Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak přežívají poslanci noční: Polštářek, kafe, křeslo i sdílení umění. A proč měl Válek strach?

Autor: vja, for - 
3. září 2022
05:00

Poslanci mají za sebou další pořádnou noční šichtu. Již pošesté v tomto volebním období ve Sněmovně ponocovali, tentokrát kvůli pokusu opozice o vyslovení nedůvěry vládě. I přestože opozice uznávala, že je to předem prohraný boj, debatovalo se dlouhých 22 hodin. Blesk Zprávy se zaměřily i na to, jak se na podobná jednání poslanci připravují. Někteří z nich si už nechávají v kanceláři zubní kartáčky, další hygienické potřeby či i deky a polštářky a čisté košile. Jiní také trávili dlouhé hodiny pročítáním jiných materiálů, ale i komentováním průběhu na sítích - mnohdy i sdílením vtipných koláží. 

Energetický nápoj, hektolitry kávy, plnění dalších pracovních povinností, ale také odpočinek v křesle či šlofíček pod dekou – to vše dnes zahrnuje práce v pozici člena Poslanecké sněmovny. Každý však hodlá trávit dlouhá jednání odlišným způsobem. Kdo přípravu podcenil, a který z politiků si raději nechává nocležnické vybavení v kanceláři?

„Dnes, stejně jako vždy, se snažím být vybaven velkou mírou trpělivosti. Prostě trpělivosti a klid. Nic víc nepotřebuji. A k tomu velkým množstvím kávy,“ řekl Blesku místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Někteří vedle psychické připravenosti mysleli i na praktické věci, včetně členů vlády. „Mám s sebou ručník, kartáček na zuby a náhradní šaty na zítřek,” uvedla ministryně pro pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09).

Přípravu nepodcenil ani předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. „Všechno mám tady: polštářek, deku, kartáček, náhradní košili. Zítra budu vypulírovaný,“ sdělil Blesk Zprávám Výborný ke své náležité průpravě.

Vpravo Vídeň, vlevo Varšava. Projev Babiše děsil Válka

Čtvrteční jednání začalo v jednu hodinu odpoledne. Krátce předtím na tiskové konferenci předsedkyně ANO Alena Schillerová poznamenala, že je to nejspíše předem prohrané hlasování. V tom měla pravdu a po 22 hodinách vláda odcházela se vztyčenou hlavou a s podporou Sněmovny. Hlasování o nedůvěře pak trvalo podobně dlouho jako vyslovování důvěry v lednu. Pořád ale nemá na skoro 36 hodinový boj o pandemický zákon.

Ačkoliv i tentokrát byla veřejnost a Sněmovna svědky delších projevů, nemluvilo se tolik o podezření  z obstrukce. Ostatně mimořádnou schůzi vyvolala opozice a nedávalo by tak valný smysl zdržovat jednání dlouhými projevy. Připomeneme, že do historie se v tomto ohledu zapsal šestihodinový projev předsedy SPD Tomia Okamury. 

Tehdy byla za obsáhlé kritiky přerušena Okumurova řeč, aby se odhlasovalo, že může Sněmovna jednat a hlasovat i po půlnoci. Tentokrát se však na této nezbytné věci shodly frakce téměř okamžitě. „Počítáme s tím, že to bude dlouhé, jsme nachystaní,“ sdělil Blesk Zprávám předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Na průtahy je prý už zvyklý. „Vzal jsem si zásobu čistých košil, ručník, sprchový gel. Zubní kartáček tu mám již nastálo,“ dodal.

„Původně jsem ale doufal, že to do půlnoci zvládneme, ale projev pana poslance Babiše vzbudí samozřejmě velký ohlas. Odhad, že se to protáhne přes půlnoc, je nejspíš správný,“ dodává pro Blesk Zprávy poslanec Jiří Mašek (ANO). 

Projev expremiéra opravdu vzbudil jisté ohlasy. Vedle navazujících projevů a reakcí přímo u pultu si mnozí politici posvítili na obsah projevu i veřejně. Vypíchnuli vedle údajně lživých vyjádření i to, že občas nedávaly věty smysl.

„Normální člověk by jel z Brna do Bratislavy, vidím Břeclav, odbočím doprava a jsem ve Vídni, pár kilometrů. A doleva mám Varšavu. Selský rozum,“ popsal například expremiér svůj nápad, jak by stavěl dálnice. Tomu se později vysmál ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který varoval diváky, aby se pak v Evropě neztratili. 

„Mě trošku nepříjemně překvapil ten projev pana expremiéra Babiše, protože to z mého pohledu mělo aspekt slovního průjmu. Já si to schválně pustím znovu, mně totiž přišlo, že některé ty věty vůbec nedávaly smysl, že to byla jenom náhodně vybíraná slova. Tak jsem měl trošku jako doktor strach,“ reagoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) na Babišův projev pro Blesk Zprávy.

Válek vedle toho i sršel vtipem na sítích, kdy okomentoval nástup Tomio Okamury. „Dezinformátor a soudem usvědčený lhář Tomio Okamura na jedné z posledních schůzí mluvil asi 6 hodin. Takže, když teď obsadil řečnický pultík, poslancům zatrnulo. Dovolte, abych ilustroval aktuální atmosféru ve sněmovně,“ uvedl na twitteru. 

Válek dodal, že podobně jako někteří poslanci, též on si vzal do Sněmovny jinou práci, aby během dlouhých projevů udělal i něco pro svůj rezort. Návrhy zákonů měl v tašce i poslanec  Petr Bendl (ODS). „Nervy na uzdě. Energetický napoj s podklady k návrhům zákonů v tašce, abych čas plný tlachání nesmyslů nějak smysluplně využil,“ prozradil Blesk Zprávám.

Jistou lítost nad tím, že se konají taková zdlouhavá jednání vyjádřila pro Blesk Zprávy šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová. „Opozice často potřebuje odvést pozornost od svých problémů a kauz,“ vysvětlila častý důvod průtahů. Podobná jednání se pomalu stávají sněmovním standardem, což jí nepřijde ohleduplné vzhledem ke starším poslancům, ale i personálu, který musí v budově zůstávat zbytečně dlouho.„Jsme vždy připraveni. Já tady mám už trvale deku a polštářek, takže to pro mne není nic nového,“ dodala pro Blesk.  

Video  „Slušňák“ Fiala se ve Sněmovně neudržel: Mě už to taky s*re  - ČTK
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 4. září 2022 03:05 )

Fiala propálil Putinovi, kolik tu má v Česku příznivců! Když všech 250 tisíc lidí, demonstrantů nazval jeho příznivci. To jistě uslyší Puťka moc rád. Až se podívá na video, jak na Václaváku vlají jen české vlajky, žádné unijní,vezme nás třeba na milost. A naše ulítlá, propagandistická média to ještě několikrát zopákla. Jinak mají asi svírání ko.nečníku a klepatůru. Ten tlak nepřestane, a dojde i na českou TV, jakmile se nevzpamatují a nezačnou vysílat objektivně.

prochaskanamoste ( 4. září 2022 03:01 )

No, ty máš tedy dost vrtání v hlíně je jediné, co tak můžeš dělat.

roxin ( 3. září 2022 15:00 )

Kde jsou herci kteří minule byli na demonstracích pokaždé, tentokrát jsou se slepenou vládou spokojeni? A kde je ta slepená která se těšila jak vyzráli na opozici 108? Nechtějí vidět kolik lidí s nimi nesouhlasí a požadují její demisi a to jsou tam lidé kolem Prahy a co ostatní kteří se tam nedostali a taky s ní nesouhlasí!!!

xiioma ( 3. září 2022 14:19 )

Vystupují kovanej bolševik Skála, Majerová se Zahradníkovou, Rajchl ze ziskovky ZF, Amazonka Zwyrtek, lhářka Rédová, majáček Ševčík, guru Lukavec, mozkový trust Kobza...prostě elita národa. Jdu se vrtat na zahrádku v záhoně.

roxin ( 3. září 2022 13:25 )

xiioma bude mezi prvními která bude Demonstrovat, u Babiše nevynechala ani jednu a teď bude pokračovat když tak ráda protestovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa