Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pospíšil v Blesku: Evropa si dlouhodobě kope hrob. Putin patří před mezinárodní soudní tribunál

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
2. března 2022
05:00

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu Epicentrum vysvětloval, proč je pro zlychlené přijetí Ukrajiny do Evropské Unie, jak dlouho by tento proces potrval i to, proč dosud země vhodným kandidátem nebyla a co se změnilo. Nevyhnul se kritice pomalé reakce západu, která podle něj plynula jak z nezkušenosti, tak ekonomických zájmů. Tlaku válečného zločince Vladimira Putina nesmí Evropa podle jeho slov ustoupit.

„Putin je dnes na úrovni válečného zločince, to není státník. Patří před mezinárodní soudní tribunál. Jak se nám bude žít v Evropě, kde na hranicích budou ruská vojska, kde bude okupovaná zdemolovaná Ukrajina. V tom přece žít nechceme. Takže musíme bojovat,“ říká europoslanec s tím, že je třeba se připravit, že nás možná otevřená válka z Ruskem čeká.

06:48
Dnes

Do vzduchu ráno znovu vzlétly polské stíhačky, informuje letectvo. K hranicím se přiblížily ruské střely. V poslední době jde o několikátý odobný incident.

06:30
Dnes

 Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

"Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?" napsal Trump."Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo," uvedl exprezident.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

Zobrazit celý online

Jako chybu vnímá, že od Ruska tak hojně nakupujeme suroviny, i ty strategické, dáváme tak Putinovi peníze na jeho válku. „Tím si dlouhodobě kopeme hrob,“ upozorňuje Pospíšil. Podotýká, že Evropany změna bude dočasně stát jejich životní úroveň, ale na Rusku už nemůžeme být dál závislí.

Pospíšil podporuje mimořádný proces přijetí Ukrajiny do Evropské unie, připomíná ale, že před tím je potřeba ukončit válečný konflikt. „Ukrajinci musí vidět světlo na konci tunelu. Musíme jim pomoci tu zničenou svobodnou zemi obnovit. Všechny nás překvapilo, jak Ukrajina srdnatě brání svou svobodu a nezávislost. Doposud čelila silnému rozdělení na západ a východ, mizernému stavu justice i korupci ve veřejné správě. To všechno hrálo roli. To co se tam děje teď, je úžasné,“ dodává europoslanec. 

denisz ( 2. března 2022 23:27 )

Masmédia dokáží jednotně popisovat události tak, aby se vše dokázalo patřičně vysvětlit všem obyčejným lidem. Svoboda slova začíná být velmi nebezpečná záležitost, kterou je třeba usměrňovat a hlídat.

JaNat ( 2. března 2022 18:51 )

Jo a dodnes Iráku nezaplatili reparaci. Lýbie to samý. Panama, Sýrie, atd atd.Nejvíc zemí v posledních 70 letech napadlo USA.

JaNat ( 2. března 2022 18:50 )

V 1990 byly dojednány smlouvy kam NATO smí. Do NATA směla jen bejvalá NDR. Ted jsou Usáci až na ruských hranicic, sejří na dohody a všichni dělaj jakoby o těch dohodách nikdo nevěděl a je na straně USA. Ukrajincůje mi líto, ale ta její vláda je naočkovaná a placená Američany.

JaNat ( 2. března 2022 18:46 )

Před soud patří především USA. Už jen za napadení a zničení Iráku, Sýrie a nyní rozštourání Ukrajiny. Přes držku by potřebovala i celá EU za ty sankce, za šíření nenávisti proti Rusku. Ale jak se zdá, celá EU je otrokem USA. Kdyby v EU byli politici co by za to stáli, tak už dávno vyjednávaj. My bez Ruska jdeme dolu, Rusko bez celé EU i USA přežije. Sankce ublížej nám, ne Rusku. Všechny politiky EU vyházet. Kdo pošle zbraně na Ukrajinu je pro 3. světovou a měl by bejt postaven před soud. Ukrajina produkuje nejvíc zbraní v Evropě, ta nějakej šrot od EU nepotřebujou. Diplomatický vyjednávání. USA i Německo vycouvalo nenápadně. A oba státy si hrajou na svatoušky. Německo, už 76 roků obsazená země a ted jim tam prej pošle USA dalších 7000 ozbrojenců. Vo to jim jde. Hajzlové to jsou.

Soliter56O ( 2. března 2022 18:25 )

To, že byly zablokovány nezávislé weby, z kterých se měl člověk šanci něco dozvědět, jenom dokazuje, že této vládě jde o to, aby se člověk spolehlivě, kromě vyložených blbostí, či přímo lží, nedozvědel vůbec nic ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa