Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Farský dostal od Blažka analýzu, jak může složit mandát. Ministr ji ale odmítá zveřejnit

Autor: ČTK - 
25. ledna 2022
19:55

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zaslal poslanci Janu Farskému (STAN) analýzu, jak řešit rezignaci na mandát zákonodárce, když je v cizině. Blažek to dnes řekl ČTK. Sám dokument zveřejnit nechce. Farský před týdnem odletěl na stáž do Spojených států, po tlaku opozice a posléze i koalice se později rozhodl, že na poslanecký mandát rezignuje. Zákon to ale umožňuje udělat jen osobně, nebo formou notářského zápisu.

Farský se na Blažka obrátil s dotazem, jak má v USA vyřešit situaci, ve které se nachází, uvedl ministr. „Jak se lze v cizím státě právně platně vzdát poslaneckého mandátu. Já jsem mu dnes odpověděl. Odpověď má asi dvě stránky. Provedli jsme různé analýzy,“ řekl ČTK Blažek.

Dopis poslal na vědomí i premiérovi Petru Fialovi (ODS) a ministrovi vnitra a šéfovi koaličních Starostů Vítu Rakušanovi. Obsah přiblížit nechtěl. „Myslím, že bude lepší, když to zveřejní buďto předsedové koaličních stran, nebo pan Farský,“ uvedl. Nepovažoval by za fér, kdyby dopis zveřejnil sám. O víkendu Blažek uvedl, že pokud se právní řešení nenajde do týdne, bude muset Farský přiletět do ČR.

Prezident Notářské komory Radim Neubauer dnešnímu vydání deníku Právo řekl, že Farský nemá jinou možnost než složit mandát na území ČR. Sepsat notářský zápis na dálku lze jen v případě obchodního rejstříku. V úvahu podle něj nepřichází ani alternativa, že by notář doletěl za Farským do USA, protože může vykonávat svou činnost jen na území ČR.

Schytal to ze všech stran

Farský před dvěma týdny oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a pozice šéfa klubu STAN a přislíbil, že i ze stáže případně dorazí na klíčová hlasování. Opoziční politici obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran bylo jeho rozhodnutí špatné. Kritizoval ho také předseda vlády Petr Fiala (ODS). Farský poté oznámil, že se mandátu vzdá.

Podle serveru HlídacíPes Farský věděl už několik měsíců před volbami, že byl na několikaměsíční stáž přijat. Farský serveru řekl, že se rozhodl jí zúčastnit až loni v prosinci. Ve volbách získal silnou podporu voličů, jako lídr kandidátky v Libereckém kraji dostal 32,7 procenta přednostních hlasů. V dolní komoře ho má nahradit ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko (Starostové pro Liberecký kraj).

Video  Fiala a Rakušan o kauze odletu Farského do USA  - ČTK
Video se připravuje ...

AliAlice ( 26. ledna 2022 13:50 )

1pravda1....

jajas ( 26. ledna 2022 06:45 )

No, takže leden pomalu končí, Farský dostal analýzu od Dona Pabla a teď co? Se jakože "pan Farský" rozhoduje co a jak? Si myslím, že jedinné a nejjednodušší řešení chápe každý z nás, a to je prostě aby přicestoval do ČR a složil mandát. Je to jasné jak facka!

1pravda1 ( 25. ledna 2022 23:05 )

Kolik stála ta právní analýza - desetitisíce za stránku jak je zvykem nebo více? Kolik dostane ten ulhaný stánkař odstupného za mandát? DOUFÁM, ŽE VLÁDA FIALOVÉHO HNUSU SKONČÍ CO NEJDŘÍVE.

22855 ( 25. ledna 2022 22:22 )

ano svalně se to protahuje , dělají z nás blbce .Nejhorší je že s tím zatím nic neuděláme. Dostali koryta a chrochtají si u nich a nám se smějou . PuIkin1 máte pravdu , je vidět jak stále lže , jako celá naše vláda .

jajas ( 25. ledna 2022 20:11 )

Ježíši co pořád řeší? Proč to natahují? Nebo to chtějí nějak obejít? Tak ať se Farský sebere, řekne rodince čau, brzy se vrátím a odfrčí do česka, ne? Chtěl tady lítat na hlasování a najednou, když by nemusel hlasovat, tak tady není schopný (nebo spíše ochotný) jednou zaletět? Proč všechno ti politici dělají tak složitě? Fakt trapár­na..­...vš­echno jim tak trvá.....!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa