Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda má důvěru Sněmovny. Fiala se omluvil za sprosťárnu, pak děkoval

Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, ČTK, kal, jt, trm - 
13. ledna 2022
21:25

Vláda Petra Fialy (ODS) Petra Fialy podle očekávání pohodlně získala důvěru Sněmovny. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti byli zástupci ANO a SPD. Debata trvala 23 hodin a jde o český rekord. Projevy byly vydatné a dlouhé, expremiér Andrej Babiš (ANO) ve druhém projevu obvinil členy vlády z demagogie. Mikrofony zachytily, jak si Fiala postěžoval, že „už ho to taky s*re“.  Vyjádřil se tak na adresu ministrů, kvůli jejichž absenci se musely vyhlašovat pauzy. Později se za silná slova omluvil. Dvoudenní maraton ve Sněmovně sledovali reportéři Blesk Zpráv podrobně.

  • Kompletní kabinet pěti stran – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (koalice SPOLU) a Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí oficiálně žádal Poslaneckou sněmovnu po 95 dnech od voleb o vyslovení důvěry. Žádné překvapení se nestalo. Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 106 
  • Premiér Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.
  • K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.
  • Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš a dodal: „My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany.“ ANO ani SPD vládu nepodpořilo. Proti bylo 87 poslanců obou hnutí.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Fialova vláda: Hlasování o důvěře
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš KDU-ČSL KDU-ČSL Koalice PirSTAN Koalice PirSTAN Koalice SPOLU Koalice SPOLU *** Marian Jurečka *** Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová Markéta Pekarová Adamová ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan
Zobrazit nové zprávy
18:07
13. 1. 2022

Poslanci si hned na úvod na návrh šéfa poslanců KDU-ČSL Marka Výborného odhlasovali, že mohou jednat i po 21. hodině. Pro bylo 186 poslanců ze 187 přítomných.

7:40
13. 1. 2022

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný označil postup SPD za podraz. Tomio Okamura mu prý nad ránem sliboval, že promluví až na mimořádné schůzi Sněmovny, která má řešit od devíti hodin financování hnutí STAN. 

„Ty signály nebyly do poslední chvíle, ještě před hodinou jsem mluvil s panem předsedou Okamurou a on mi do očí potvrdil, že hodlá vystoupit až v devět hodin na mimořádné schůzi, kterou hnutí SPD a ANO svolala. Ze strany pana předsedy Okamury to tedy byla jednoznačná lež,“ reagoval po přerušení schůze o důvěře vládě Výborný. 

Podle Výborného je teď na hnutí STAN, aby samo vysvětlilo okolnosti svého financování. „Je to odpovědností hnutí STAN a je to na nich. Je věcí hnutí STAN, aby ty věci vysvětlilo. Pokud by byla jakákoliv pochybení, tak i tady platí to, co platí pro všechny bez ohledu na to, jestli to je vládní nebo opoziční strana, padni komu padni,“ dodal předseda lidoveckého klubu a koaliční partner STAN. 

Podle Seznam Zpráv sponzorují hnutí STAN firmy napojené na stíhaného muže. 

5:19
13. 1. 2022

„Teď už půjdu vzbudit děti, aby mohly jít do školy,“ řekl na závěr své faktické poznámky předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný. 

2:13
13. 1. 2022

Jednání o důvěře vládě Petra Fialy (ODS), které se protáhlo až do noci, dává zabrat nováčkům i sněmovním matadorům. Kamera například zachytila, jak se ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) měla k vicepremiérovi a šéfovi lidovců Marianu Jurečkovi.

15:39
12. 1. 2022

Sněmovní schůzku sleduje i europoslanec Tomáš Zdechovský, který si všiml několika nesrovnalostí v projevu předsedy SPD Tomio Okamury. 

Kromě zpochybnění výroku, že „za komunismu bylo v metru bezpečněji“, vypíchnul Zdechovský i výtku Markétě Pekarové Adamové (TOP09). Okamura se zajímal o to, proč nynější předsedkyně Sněmovny nepodepsala Chartu 77. Nutno zde ale podotknout, že se Pekarová Adamová narodila v roce 1984. 

levicove-smegma ( 14. ledna 2022 20:54 )

Třeba se chtěl zalíbit soudruhu Zemanovi, i když na jeho "kchundu" nemá.

sarina ( 14. ledna 2022 18:24 )

Fiala omlouvat se můžeš jak chceš, SPROSŤÁKEM ZŮSTANEŠ!!!

nespokojeny ( 14. ledna 2022 13:11 )

PetPet, toto je příspěvek do diskuse bez názoru, myšlenky, spíše primitivismus.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:10 )

Kdyby se nepodílel v STB, a nebyl trestně stíhaný, bylo by vše jinak. Těší mě že necloní.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:08 )

...rozumné! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa