že seberou peníze z důchodu těm co celý život makali . Jakoby nestačlo, že mají dvě redukční hranice, kdy se jim do důchodu započítává pak jen 26% z výdělku.Ale daně, ty musejí platit celý život z celého výdělku!
Patrně v rámci solidarity budou movitější důchodci živit ty, co měli ruce dozadu. Včera ta jedna bába z Karlových varů v TV , řekla, že by se jí to líbilo, že ona pracovala za celý život pouze rok (jeden rok!).
Zajímavé je, že při církevních restitucích KDU nějaké solidaritě nemluvila

buban ( 1. září 2022 21:57 )

To Hasta: ale f.u.j-nejste tak náhodou krapet negativně zaměřen/a vůči určité,zatím ještě menšině,která má velmi často plný invalidní důchod od psychiatra?Vím,o čem píšu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa