Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Válek hájí pandemický zákon, zmínil „podzimní vlnu“. Poslanci ho po vetu neprojednají

Aktualizováno -
25. ledna 2022
12:34
Autor: ČTK, amb, for - 
25. ledna 2022
07:40

Poslanci v úterý neprojednají vládní novelu pandemického zákona a možnost vyhlášení mimořádného ředitelského volna kvůli covidu-19. Kabinet chtěl, aby Sněmovna schválila předlohy zrychleně ve stavu legislativní nouze. Dopoledne se k zákonu sešel výbor, kde nově zaznělo i časové omezení, na kterém se přítomní shodli - novela by tak měla být platná do letošního listopadu. Nakonec se ale Sněmovna k projednávání kvůli vetu ze strany opoziční SPD nedostane a k pandemickému zákonu se dolní komora vrátí na mimořádné schůzi příští úterý. 

„Potřebujeme nástroj, abychom byli připraveni na podzimní vlnu,“ řekl poslancům na zdravotním výboru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

U pandemického zákona novela zruší nynější časové omezení platnosti jeho stěžejních částí o vydávání mimořádných opatření k omezení šíření nového koronaviru do konce února. Nově by měl zákon platit do konce letošního listopadu, jak dnes zaznělo na zdravotním sněmovním výboru. Údajně se počítalo s platností neomezenou, ale také s platností do srpna roku 2023. 

Podle Válka je pandemický zákon v podstatě nezbytností a právě nyní je čas na to, aby se poslanci a odborníci dohodli na jeho podobě a platnosti. „Musí jej schválit Sněmovna a musí vyjít. Ten proces trvá nějakou dobu. Platnost je do konce února, a pokud zákon nebude prodloužen, vypínáme dosavadní opatření,“ řekl Válek médiím krátce po skončení výboru. Vysvětlil, že by se tak najednou „vypnula“ například i opatření na hranicích, takže by k nám mohl kdokoliv bez omezení přicestovat. 

Do 30. listopadu bychom mohli mít podle expertů připravenou také novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Tím by se mohl pandemický zákon definitivně smést ze stolu. 

Nakonec se ale kvůli vetu ze strany opoziční SPD dolní komora k projednávání nedostala. Informoval o tom předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Dodal, že se k pandemickému zákonu dostanou na mimořádné schůzi v příštím týdnu. 

Co přinese novela pandemického zákona? 

  • Restrikce budou moci podle předlohy zahrnout širší okruh činností než teď a úřady budou moci nařídit testování například podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků.
  • Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví ze zákona oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou.
  • Opatření budou moci vydávat pro své resorty také ministerstva obrany a vnitra.
  • Ministerstvo a hygiena budou moci regulovat jakoukoliv činnost v provozovnách, na tržišti a v tržnici. Budou tak moci například upravovat provozní dobu. Zlepší se také popis pozice hygieny a jejího práva. 
  • Regulace se bude týkat i kulturních představeních a různých památek i institucí, a to včetně ZOO i botanických zahrad. 
  • Tanečním a herním klubům může hrozit zákaz provozu po dobu trvání nebezpečí. 
  • Novela povolí i omezení provozu vnitřních a venkovních sportovišť.
  • Vláda bude moci omezit provoz i na školách. 
  • Ředitelům škol dá navrhovaný vládní zákon pravomoc vyhlásit v případě velkého počtu učitelů v karanténě mimořádné ředitelské volno nebo distanční výuku po dobu až deseti dnů.
  • Rodiče budou mít v době uzavření škol nárok na ošetřovné. 

Výtky k SMS

Během zdravotnického výboru zazněly větší výtky k té části zákona, kde se mluví o upozorňování na karanténu pomocí SMS zpráv. „Ano, ta zneužitelnost je obrovská. Dnes je možné naprogramovat robota, který pošle falešnou zprávu na cokoliv,“ uvedl po jednání výboru poslanec Julius Špičák (ANO). Kritika zaznívala i přímo během výboru.

Podle náměstka pro legislativu a právo Radka Policara ale SMS není rozhodnutí, ale faktický pokyn a v případě, že člověk nebude souhlasit, se může bránit a má právo podat námitky do krajské hygienické stanice. 

Špičák dodal médiím, že také chápe, že jsou hygieny zahlcené, a nelze tak posílat každému občanovi vyrozumění písemně poštou. Zmínil ale i další výtku k novele. Přesněji k tomu, že nerozumí, jak je vyřešena regionalita. Podotknul, že ze zákona nechápe, jak se bude postupovat v případě, že bude masivněji zasažen např. jen jeden kraj. 

Podle Špičáka měli poslanci  také málo času na seznámení s novelou. „Ta doba byla několik málo dnů, takže čas skutečně nebyl a musíme mezi sebou hledat jasnou shodu,“ uvedl. Poslanci ANO ale na konci výboru se zněním novely souhlasili. 

Další probíranou částí bylo odškodňování podnikatelů. Podle přítomných opozičních poslanců schází v novele věta o odškodnění za ušlé zisky, nyní je tam pouze hrazení „skutečné škody“. 

Video  Pandemie změnila, na co si rodiče stěžují. Školský ombudsman o největších problémech českých škol  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 26. ledna 2022 17:06 )

VELKÝ SLEPENÝ

sarina ( 26. ledna 2022 17:05 )

Válek hájí všechno to co hájí jiné státy a VYČKÁVÁ na co přijdou a pak se opičí! Sám je bezradný stejně tak jak jeho VELKÝ SLEPEVÝ.

elwyn ( 26. ledna 2022 12:22 )

Ale pořád je to covid,to mi neuniklo,ale uniká mi smysl,že je tady omicron to s tím nějak souvisí.Pro každou mutaci vláda vytvoří nový plán???

frantaczek ( 26. ledna 2022 09:39 )

Kastrace by mu určitě pomohla, pane kolego.

jajas ( 26. ledna 2022 08:14 )

Jestli už není pozdě......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa