Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vláda má důvěru Sněmovny. Fiala se omluvil za sprosťárnu, pak děkoval

Aktualizováno -
13. ledna 2022
21:25
Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, ČTK, kal, jt, trm - 
12. ledna 2022
05:00

Vláda Petra Fialy (ODS) Petra Fialy podle očekávání pohodlně získala důvěru Sněmovny. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti byli zástupci ANO a SPD. Debata trvala 23 hodin a jde o český rekord. Projevy byly vydatné a dlouhé, expremiér Andrej Babiš (ANO) ve druhém projevu obvinil členy vlády z demagogie. Mikrofony zachytily, jak si Fiala postěžoval, že „už ho to taky s*re“.  Vyjádřil se tak na adresu ministrů, kvůli jejichž absenci se musely vyhlašovat pauzy. Později se za silná slova omluvil. Dvoudenní maraton ve Sněmovně sledovali reportéři Blesk Zpráv podrobně.

  • Kompletní kabinet pěti stran – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (koalice SPOLU) a Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí oficiálně žádal Poslaneckou sněmovnu po 95 dnech od voleb o vyslovení důvěry. Žádné překvapení se nestalo. Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 106 
  • Premiér Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.
  • K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.
  • Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš a dodal: „My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany.“ ANO ani SPD vládu nepodpořilo. Proti bylo 87 poslanců obou hnutí.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Fialova vláda: Hlasování o důvěře
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš KDU-ČSL KDU-ČSL Koalice PirSTAN Koalice PirSTAN Koalice SPOLU Koalice SPOLU *** Marian Jurečka *** Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová Markéta Pekarová Adamová ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan
Zobrazit nové zprávy
18:22
13. 1. 2022

Jako první vystoupil na odpoledním jednání předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Vrátil se k financování hnutí STAN. Vyzval Piráty, aby řekli, zda budou hlasovat pro důvěru vládě, když sami říkají, že STAN má vysvětlit své financování. 

„Nebudeme to nějak prodlužovat, už bylo vše řečeno,“ zakončil své vystoupení Okamura

11:49
13. 1. 2022

Předseda SPD Tomio Okamura oznámil, že jeho hnutí už má spolu s ANO potřebných 40 podpisů k tomu, aby Sněmovna musela projednat vznik komise. Návrh chce předložit v pátek. Měla by prověřit původ peněžitých darů pro STAN, které údajně pocházejí ze zahraničí. Vládní hnutí opakovaně uvedlo, že žádné peníze z ciziny nepřijalo a že dary jsou buď od českých občanů, nebo od společností s českým identifikačním číslem a sídlem v Česku, které v Česku odvádějí daně a zaměstnávají pracovníky, uvedl Rakušan.

Pro schválení programu hlasovali pouze poslanci ANO a SPD a také bývalý předseda poslanců STAN Jan Farský. Následně ale oznámil, že mačkal záporné tlačítko. I bez jeho hlasu bylo proti schválení programu 87 poslanců koaličních stran a sedm zákonodárců se hlasování zdrželo.

7:00
13. 1. 2022
!

Předseda SPD Tomio Okamura požádal o dvouhodinovou přestávku na jednání poslaneckého klubu. Jednání by tedy po celonočním jednání mělo skončit a v devět hodin začít mimořádná schůze o financování hnutí STAN. 

Řídící schůze, místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, požádala předsedy poslaneckých klubů o poradu.

6:57
13. 1. 2022
!

K pultu nyní přišel ještě předseda SPD Tomio Okamura. Požaduje, aby nejdříve proběhla mimořádná schůze o financování hnutí STAN a poté hlasování o důvěře vládě. 

„Záměrně jste svolali tuto mimořádnou schůzi až po hlasování o důvěře. Protože jste to nechtěli vysvětlovat. Je to skandální. My nemůžeme přeci hlasovat o takovéto vládě, kde je první vicepremiér a ministr vnitra, že odmítá vrátit peníze od stíhaného muže. Vít Rakušan nemůže být ministr vnitra a první vicepremiér vlády,“ řekl Okamura. 

Chce, aby Fiala Rakušana odvolal. „Navrhněte tam někoho jiného,“ navrhl Okamura. „Nemůžete si tu prostě na sílu odhlasovat důvěru vládě sami sobě, když tu probíhají takové skandální informace,“ vyzýval Okamura premiéra Petra Fialu.

5:36
13. 1. 2022

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se obořil na poslance hnutí STAN, který si fotil členy jeho klubu a hnutí ANO. „Řekněte nám, proč si nás tady fotíte? To se tady teď budeme navzájem fotit? To si na nás děláte nějakou složku, nebo co?“ obořil se Okamura s tím, že poslance prý vyzýval několikrát, aby si je nefotil. „To budete dávat na nějaké sítě, nebo co?“ dožadoval se Okamura odpovědi. 

 

14:45
12. 1. 2022

A u pultíku je opět Tomio Okamura (SPD), který již hovořil déle jak hodinu. Ke slovu jej pustila předsedající a místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) se slovy „Máte toho na srdci hodně.“

11:49
12. 1. 2022
!

Slova se ujal předseda druhého opozičního uskupení Tomio Okamura z SPD. 

Ve svém vystoupení zmínil například, že jediná SPD má ve svých řadách dříve vězněného poslance, bývalého ministra a diplomata Jaroslava Baštu. Jeho jméno zaznělo opakovaně.

Kritizoval také to, že jiná ze stran nepomohla jeho hnutí dodat hlasy na ústavní stížnost proti vyhlášce, která by zavedla povinné očkování proti covidu-19 pro vybrané skupiny lidí. 

Ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vyzval, aby dementoval a vyjasnil informace o nastandardech ve zdravotnictví.

levicove-smegma ( 14. ledna 2022 20:54 )

Třeba se chtěl zalíbit soudruhu Zemanovi, i když na jeho "kchundu" nemá.

sarina ( 14. ledna 2022 18:24 )

Fiala omlouvat se můžeš jak chceš, SPROSŤÁKEM ZŮSTANEŠ!!!

nespokojeny ( 14. ledna 2022 13:11 )

PetPet, toto je příspěvek do diskuse bez názoru, myšlenky, spíše primitivismus.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:10 )

Kdyby se nepodílel v STB, a nebyl trestně stíhaný, bylo by vše jinak. Těší mě že necloní.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:08 )

...rozumné! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa