Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vláda má důvěru Sněmovny. Fiala se omluvil za sprosťárnu, pak děkoval

Aktualizováno -
13. ledna 2022
21:25
Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, ČTK, kal, jt, trm - 
12. ledna 2022
05:00

Vláda Petra Fialy (ODS) Petra Fialy podle očekávání pohodlně získala důvěru Sněmovny. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti byli zástupci ANO a SPD. Debata trvala 23 hodin a jde o český rekord. Projevy byly vydatné a dlouhé, expremiér Andrej Babiš (ANO) ve druhém projevu obvinil členy vlády z demagogie. Mikrofony zachytily, jak si Fiala postěžoval, že „už ho to taky s*re“.  Vyjádřil se tak na adresu ministrů, kvůli jejichž absenci se musely vyhlašovat pauzy. Později se za silná slova omluvil. Dvoudenní maraton ve Sněmovně sledovali reportéři Blesk Zpráv podrobně.

  • Kompletní kabinet pěti stran – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (koalice SPOLU) a Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí oficiálně žádal Poslaneckou sněmovnu po 95 dnech od voleb o vyslovení důvěry. Žádné překvapení se nestalo. Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 106 
  • Premiér Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.
  • K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.
  • Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš a dodal: „My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany.“ ANO ani SPD vládu nepodpořilo. Proti bylo 87 poslanců obou hnutí.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Fialova vláda: Hlasování o důvěře
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš KDU-ČSL KDU-ČSL Koalice PirSTAN Koalice PirSTAN Koalice SPOLU Koalice SPOLU *** Marian Jurečka *** Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová Markéta Pekarová Adamová ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan
Zobrazit nové zprávy
0:57
13. 1. 2022

„Kdo uvěřil tomu, že ANO a SPD budou konstruktivní opozicí, tak jen hlásím, že jsme se k vyslovení důvěry ještě ani nepřiblížili. Mluvit má dalších minimálně 18 lidí. Kolik tipujete, že se ještě přihlásí? A v kolik hodin skončíme?“ reagovala na twitteru ministryně pro vědu výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). 

Sama Langšádlová dnes ve Sněmovně nevystoupila. 

levicove-smegma ( 14. ledna 2022 20:54 )

Třeba se chtěl zalíbit soudruhu Zemanovi, i když na jeho "kchundu" nemá.

sarina ( 14. ledna 2022 18:24 )

Fiala omlouvat se můžeš jak chceš, SPROSŤÁKEM ZŮSTANEŠ!!!

nespokojeny ( 14. ledna 2022 13:11 )

PetPet, toto je příspěvek do diskuse bez názoru, myšlenky, spíše primitivismus.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:10 )

Kdyby se nepodílel v STB, a nebyl trestně stíhaný, bylo by vše jinak. Těší mě že necloní.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:08 )

...rozumné! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa