Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemanovi navzdory: Vláda chce „čučkaře“ Koudelku trvale do čela BIS, Babiš souhlasně kývá

Aktualizováno -
25. ledna 2022
16:20
Autor: ČTK - 
25. ledna 2022
13:18

Sněmovní bezpečnostní výbor příští týden projedná návrh jmenovat Michala Koudelku řádným ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS). ČTK to dnes sdělil předseda výboru Pavel Žáček (ODS). Projednání návrhu výborem je předpokladem pro to, aby mohla vláda šéfa kontrarozvědky jmenovat. Výbor minulý týden v usnesení doporučil kabinetu, aby Koudelku ředitelem BIS jmenoval.

Koudelka BIS vedl od srpna 2016 do loňského léta, kdy ho bývalá vláda ANO a ČSSD pověřila zastupováním ředitele do jmenování nového plnohodnotného šéfa. „Potvrzuji, že úřad vlády jménem premiéra požádal o projednání jmenování Michala Koudelky řádným ředitelem BIS na jednání výboru 3. února,“ sdělil ČTK Žáček.

Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden ČTK sdělil, že ho stanovisko výboru nepřekvapilo a v dohledné době se zúčastní jeho jednání v souladu se zákonem. Následně záležitost projedná vláda. Mluvčí kabinetu Václav Smolka dnes na twitteru potvrdil, že Fiala Koudelkovo jmenování navrhne.

Šéfka Sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na twitteru uvedla, že Koudelka je člověkem na svém místě. „BIS pod jeho vedením pomáhala odhalit ruské hackerské skupiny, varovala před ruskou a čínskou špionáží a měla velký podíl na rozkrytí teroristického útoku na našem území,“ připomněla závěry BIS a dalších vyšetřovatelů, že do explozí muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byly zapojeny ruské tajné služby.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nebude proti pokračování Koudelky ve funkci nic namítat, sdělil dnes ČTK. „Jsem rád, že to vláda konečně řeší. Sice slibovali, že tak učiní neprodleně, ale lépe později než nikdy,“ uvedl lídr opozičního hnutí ANO. Koudelkovi v minulosti vyčítal, že často veřejně vystupuje. „Je pravda, že ředitel BIS byl v porovnání s jinými strašně viditelný. Občas to vypadalo, že začíná dělat politiku. Věcný problém jsem s ním ale nikdy neměl,“ doplnil Babiš.

Výbor minulý týden v usnesení poděkoval příslušníkům a zaměstnancům BIS za práci na zajišťování svrchovanosti a územní celistvosti ČR, ochraně jejích demokratických základů, životů, zdraví a majetku občanů. „Výbor doporučuje vládě, aby jmenovala Michala Koudelku ředitelem BIS,“ uvedl rovněž.

Ředitele BIS jmenuje podle zákona o zpravodajských službách vláda po projednání v bezpečnostním výboru. Koudelkovi skončilo pětileté funkční období loni v polovině srpna. Kabinet Andreje Babiše (ANO) původně zvažoval, že nového ředitele s výborem vybere. Nakonec se však s ohledem na říjnové sněmovní volby rozhodl nechat výběr až příští vládě. Proti BIS a především Koudelkovi často vystupuje prezident Miloš Zeman, který šéfa kontrarozvědky opakovaně odmítl povýšit do generálské hodnosti.

Video  Zeman o BIS i Koudelkovi: Odposlouchávají i mě!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sarina ( 26. ledna 2022 09:23 )

A víš co je to můžeš mě bozať kašpárku?

sarina ( 25. ledna 2022 18:56 )

Co já s tím? ella ti to rád vysvětlí.

chachacha ( 25. ledna 2022 18:53 )

Já zase neznám zkratku „STB“, nanynko.

sarina ( 25. ledna 2022 17:27 )

Ale žádného premiéra Bureše NEZNÁM, znala jsem jen premiéra Babiše a nyní slepeného premiéra Fialu v STB se mu říkalo fialka.

elIaella ( 25. ledna 2022 17:07 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa