Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda má důvěru Sněmovny. Fiala se omluvil za sprosťárnu, pak děkoval

Aktualizováno -
13. ledna 2022
21:25
Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, ČTK, kal, jt, trm - 
12. ledna 2022
05:00

Vláda Petra Fialy (ODS) Petra Fialy podle očekávání pohodlně získala důvěru Sněmovny. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti byli zástupci ANO a SPD. Debata trvala 23 hodin a jde o český rekord. Projevy byly vydatné a dlouhé, expremiér Andrej Babiš (ANO) ve druhém projevu obvinil členy vlády z demagogie. Mikrofony zachytily, jak si Fiala postěžoval, že „už ho to taky s*re“.  Vyjádřil se tak na adresu ministrů, kvůli jejichž absenci se musely vyhlašovat pauzy. Později se za silná slova omluvil. Dvoudenní maraton ve Sněmovně sledovali reportéři Blesk Zpráv podrobně.

  • Kompletní kabinet pěti stran – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (koalice SPOLU) a Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí oficiálně žádal Poslaneckou sněmovnu po 95 dnech od voleb o vyslovení důvěry. Žádné překvapení se nestalo. Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 106 
  • Premiér Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.
  • K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.
  • Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš a dodal: „My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany.“ ANO ani SPD vládu nepodpořilo. Proti bylo 87 poslanců obou hnutí.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Fialova vláda: Hlasování o důvěře
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš KDU-ČSL KDU-ČSL Koalice PirSTAN Koalice PirSTAN Koalice SPOLU Koalice SPOLU *** Marian Jurečka *** Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová Markéta Pekarová Adamová ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan
Zobrazit nové zprávy
22:10
12. 1. 2022

Krátce promluvil i poslanec Robert Stržínek (ANO), který se opřel do šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) za její komentář na twitteru. A kritiku měl i ke schůzce ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s policejním prezidentem Janem Švejdarem. „Já jsem také pro digitalizaci a online komunikaci, ale mít online poslance na druhé straně zeměkoule, to si neumím a ani nechci představit,“ dodal na adresu poslance Jana Farského (STAN), který by měl jet na půl roku do USA.

Během jeho proslovu se předsednictví ujala šéfka Sněmovny.

21:59
12. 1. 2022
!

Dalším ministrem, který vystoupil, je Ivan Bartoš - šéf ministerstva pro místní rozvoj a také vicepremiér pro digitalizaci. Poslanec ANO Králíček se ho ptal, jak je to s řešením digitalizace a proč spadá právě pod jeho úřad.

Bartoš reagoval, že na transformaci digitalizace pracuje s ministrem vnitra Vítem Rakušanem, protože takto se prý dohodli ještě před volbami, když tvořili koalici PirSTAN.

Bartoš v minulosti prý sledoval i práci Vladimíra Dzurilly, Babišova zmocněnce pro digitalizaci.

„Viděl jsem velký elán, velkou chuť pracovat, ale malý výkon. Pana premiéra totiž digitalizace někdy zajímala, a někdy nikoliv,“ reagoval Bartoš na dotaz poslance Králíčka. Digitalizace je podle šéfa Pirátů vládní prioritou. Kabinet bude podle jeho slov pracovat také na bezpečnosti v rámci digitalizace.

„Nějaký ideál, ke kterému bych chtěl dospět, ale nevím, jestli je to na jedno období, že lidé ještě při škole, kdy nemají takové závazky, budou pracovat ve službách státu. Vládní plán pro digitalizaci je ambiciózní. Digitalizace není politická otázka,“ dodal Bartoš, jenž věří, že bude na plánu spolupracovat i opozice.

21:50
12. 1. 2022

S přibývajícím večerem řady poslanců v lavicích značně prořídly. Poslanci jednají o důvěře vládě od 9 hodin ráno. Pauzu měli jen na oběd od 13 do 14:30.

S přibývajícím večerem řady poslanců v lavicích značně prořídly. S přibývajícím večerem řady poslanců v lavicích značně prořídly. S přibývajícím večerem řady poslanců v lavicích značně prořídly.
21:41
12. 1. 2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dostal ve Sněmovně hlad. Než se vydal k řečnickému pultíku reagovat na připomínky opozičních politiků, vzal za vděk bílým pečivem - rohlíkem z místní kantýny.

Ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dostal ve Sněmovně hlad a tak si došel koupit rohlík
21:36
12. 1. 2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se také vrátil k dopolednímu vystoupení expremiéra Andreje Babiše (ANO), který mu doporučil, aby si kvůli své zmatené češtině pořídil tlumočníka.

„Jsem si plně vědom, že jsem z Brna a jsem Moravák. A nestydím se za to. V Praze, když jezdím dopravou, tak jsem zjistil, že se tu jezdí tramvají, ne šalinou. Udělám vše pro to, abych se kvalitou své češtiny alespoň blížil kvalitě češtiny kolegy Babiše,“ slíbil.

21:27
12. 1. 2022

„Máme standardy péče a klinické doporučené postupy, které kopírují v podstatě německé špičkové postupy. Tyto standardy mají zaručit a zaručí českým občanům, aby kvalita péče byla dostupná, stejná a zdarma po celé republice,“ odmítl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), že by se chystala hrazená zdravotní péče.

21:25
12. 1. 2022

K pultu po dlouhé době se svým projevem přišel zástupce vlády. Vystoupil první vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Mluvil například o tom, že vláda chystá zavést korespondenční volby. „Jedná se o volby ze zahraničí, případně o korespondenční hlasování v České republice,“ uvedl Rakušan na pravou míru informace. Z ministerstva vnitra chce prý Rakušan udělat ministerstvo bezpečí. Slíbil také novelu služebního zákona.

21:08
12. 1. 2022
!

„Neurážejte pana předsedu ani nikoho z nás. Slyšel jste, že by někdo z nás urazil kohokoliv z vás? Nikoho jsme neurazili, tak se toho držte. Debatujeme nad programovým prohlášením vlády, tak nás prosím nekoučujte, jestli máme něco nechat do výboru, anebo nemáme,“ reagovala pak na Žáčka také šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO).

21:03
12. 1. 2022
!

„Prosím, neurážejte nás, je to nedůstojné. Nikdo se nevyjadřuje k tomu, jak mluví koaliční poslanci nebo ministři. K policejnímu prezidentu - to byl politický nátlak. To se stát za nás, máme tu demonstraci. Neříkejte, že je to dobře. Nebo je to nová politická kultura? Jaký to vysílá signál do bezpečnostních sborů? Lidé nevědí, co mají čekat, koho pan ministr vyhodí dalšího. Neříkejte, že je to v pořádku,“ glosoval Žáčkovo vystoupení poslanec ANO Robert Králíček.

20:58
12. 1. 2022
!

„Je nutné se vyjádřit k policejnímu prezidentovi, protože to je věc, která se podle mě přehnaně politizuje. Bavil jsem se s ním dříve než tehdejší kandidát na ministra vnitra. Pokud by mi pan policejní prezident vznesl otázku, zda má zůstat, řekl bych ,ano‘. Aby dál bojoval za svůj sbor. Těším se na diskusi na výboru pro bezpečnost,“ reagoval ve Sněmovně poslanec ODS Pavel Žáček.

20:55
12. 1. 2022

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) je prý připraven reagovat na dotazy a výtky opozičních poslanců, nejdříve si chce ale prý vyslechnout všechny. Do diskuse jich je stále přihlášených v tuto chvíli 26.

„Jsem zvyklý řídit porady, a tak vím, jak se na nich chovat. Napřed si vyposlechnete ty, kteří přišli, a pak reagujete. Já tu dnes na to čekám a jsem úplně v pohodě,“ řekl poslancům.

20:48
12. 1. 2022

Na plénu vystoupil i poslanec Aleš Juchelka z hnutí ANO. Na úvod svého vystoupení se vrátil ke slovům premiéra Petra Fialy (ODS), který při jednání ve své lavici řekl vicepremiérovi Jurečkovi, že „ho to taky se*e“. Nemluvil na mikrofon - ten ale jeho slova na dálku zaznamenal.

„Mrzí mě, že jsme již po pěti hodinách slyšeli z úst pana premiéra, že ho to… Nebudu říkat to vulgární slovo. Možná by se měl zákonodárnému sboru omluvit,“ řekl Juchelka.

Vláda by pak podle Juchelky měla jasně říct, ve kterých oblastech chce šetřit.

20:29
12. 1. 2022

Jednání ve Sněmovně nabírá na obrátkách. Poslanci otevřeli otázku odchodu policejního prezidenta Jana Švejdara, se kterým se sešel Vít Rakušan ještě dříve, než byl jmenován ministrem vnitra.

Jeho odchodu zalitoval například nově zvolený poslanec a bývalý generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba (ANO).

„Chápu prezidenta, že rezignoval. Je špatné nemít podporu ministra. Pana policejního prezidenta si ale velice vážím. Je to přímý a apolitický člověk. Navíc má podporu téměř všech policistů a policejních odborů. Je to škoda pro policii, že odchází, protože pro policii žil,“ uvedl.

18:41
12. 1. 2022
!

Sněmovna si odhlasovala, že může jednat i po 21. hodině, po půnoci i po 3. hodině ráno. Diskuze se tak zřejmě protáhne do pozdní noci.

18:19
12. 1. 2022

Politolog Lukáš Jelínek označil vystoupení Válkové za nejkonstuktivnější opoziční diskusní příspěvek. 

„Zatím nejvěcnější a zároveň nejkonstruktivnější opoziční diskusní příspěvek - Helena Válková o spravedlnosti a lidských právech. Vyvolalo to ve mě vzpomínku na idealistickou vizi jedné lodi, na níž spolu všichni plujeme...“ napsal na twitteru. 

18:15
12. 1. 2022

„Děkuji vám za pozornost, jsem ráda, že jsem tu s vámi,“ řekla ve Sněmovně po svém dlouhém projevu poslankyně Helena Válková (ANO), která vystupovala také jaké vládní zmocněnkyně pro lidská práva. 

Zopakovala, že na této pozici na konci ledna po dohodě s novým premiérem Petrem Fialou skončí. „Jsem připravena předat agendu svému nástupci či nástupkyni,“ dodala Válková a opoděkovala výslovně Andreji Babišovi, že dostala důvěru vykonávat funkci vládní zmocněkyně. „Vládě důvěru vyjádřit nemohu,“ řekla také ve svém projevu.

17:54
12. 1. 2022

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka  (KDU-ČSL) kritizuje opoziční poslance, že se věnují při projednávání programového prohlášení vlády Petra Fialy (ODS) při svých vystoupeních především výčtu úspěchů vládního týmu expremiéra Andreje Babiše. 

„Někteří kolegové z řad opozice si dnes spletli jednání sněmovny! Není to poslední jednání sněmovny před volbami z října 2021, kde by ještě dávalo smysl dávat výčet „úspěchů“ vlády Andreje Babiše. Jsme již v lednu 2022.“

17:46
12. 1. 2022

Mluvčí vlády Václav Smolka okomentoval sprostý výraz premiéra Petra Fialy při jednání Sněmovny o důvěře vládě. 

„Mě už to taky s*re,“ řekl předseda vlády. 

„Pan premiér je jenom člověk a neveřejně člověku může něco ujet,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí vlády Václav Smolka. Premiérova slova zachytily sněmovní mikrofony v době, kdy opozice tepala vládu za to, že v lavicích nesedí všichni ministři. To tak zřejmě naštvalo i premiéra, že jeho lidé nejsou na místech.

Video  
Video se připravuje ...
17:29
12. 1. 2022

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) ve svém vystoupení zrekapituloval vojenské zakázky, kterých prý bylo za jeho působení více než 700. 

17:24
12. 1. 2022

Kvůli jednání Sněmovny o důvěře vládě se dnes kabinet nakonec nesejde, jak bylo původně v plánu. Zasedání je podle informací Blesk Zpráv přesunuté až na pátek na 14:15. 

17:16
12. 1. 2022

Po osmi hodinách debaty poslanecké lavice značně prořídly. A to jak ty vládních poslanců, tak i těch opozičních. V tuto chvíli je do debaty stále přihlášeno 37 zákonodárců. Většinou z hnutí ANO. Úž teď je jasné, že se jednání protáhne do pozdních večerních hodin.

17:08
12. 1. 2022

Během obědové pauzy pozvala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) novou vládu Petra Fialy (ODS) na slavnostní oběd s přípitkem. 

„Oběd se nesl ve velmi příjemném a přátelském duchu. Podával se pstruh na másle s bramborovým pyré a jako dezert čokoládový dortík s malinovou omáčkou. Na úvod jsme si všichni symbolicky připili na úspěšné jednání o důvěře, což je pro vládu i Poslaneckou sněmovnu jeden z nejzásadnějších momentů celého volebního období,“ pospala průběh oběda Blesk Zprávám Pekarová Adamová.

16:46
12. 1. 2022

Po exministrovi dopravy a kandidátovi na místopředsedu Sněmovny vystoupila poslankyně Jana Pastuchová (ANO). 

16:27
12. 1. 2022

Poslanec Patrik Nacher (ANO) ukončil svůj příspěvek do rozpravy zmínkou o sovách, které našel v programovém prohlášení. U pultu jej vystřídal poslanec a exministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). V rozpravě je ještě dalších 38 lidí. 

Havlíček se zaměřil na hospodářská témata, která jsou podle něj opomíjená ve vládním prohlášení. „Jsem zmaten, jak se k tomu doposud vláda vyjadřuje,“ načal svůj projev. Havlíčkovi například není jasné, zdali je vláda pro „Zelenou dohodu“ či zdali jsme proti. 

Další věcí, kterou by chtěl Havlíček dovysvětlit, je to, že je Green deal hrozbou pro průmysl, tak je s tím nová vláda popere. „Není tam jedna jediná zmínka, jak se tento dopad na tradiční průmysl řešit. Nic tam k tomu není,“ řekl. 

16:14
12. 1. 2022

A únava není znát jen na řadových poslancích, jak zjistil člen ANO Ondřej Babka. Díky ruchovým mikrofonům si totiž vyslechl výměnu názorů na jednání mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). 

„Musíme to vydržet,“ zazní poté, co se nakloní Jurečka k Fialovi.

„Mě už to taky se*e,“ ozve se v odpovědi Petra Fialy. 

levicove-smegma ( 14. ledna 2022 20:54 )

Třeba se chtěl zalíbit soudruhu Zemanovi, i když na jeho "kchundu" nemá.

sarina ( 14. ledna 2022 18:24 )

Fiala omlouvat se můžeš jak chceš, SPROSŤÁKEM ZŮSTANEŠ!!!

nespokojeny ( 14. ledna 2022 13:11 )

PetPet, toto je příspěvek do diskuse bez názoru, myšlenky, spíše primitivismus.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:10 )

Kdyby se nepodílel v STB, a nebyl trestně stíhaný, bylo by vše jinak. Těší mě že necloní.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:08 )

...rozumné! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa