Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká vláda zavádí nouzový stav kvůli uprchlíkům z Ukrajiny! Od pátku na 30 dní

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. března 2022
22:41
Autor: ČTK, for, simao - 
2. března 2022
17:04

Další opatření v souvislosti s ruským vojenským útokem na Ukrajinu projednala na dnešním zasedání vláda Petra Fialy (ODS). Vláda kvůli efektivnější péči o uprchlíky z Ukrajiny vyhlásila nouzový stav, řekl Fiala. Bude platit od pátku, českých občanů se nedotkne a bude mí úplně jiné důsledky, než vyhlášení nouzového stavu v covidových časech.

Co vláda schválila

  • Zavedení nouzového stavu na 30 dnů od pátku. Platit má pro válečné ukrajinské uprchlíky a ty, kdo se o ně bezprostředně starají, ne pro občany ČR, uvedl premiér Fiala.
  • Navýšení rozpočtu ministerstva obrany o 1 miliardu korun. Vláda je připravena přidat i další finanční prostředky.
  • Ministr průmyslu a obchodu má podniknout potřebné kroky k vyhlášení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.
  • Schválení statutu vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací.
  • První procesní kroky k ukončení členství ve dvou postsovětských bankách - Mezinárodní investiční bance a Mezinárodní bance hospodářské spolupráce.

Nouzový stav od pátku

„Bude platit od pátku. Nouzový stav zavádíme z čistě technických důvodů. Chci zdůraznit, že nouzový stav vyhlašujeme kvůli tomu, abychom byli schopni zvládnout příliv uprchlíků, kteří přicházejí z válkou poničené Ukrajiny. Nouzový stav se nijak nedotkne českých občanů, bude to mít úplně jiné důsledky, než bylo vyhlášení nouzového stavu v covidových časech,“ uvedl premiér Fiala.

„Vyhlašujeme nouzový stav pro válečné ukrajinské uprchlíky a pro ty, kteří se o ně bezprostředně starají, ne nouzový stav pro občany ČR,“ doplnil Fiala.

Rakušan: Žádné omezování cest či zavírání obchodů

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) děkoval občanům ČR za míru solidarity a ochotu pomáhat humanitární pomocí i v tom, že si lidé berou k sobě domů uprchlíky z Ukrajiny.

„Přichází až 5 tisíc lidí denně do ČR. To číslo se teď pohybuje někde mezi 20 - 30 tisíci lidí, kteří už do ČR přišli, registrují se, procházejí našimi checkpointy,“ uvedl Rakušan. Dostali jsme se na pomezí červeného a černého stupně, které nouzový stav vyžadují. 

„Já si uvědomuju, co pro nás po dvou letech pandemie znamená sousloví nouzový stav. Všichni jsme z toho nervózní a možná pod nadužíváním toho instrumentu bývalou vládou v době covidu si pod tím představujeme zákaz cestování z okresu do okresu, zkracování provozních dob restaurací, zavírání obchodů... Nic takového nás teď nečeká,“ uvedl Rakušan.

Označil nouzový stav za klasický instrument krizového řízení, který umožňuje lepší koordinaci řady procesů a velení celé krizové situace, poznamenal Rakušan. Nouzový stav v posledních dvou letech opakovaně platil kvůli epidemii covidu-19. Celkově trval 284 dní a naposledy skončil v noci na loňského 26. prosince.

„Rehabilitujme si ten pojem v myslích. Nouzový stav teď vypisujeme jenom a pouze proto, abychom pomohli našim ukrajinským spoluobčanům, abychom pomohli všem těm, kteří se dnem i nocí úspěšně starají,“ dodal Rakušan.

Po 30 dnech vláda zhodnotí, zda bude potřeba i nadále a zdůvodní to Sněmovně i občanům, doplnil vicepremiér Rakušan.

Fiala: Nebojte se, v Česku nám nic nehrozí

„Jsme si samozřejmě vědomi toho, že ve společnosti v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině se objevují obavy, spousta lidí cítí nejistotu, strach. Je to samozřejmě naprosto pochopitelné, je zde situace, se kterou se mnohé generace u nás vlastně nesetkaly. Celý život takové situaci, která se děje kousek od naší země, nebyly vystaveny,“ uvedl premiér Fiala na tiskovce po jednání vlády.

„Já bych chtěl všechny občany ujistit, že nemusejí mít strach. Aby se nebáli, na našem území opravdu žádné bezprostřední nebezpečí v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině nehrozí. Nemáme signály o nebezpečí, které by hrozilo českým občanům, nebo ČR. Jsme součástí EU a NATO, která garantuje naši bezpečnost,“ podotkl Fiala.

Ukrajinci jsou naši přátelé a musíme jim pomáhat, v pomoci budeme pokračovat, doplnil český premiér.

Kabinet se kvůli ruské invazi na Ukrajinu sešel v posledních dnech několikrát mimořádně. Ministři o víkendu schválili dodávku zbraní Ukrajině za 188 milionů korun a dalšího nespecifikovaného vojenského materiálu za 400 milionů. Zabývali se i humanitární pomocí pro Ukrajinu.

9:07
25. 4. 2024

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
25. 4. 2024

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
25. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Video se připravuje ...
Další videa