Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vláda má důvěru Sněmovny. Fiala se omluvil za sprosťárnu, pak děkoval

Aktualizováno -
13. ledna 2022
21:25
Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, ČTK, kal, jt, trm - 
12. ledna 2022
05:00

Vláda Petra Fialy (ODS) Petra Fialy podle očekávání pohodlně získala důvěru Sněmovny. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti byli zástupci ANO a SPD. Debata trvala 23 hodin a jde o český rekord. Projevy byly vydatné a dlouhé, expremiér Andrej Babiš (ANO) ve druhém projevu obvinil členy vlády z demagogie. Mikrofony zachytily, jak si Fiala postěžoval, že „už ho to taky s*re“.  Vyjádřil se tak na adresu ministrů, kvůli jejichž absenci se musely vyhlašovat pauzy. Později se za silná slova omluvil. Dvoudenní maraton ve Sněmovně sledovali reportéři Blesk Zpráv podrobně.

  • Kompletní kabinet pěti stran – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (koalice SPOLU) a Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí oficiálně žádal Poslaneckou sněmovnu po 95 dnech od voleb o vyslovení důvěry. Žádné překvapení se nestalo. Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 106 
  • Premiér Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.
  • K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.
  • Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš a dodal: „My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany.“ ANO ani SPD vládu nepodpořilo. Proti bylo 87 poslanců obou hnutí.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Fialova vláda: Hlasování o důvěře
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš KDU-ČSL KDU-ČSL Koalice PirSTAN Koalice PirSTAN Koalice SPOLU Koalice SPOLU *** Marian Jurečka *** Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová Markéta Pekarová Adamová ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan
Zobrazit nové zprávy
21:15
13. 1. 2022

Děkujeme za pozornost, kterou jste našemu online přensu ze Sněmovny věnovali. Veškeré dění týkající se politiky bude dále na webu Blesk Zpráv. Dobrou noc.

21:13
13. 1. 2022
!

Premiérovi Petru Fialovi přišel po vyslovení důvěry vládě pogratulovat také poslanec Jan Farský. Dnes už bývalý předseda poslaneckého klubu hnutí STAN měl být přitom touto dobou v letadle do USA, kam má odletět na osmiměsíční stáž. 

Odložené hlasování ale znamenalo, že si Farský musel letenky přebukovat. 

Gratulace po vyslovení důvěry vládě. Petr Fiala a Jan Farský.
21:10
13. 1. 2022

Vládě s důvěrou pogratulovala také bývalá místopředsedkyně ČSSD a někdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Sama je podle svých slov zvědavá, jak si nový kabinet povede v cestě na západ. 

„Dnes získala Fialova vláda důvěru Poslanecké sněmovny. Blahopřeji a doufám, že dodrží svůj největší slib, že Česká republika patří na západ Protože západní životní úroveň nám ODS slíbila už před 30 lety! Stále máme mzdy skoro třikrát nižší než v Německu. Já jsem jako ministryně práce a sociálních věcí za lidi bojovala. Naše vlády zdvojnásobily minimální mzdu, zaměstnanci státu konečně přestali brát almužnu, průměrná mzda vzrostla o 40 procent. Sociální demokracie odvedla pro lidi obrovský kus práce. Chceme, aby i v Česku platilo, že pracující lidé se mají mít dobře. Jinak nebudeme na západě nikdy, i kdybychom to denně stokrát psali na Twitter. Jsem zvědavá, jak si pětikoalice v cestě na západ reálně povede. Řekneme si za pár let,“ rozepsala se Maláčová na sociálních sítích. 

 

21:03
13. 1. 2022

„Všechna vystoupení našich poslanců byla k věci. Debata byla dlouhá, ale berte to, že máme 72 poslanců. Když se většina z nich rozhodla vystoupit, tak bylo jasné, že to zabere mnoho času,“ okomentovala rekordně dlouhý průběh schůze předsedkyně poslaneckého klubu hnutí STAN a bývalá vicepremiérka Alena Schillerová. 

 

21:01
13. 1. 2022

Občanům poděkoval na tiskové konferenci také první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN. Právě kvůli informacím o údajně pochybném financování hnutí STAN se hlasování odložilo až na dnešní večer. 

SPD chtělo totiž hlasovat až po té, co hnutí osvětlí původ finančních darů. 

„Zaslouží se poděkovat voličům, kteří umožnili vznik vlády změny České republiky. Zadruhé pak poslancům, kteří nám vyslovili důvěru, ale i těm, kteří přicházeli k řečnickému pultíku s kritickými připomínkami, ale věcnými,“ řekl na tiskové konferenci Rakušan.

20:58
13. 1. 2022

Fiala: Naplnila se vůle občanů

„Poslanecká sněmovna dnes naplnila vůli občanů, kterou vyjádřili v podzimních volbách, a vyslovila důvěru vládě České republiky. Vládě, která se opírá o výsledky voleb,” řekl na tiskové konferenci po skončení rekordně dlouhého jednání premiér Fiala.

19:48
13. 1. 2022
!

Premiér Petr Fiala (ODS) označil dlouhou diskusi při jednání o důvěře vládě  za něco, co patří k demokracii. Vyjádření opozice sledoval, mnohá může vláda využít při své práci.

„Je před námi celá řada rozhodnutí, k nim patří i personální otázky, které budeme řešit v příštích týdnech,“ řekl Fiala novinářům na tiskové konferenci po jednání Sněmovny. 

„Naše vláda je připravena s opozicí mluvit,“ dodal Fiala, podle kterého se bude snažit najít i s bývalým premiérem vždy nějakou základní shodu na důležitých věcech.  

19:40
13. 1. 2022
!

Jednání Poslanecké sněmovny skončilo. 

„Přeji vám, dovoluji si tvrdit, dobrou noc,“ uzavřela jednání předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Znovu se poslanci sejdou v pátek. 

19:38
13. 1. 2022
!

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) podal svému nástupci Petru Fialovi (ODS) ve Sněmovně ruku a pogratuloval mu k získání důvěry. 

Pogratulovat premiérovi přišel například i šéf SPD Tomio Okamura. 

Gratulace po vyhlášení výsledků hlasování o vyslovení důvěry vládě. Petru Fialovi pogratuloval k získání důvěr vládě i jeho předchůdce Andrej Babiš. Gratulace po vyhlášení výsledků hlasování o vyslovení důvěry vládě.
19:36
13. 1. 2022
!

Poslankyně Renáta Zajíčková z ODS oznámila oficiálně výsledky hlasování o důvěře vládě. 

Slovo si vzal  premiér Petr Fiala z ODS: 

„Vše, co mělo být řečeno, zaznělo a možná i něco navíc. Jménem svým a jménem vlády České republiky vám děkuji za vyslovení důvěry,“ řekl k poslancům, kteří mu krátce před tím ve stoje tleskali. 

Gratulace po vyhlášení výsledků hlasování o vyslovení důvěry vládě. Gratulace po vyhlášení výsledků hlasování o vyslovení důvěry vládě.
19:30
13. 1. 2022
!

Vláda Petra Fialy získala důvěru po rekordně dlouhém jednání. 

Původně se sešli poslanci ve středu v 9 hodin ráno. Kromě obědové pausy diskutovali ve sněmovně celý den a celou noc až do chvíle, kdy si vzal předseda SPD Tomio Okamura ve čtvrtek ráno krátce před sedmou hodinou dvouhodinovou pauzu na jednání poslaneckého klubu. 

Krátce před tím totiž server Seznam Zprávy přinesl článek s nepřesnostmi o financování vládního hnutí STAN. Chtěl odložit hlasování až po mimořádné schůzi sněmovny, která se ve čtvrtek měla zabývat financováním STAN. 

Ke schůzi, na které dokončili poslanci hlasování o důvěře vládě, se Sněmovna vrátila dnes v 18 hodin. 

Tak dlouho projednávání žádosti o důvěru ve Sněmovně nikdy v historii samostatné České republiky netrvalo. 

19:22
13. 1. 2022

Sedm poslanců se z dnešního hlasování o důvěře vládě omluvilo ze zdravotních důvodů, z toho dva z koaličního tábora a pět z tábora opozičního.

19:18
13. 1. 2022
!

Pro vládu Petra Fialy hlasovalo 106 proti bylo 87 poslanců. 

Vládní koalice má přitom ve Sněmovně většinu 108 hlasů. 

19:14
13. 1. 2022
!

Kabinet Petra Fialy získal podle očekávání důvěru Poslanecké sněmovny. Potřeboval 97 hlasů. 

Petr Fiala na jednání o vyslovení důvěry jeho vládě. (13.1.2022)(
18:59
13. 1. 2022
!

Po vystoupení Babiše začalo ve Sněmovně hlasování o důvěře vládě. 

Předsedkyně Sněmovny vylosovala jako prvního poslance Aleše Dufka z KDU-ČSL. Od něj čte jméno po jménu. Poslanci nebo poslankyně se postupně musejí postavit a říct nahlas „Pro návrh“ nebo „Proti návrhu“. 

Markéta Pekarová Adamová musí vždy odpověď pro stenozáznam zopakovat. 

Aby vláda získala důvěru, musí ji ve sněmvoně podpořit nadpoloviční většina přítomných poslanců. 

18:50
13. 1. 2022
!

O závěrečné slovo se přihlásil také bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vládě vzkázal, že jsou věci, ve kterých se neshodnou. „My si myslíme, že naše země je ve skvělé kondici, umíme zdokladovat přesně, kde ty peníze jsou,“ řekl ve svém vystoupení Babiš. 

„Jsem strašně rád, že v programovém prohlášení máte otevření pracovního trhu. Naše firmy nemají lidi a je potřeba bojovat i proti zaměstnavatelům, kteří zaměstnávají Ukrajince načerno na shengenská víza vystavená v Polsku,“ začal smírně Babiš. 

„Budu rád, když nebudete zvyšovat daně,“ apeloval na vládu bývalý premiér, který dlouhodobě novému kabinetu vyčítá, že je mezi ministry jen jeden ekonomicky vzdělaný člen vlády.  

„O důchodové reformě se mluví od revoluce. Pokud ta důchodová reforma bude dobrá, tak ji samozřejmě podpoříme,“ slíbil Babiš .

„Byli bychom rádi, kdybyste pokračovali v PPP projektech. Pokud by se vám povedlo Praha- Tábor - 77 kilometrů, byla by to pecka,“ doplnil šéf hnutí ANO. 

Babišovo vystoupení bylo smířlivé a nijak dlouhé. Sám prý už nechtěl vystupovat, ale chtěl zareagovat na Fialovo vystoupení. 

„Budeme konstruktivní opozice, nám záleží na tom, aby se lidé měli dobře, myslím, že to je náš společný cíl, a já vám za to děkuji pane premiére,“ zakončil Babiš své vystoupení. 

Expremiér Andrej Babiš při jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě. (13.1.2022) Expremiér Andrej Babiš při jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě. (13.1.2022)
18:42
13. 1. 2022

Po Fialovi mohou ve sněmovně vystoupit ještě politici s přednostními právy. Předseda klubu SPD Radim Fiala sice popřál vládě hodně štěstí, zopakoval ale, že hnutí při důvěře kabinet nepodpoří. 

 

18:41
13. 1. 2022
!

Premiér Petr Fiala ve svém vystoupení zkritizoval kroky předchozí vlády Andreje Babiše (ANO). 

„Za minulé vlády se zvyšovaly počty úředníků a zvyšovaly se platy tak, že jsou vyšší, než v sektoru soukromém,“ začal s kritikou Fiala. 

Podle nového premiéra to není současná, ale předchozí vláda, která může za zvyšující se ceny energií. 

„Pan předseda Babiš nám vyčetl, že kvůli nám vzrostou ceny energií o 21%. Skutečnost je taková, že vzrostou kvůli krokům minulé vlády. Stejně tak nemohu souhlasit s argumentem, že by situaci vyřešilo snížení DPH. To totiž není ta cílená pomoc,“ nešetřil minulou vládu šéf ODS a premiér. 

Vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů nedokázala podle Fialy využít ekonomický růst ve prospěch občanů. Zmínil, že je v Česku vysoká inflace, i občany postižené energetickou chudobou. 

„Jsme připraveni vyvést Českou republiku z této situace, ale ten úkol je těžký proto, jak jste se chovali v uplynulém období,“ vzkázal bývalému kabinetu Fiala. „Bohužel musíme intenzivně řešit tíživé dědictví, které nám zachovala minulá vláda,“ doplnil.  

Vláda pěti stran podle Fialy vdechne Česku nový impuls. 

„Chceme přinést změnu, chceme dát naději občanům, chceme dát naději lidem, kteří podpořili strany koalice, ale i ostatním,“ slíbil všem nastupující předseda vlády, který chce jít prý přikladem, a tak si z programového prohlášení vzal za své osobní priority, které následně vyjmenoval. 

  • zavedení dańové brzdy
  • předložení důchodové reformy
  • energetická soběstačnost ČR a zahájení tendru na dostavbu JE Dukovany
  • 200 km nových dálnic
  • školství
  • digitalizace ČR - zaniknout má povinnost nosit občanské a řidičské průkazy, které mají nahradit elektronické průkazy
Premiér Petr Fiala při jednání Sněmovny o vyslovení důvěry jeho vládě. (13.1.2022) Petr Fiala na jednání o vyslovení důvěry jeho vládě. (13.1.2022)(
18:24
13. 1. 2022

Po Tomiu Okamurovi si vzal čas na své závěrečné slovo premiér Petr Fiala. Na začátku svého vystoupení se omluvil za vulgarismus, který z jeho úst mimo mikrofon zazněl ve středu. 

„Všem, který se tento výrok dotknul, se omlouvám,“ začal svou řeč Fiala. 

18:22
13. 1. 2022

Jako první vystoupil na odpoledním jednání předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Vrátil se k financování hnutí STAN. Vyzval Piráty, aby řekli, zda budou hlasovat pro důvěru vládě, když sami říkají, že STAN má vysvětlit své financování. 

„Nebudeme to nějak prodlužovat, už bylo vše řečeno,“ zakončil své vystoupení Okamura

18:07
13. 1. 2022

Poslanci si hned na úvod na návrh šéfa poslanců KDU-ČSL Marka Výborného odhlasovali, že mohou jednat i po 21. hodině. Pro bylo 186 poslanců ze 187 přítomných.

18:00
13. 1. 2022
!

Poslanci se po jedenáctihodinové pauze vrátili do lavic, jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě pokračuje. Schůzi řídí šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Jednání Poslanecké sněmovny o vyslovení důvěry vládě. (13.1.2022)
12:40
13. 1. 2022

„Účast byla různá. Samozřejmě je třeba si také občas odskočit, zajít na večeři a podobně,“ popsala noční jednání místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN). Vzhledem k tomu, jak opozice nastavila své fungování, očekává Kovářová, že večer se bude opakovat situace ze středečních pozdních a dnešních brzkých hodin. „Konstruktivně se opozice nechová. Avizovali, že něco podobného se bude dít i po té 18:00, kdy budeme pokračovat, že času mají dost,“ uvedla.

V hlavní roli telefon: V mobilu si pročítala při řízení schůze o důvěře vládě také první místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN)
12:34
13. 1. 2022

Pozornost a řadu ohlasů na sociálních sítích vyvolal projev ministra průmyslu Jozefa Síkely, který komentoval vystoupení exministryně financí Aleny Schillerové (ANO). „Zmínili jste tady, že jste našli peníze. (Smích z řad koalice.) Peníze se možná najdou někde v lese nebo na zastávce autobusu. Vy jste žádné peníze nenašli, vy jste si je půjčili a zadlužili jste tento stát ještě víc,“ prohlásil.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na prvním jednání vlády (17.12.2021)
12:33
13. 1. 2022

Šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová očekává, že Sněmovna dnes večer rychle přikročí k hlasování o důvěře vládě. Poslanci ANO se při středečním jednání, které se protáhlo až do dnešních 07:00, již zeptali na všechno, na co se zeptat chtěli, řekla dnes novinářům ve Sněmovně. Schůzi poslanci přerušili do dnešních 18:00, trvala 22 hodin.

Při schůzi vystoupily dosud desítky opozičních poslanců ANO a SPD. Schillerová řekla, že na večerní pokračování jednání není žádný plán vystoupení. „Myslím, že jsme vystupovali a diskutovali přes 20 hodin a zeptali se na vše, co jsme chtěli. Ne vždy jsme dostali odpovědi,“ uvedla.

Schillerová očekává, že večer vystoupí premiér Petr Fiala se závěrečnou řečí. „Uvidíme, jestli to vyvolá potřebu nějakých faktických poznámek. Ale žádný plán není. Osobně myslím, že bude ve velice krátké době přikročeno k hlasování,“ míní.

Hlasování o důvěře vládě - předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová a poslanec Andrej Babiš

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levicove-smegma ( 14. ledna 2022 20:54 )

Třeba se chtěl zalíbit soudruhu Zemanovi, i když na jeho "kchundu" nemá.

sarina ( 14. ledna 2022 18:24 )

Fiala omlouvat se můžeš jak chceš, SPROSŤÁKEM ZŮSTANEŠ!!!

nespokojeny ( 14. ledna 2022 13:11 )

PetPet, toto je příspěvek do diskuse bez názoru, myšlenky, spíše primitivismus.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:10 )

Kdyby se nepodílel v STB, a nebyl trestně stíhaný, bylo by vše jinak. Těší mě že necloní.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:08 )

...rozumné! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa