Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda má důvěru Sněmovny. Fiala se omluvil za sprosťárnu, pak děkoval

Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, ČTK, kal, jt, trm - 
13. ledna 2022
21:25

Vláda Petra Fialy (ODS) Petra Fialy podle očekávání pohodlně získala důvěru Sněmovny. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti byli zástupci ANO a SPD. Debata trvala 23 hodin a jde o český rekord. Projevy byly vydatné a dlouhé, expremiér Andrej Babiš (ANO) ve druhém projevu obvinil členy vlády z demagogie. Mikrofony zachytily, jak si Fiala postěžoval, že „už ho to taky s*re“.  Vyjádřil se tak na adresu ministrů, kvůli jejichž absenci se musely vyhlašovat pauzy. Později se za silná slova omluvil. Dvoudenní maraton ve Sněmovně sledovali reportéři Blesk Zpráv podrobně.

  • Kompletní kabinet pěti stran – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (koalice SPOLU) a Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí oficiálně žádal Poslaneckou sněmovnu po 95 dnech od voleb o vyslovení důvěry. Žádné překvapení se nestalo. Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 106 
  • Premiér Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.
  • K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.
  • Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš a dodal: „My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany.“ ANO ani SPD vládu nepodpořilo. Proti bylo 87 poslanců obou hnutí.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Fialova vláda: Hlasování o důvěře
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš KDU-ČSL KDU-ČSL Koalice PirSTAN Koalice PirSTAN Koalice SPOLU Koalice SPOLU *** Marian Jurečka *** Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová Markéta Pekarová Adamová ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan
Zobrazit nové zprávy
20:58
13. 1. 2022

Fiala: Naplnila se vůle občanů

„Poslanecká sněmovna dnes naplnila vůli občanů, kterou vyjádřili v podzimních volbách, a vyslovila důvěru vládě České republiky. Vládě, která se opírá o výsledky voleb,” řekl na tiskové konferenci po skončení rekordně dlouhého jednání premiér Fiala.

18:41
13. 1. 2022
!

Premiér Petr Fiala ve svém vystoupení zkritizoval kroky předchozí vlády Andreje Babiše (ANO). 

„Za minulé vlády se zvyšovaly počty úředníků a zvyšovaly se platy tak, že jsou vyšší, než v sektoru soukromém,“ začal s kritikou Fiala. 

Podle nového premiéra to není současná, ale předchozí vláda, která může za zvyšující se ceny energií. 

„Pan předseda Babiš nám vyčetl, že kvůli nám vzrostou ceny energií o 21%. Skutečnost je taková, že vzrostou kvůli krokům minulé vlády. Stejně tak nemohu souhlasit s argumentem, že by situaci vyřešilo snížení DPH. To totiž není ta cílená pomoc,“ nešetřil minulou vládu šéf ODS a premiér. 

Vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů nedokázala podle Fialy využít ekonomický růst ve prospěch občanů. Zmínil, že je v Česku vysoká inflace, i občany postižené energetickou chudobou. 

„Jsme připraveni vyvést Českou republiku z této situace, ale ten úkol je těžký proto, jak jste se chovali v uplynulém období,“ vzkázal bývalému kabinetu Fiala. „Bohužel musíme intenzivně řešit tíživé dědictví, které nám zachovala minulá vláda,“ doplnil.  

Vláda pěti stran podle Fialy vdechne Česku nový impuls. 

„Chceme přinést změnu, chceme dát naději občanům, chceme dát naději lidem, kteří podpořili strany koalice, ale i ostatním,“ slíbil všem nastupující předseda vlády, který chce jít prý přikladem, a tak si z programového prohlášení vzal za své osobní priority, které následně vyjmenoval. 

  • zavedení dańové brzdy
  • předložení důchodové reformy
  • energetická soběstačnost ČR a zahájení tendru na dostavbu JE Dukovany
  • 200 km nových dálnic
  • školství
  • digitalizace ČR - zaniknout má povinnost nosit občanské a řidičské průkazy, které mají nahradit elektronické průkazy
Premiér Petr Fiala při jednání Sněmovny o vyslovení důvěry jeho vládě. (13.1.2022) Petr Fiala na jednání o vyslovení důvěry jeho vládě. (13.1.2022)(
18:24
13. 1. 2022

Po Tomiu Okamurovi si vzal čas na své závěrečné slovo premiér Petr Fiala. Na začátku svého vystoupení se omluvil za vulgarismus, který z jeho úst mimo mikrofon zazněl ve středu. 

„Všem, který se tento výrok dotknul, se omlouvám,“ začal svou řeč Fiala. 

17:46
12. 1. 2022

Mluvčí vlády Václav Smolka okomentoval sprostý výraz premiéra Petra Fialy při jednání Sněmovny o důvěře vládě. 

„Mě už to taky s*re,“ řekl předseda vlády. 

„Pan premiér je jenom člověk a neveřejně člověku může něco ujet,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí vlády Václav Smolka. Premiérova slova zachytily sněmovní mikrofony v době, kdy opozice tepala vládu za to, že v lavicích nesedí všichni ministři. To tak zřejmě naštvalo i premiéra, že jeho lidé nejsou na místech.

Video  
Video se připravuje ...
12:40
12. 1. 2022

Podívejte se na celý záznam projevu premiéra Petra Fialy (ODS). 

Video  
Video se připravuje ...
9:43
12. 1. 2022
!

Premiér Petr Fiala (ODS) v poklidu dokončil svůj projev. Zmínil, že by mohl mluvit ještě dlouho, ale všechny body programového prohlášení si mohou všichni přečíst v dostupných dokumentech. „Naše země si nemůže dovolit žádné další zpoždění. Proto od samého počátku naší vlády volíme politiku otevřenosti. Nechceme a nebudeme občanům zatajovat problémy, i když to pro nás někdy může být nepříjemné," řekl Fiala závěrem s tím, že se všichni cítí být vládou zemi. 

9:42
12. 1. 2022

„Jak už jsem zmínil, rodina a její stabilita je pro naši vládu zásadní hodnotou, proto podpoříme i flexibilnější pracovní úvazky rodičům a nabídneme jim lepší možnosti, jak sladit profesní a osobní život,“ řekl také Fiala během svého projevu s tím, že chtějí splatit obrovský dluh mladším občanům - a to je to, zdali budou mít tito lidé na důchody. 

Sněmovna hlasuje o důvěře vlády: premiér Petr Fiala (12.1.2022)
9:39
12. 1. 2022

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) ještě do konce roku předloží návrh na ústavní zakotvení ochrany vody, jak uvedl Fiala v projevu k ochraně životního prostředí a k zemědělství. Zopakoval, že vláda v oblasti zemědělství podpoří malé a střední podniky. 

9:35
12. 1. 2022
!

„Budoucnost naší energetiky totiž vidíme, ona jiná cesta není, v kombinaci jaderné energetiky a decentralizovaných obnovitelných zdrojů,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) během svého projevu ve Sněmovně k tématu energetické krize a jejího řešení v programovém prohlášení. „Zásadně přispějeme tomu, aby do roku 2025 na minimálně sto tisících tuzemských střech vznikly nové fotovoltaické elektrárny,“ dodal. 

9:28
12. 1. 2022

Během projevu ve Sněmovně zmínil premiér Petr Fiala (ODS) i novinky v oblasti daní. „Zavázali jsme se, že vytvoříme pravidlo daňové brzdy,“ řekl například, aby dodal: „Vládní plány samozřejmě zahrnují celou řadu dalších opatření. Zejména v oblasti boje proti daňovým únikům a nelegálním daňovým optimalizacím.“

Zdůraznil, že jakákoliv „případná úsporná opatření budou maximálně sociálně citlivá“ a nedotknou se školství, zdravotnictví a sociálních služeb. 

Sněmovna hlasuje o důvěře vlády: premiér Petr Fiala (12.1.2022)
9:22
12. 1. 2022
!

Inflace, neboli drahota, covid i energetická krize, to jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) nejklíčovější problémy, se kterými Česko vstupuje do nového roku, ale i do nové vlády.  „My jsme ale připraveni tyto věci zvládnout a tyto nahromaděné problémy správně řešit,“ podotknul s tím, že už si nemůžeme dovolit problémy a další projekty odsouvat na další volební období. „A je jedno, zda se to týká důchodové reformy nebo výstavby jaderných zdrojů,“ dodal. 

Fiala zopakoval, že ambicí pětikoalice je dostat Českou republiku mezi nejvýznamnější země světa. „My to opravdu myslíme vážně, když říkáme, že jsme vládou změny pro budoucnost. Chceme lepší budoucnost nejen pro nás, ale i pro naše děti,“ akcentoval.

9:15
12. 1. 2022
!

„Přicházím s hrdostí i s pokorou zároveň,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) ve svém projevu. Připomněl, že se vládní koalice sešla hned v den voleb. 

„Ten dokument, který vám dnes předkládáme, nevznikl přes noc, jsou za ním bez nadsázky tisíce hodin práce,“ pokračoval Fiala s narážkou na programové prohlášení, nad kterým budou dnes poslanci debatovat. „Takový program, který bude správně reagovat na potřeby naší země a potřeby jejích obyvatel. Je to program realistický, jak pokud jde o splnitelnost a sílu, tak i vynaložených finančních a společenských nákladů. Nejsme populisté. Neslibujeme a nechceme slibovat nic, o čem nejsme přesvědčeni, že to nejsme schopni naplnit,“ dodal také premiér. 

9:10
12. 1. 2022
!

„Dnes je to přesně 102 dní od podzimních parlametních voleb a až dnes za těmito volbami uděláme symbolickou tečku,“ načal svůj projev premiér Petr Fiala (ODS). Jenže se přepočítal - od 9. října 2021, kdy skončily loňské sněmovní volby, uplynulo 95 dní. Fiala nebo někdo z jeho týmu tak nejspíš udělali chybu, když se podívali na velmi podobné datum předloňských krajských voleb. Ty byly o týden dřív, končily 2. října 2020, a dávaly by dohromady premiérovo číslo.

„Mám toto shromáždění, tuto budovu, tuto instituci v hluboké úctě a nepovažuji ji za zbytečnou, nebo přebujelou instituci, ani za žvanírnu," pokračoval Fiala. 

Sněmovna hlasuje o důvěře vlády: premiér Petr Fiala (12.1.2022) Sněmovna hlasuje o důvěře vlády (12.1.2022)
9:04
12. 1. 2022
!

V úvodu schůze se chystá vystoupit před Poslaneckou sněmovnu premiér Petr Fiala (ODS). „Komplikace nepředpokládám. Na úvod vystoupím a představím základní body a priority našeho programu a očekávám samozřejmě diskuzi. Očekávám, že opozice bude přicházet s alternativními návrhy a ptát se nás na některé body a tak to má být,“ řekl Fiala novinářům v úterý odpoledne na Slovensku.

Sněmovna hlasuje o důvěře vlády (12.1.2022)
8:25
12. 1. 2022

V úvodu schůze se chystá vystoupit před Poslaneckou sněmovnu premiér Petr Fiala (ODS). V úterý ve Sněmovně kvůli své první zahraničí cestě, kterou absolvoval na Slovensku, chyběl. Ministry tak oficiálně představil první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Komplikace nepředpokládám. Na úvod vystoupím a představím základní body a priority našeho programu a očekávám samozřejmě diskuzi. Očekávám, že opozice bude přicházet s alternativními návrhy a ptát se nás na některé body a tak to má být,“ řekl Fiala novinářům v úterý odpoledne na Slovnesku.

„Jsem rád, že budeme mít možnost představit náš program parlamentu a považuji to i za vyvrcholení té cesty, protože vláda se má opírat o důvěru PS a já si parlamentní práce vážím a nepovažuji to za něco zbytečného, nebo za nějakou žvanírnu,“ narážel svého předchůdce v premiérském křesle, Andreje Babiše z hnuití ANO, který označil v minulosti Sněmovnu za žvanírnu.

Video  
Video se připravuje ...

levicove-smegma ( 14. ledna 2022 20:54 )

Třeba se chtěl zalíbit soudruhu Zemanovi, i když na jeho "kchundu" nemá.

sarina ( 14. ledna 2022 18:24 )

Fiala omlouvat se můžeš jak chceš, SPROSŤÁKEM ZŮSTANEŠ!!!

nespokojeny ( 14. ledna 2022 13:11 )

PetPet, toto je příspěvek do diskuse bez názoru, myšlenky, spíše primitivismus.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:10 )

Kdyby se nepodílel v STB, a nebyl trestně stíhaný, bylo by vše jinak. Těší mě že necloní.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:08 )

...rozumné! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa