Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda má důvěru Sněmovny. Fiala se omluvil za sprosťárnu, pak děkoval

Aktualizováno -
13. ledna 2022
21:25
Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, ČTK, kal, jt, trm - 
12. ledna 2022
05:00

Vláda Petra Fialy (ODS) Petra Fialy podle očekávání pohodlně získala důvěru Sněmovny. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti byli zástupci ANO a SPD. Debata trvala 23 hodin a jde o český rekord. Projevy byly vydatné a dlouhé, expremiér Andrej Babiš (ANO) ve druhém projevu obvinil členy vlády z demagogie. Mikrofony zachytily, jak si Fiala postěžoval, že „už ho to taky s*re“.  Vyjádřil se tak na adresu ministrů, kvůli jejichž absenci se musely vyhlašovat pauzy. Později se za silná slova omluvil. Dvoudenní maraton ve Sněmovně sledovali reportéři Blesk Zpráv podrobně.

  • Kompletní kabinet pěti stran – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (koalice SPOLU) a Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí oficiálně žádal Poslaneckou sněmovnu po 95 dnech od voleb o vyslovení důvěry. Žádné překvapení se nestalo. Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 106 
  • Premiér Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.
  • K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.
  • Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš a dodal: „My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany.“ ANO ani SPD vládu nepodpořilo. Proti bylo 87 poslanců obou hnutí.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Fialova vláda: Hlasování o důvěře
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš KDU-ČSL KDU-ČSL Koalice PirSTAN Koalice PirSTAN Koalice SPOLU Koalice SPOLU *** Marian Jurečka *** Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová Markéta Pekarová Adamová ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan
Zobrazit nové zprávy
17:08
12. 1. 2022

Během obědové pauzy pozvala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) novou vládu Petra Fialy (ODS) na slavnostní oběd s přípitkem. 

„Oběd se nesl ve velmi příjemném a přátelském duchu. Podával se pstruh na másle s bramborovým pyré a jako dezert čokoládový dortík s malinovou omáčkou. Na úvod jsme si všichni symbolicky připili na úspěšné jednání o důvěře, což je pro vládu i Poslaneckou sněmovnu jeden z nejzásadnějších momentů celého volebního období,“ pospala průběh oběda Blesk Zprávám Pekarová Adamová.

9:06
12. 1. 2022

Schůzi oficiálně nastartovala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která omluvila několik poslanců, kteří se omluvili ze schůze povětšinou ze zdravotních důvodů. Slovo si následně vzal premiér Petr Fiala (ODS). 

levicove-smegma ( 14. ledna 2022 20:54 )

Třeba se chtěl zalíbit soudruhu Zemanovi, i když na jeho "kchundu" nemá.

sarina ( 14. ledna 2022 18:24 )

Fiala omlouvat se můžeš jak chceš, SPROSŤÁKEM ZŮSTANEŠ!!!

nespokojeny ( 14. ledna 2022 13:11 )

PetPet, toto je příspěvek do diskuse bez názoru, myšlenky, spíše primitivismus.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:10 )

Kdyby se nepodílel v STB, a nebyl trestně stíhaný, bylo by vše jinak. Těší mě že necloní.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:08 )

...rozumné! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa