Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda má důvěru Sněmovny. Fiala se omluvil za sprosťárnu, pak děkoval

Autor: Jakub Veinlich, Nikola Forejtová, ČTK, kal, jt, trm - 
13. ledna 2022
21:25

Vláda Petra Fialy (ODS) Petra Fialy podle očekávání pohodlně získala důvěru Sněmovny. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti byli zástupci ANO a SPD. Debata trvala 23 hodin a jde o český rekord. Projevy byly vydatné a dlouhé, expremiér Andrej Babiš (ANO) ve druhém projevu obvinil členy vlády z demagogie. Mikrofony zachytily, jak si Fiala postěžoval, že „už ho to taky s*re“.  Vyjádřil se tak na adresu ministrů, kvůli jejichž absenci se musely vyhlašovat pauzy. Později se za silná slova omluvil. Dvoudenní maraton ve Sněmovně sledovali reportéři Blesk Zpráv podrobně.

  • Kompletní kabinet pěti stran – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 (koalice SPOLU) a Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí oficiálně žádal Poslaneckou sněmovnu po 95 dnech od voleb o vyslovení důvěry. Žádné překvapení se nestalo. Ze 193 přítomných poslanců hlasovalo pro 106 
  • Premiér Fiala popsal před poslanci podle něho nejdůležitější úkoly z programu, které si kabinet pro další čtyři roky stanovil. Důchodovou reformu chce kabinet předložit do konce příštího roku.
  • K dalším tématům Fialova vystoupení patřila digitalizace státu, zemědělství, podnikání, kdy stát ukončí podle něho „účelové zaklekávání“ podnikatelů, ochrana vody a podpora rodiny.
  • Vláda cítí, že jí teče do bot, a proto si vytváří alibi, proč své voliče podrazí stejně jako v minulosti, řekl Babiš a dodal: „My skutečně nemůžeme podpořit vládu, která záměrně klame občany.“ ANO ani SPD vládu nepodpořilo. Proti bylo 87 poslanců obou hnutí.

Video  Fialova žádost o důvěru: Stát má šetřit na sobě, ne na občanech. A zaklekávání skončí  - ČTK
Video se připravuje ...

Fialova vláda: Hlasování o důvěře
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš ANO ANO Ivan Bartoš Ivan Bartoš KDU-ČSL KDU-ČSL Koalice PirSTAN Koalice PirSTAN Koalice SPOLU Koalice SPOLU *** Marian Jurečka *** Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová Markéta Pekarová Adamová ODS ODS Petr Fiala Petr Fiala *** Piráti *** Piráti SPD SPD STAN STAN Tomio Okamura Tomio Okamura TOP 09 TOP 09 *** Vít Rakušan *** Vít Rakušan
Zobrazit nové zprávy
4:10
13. 1. 2022

„Omlouvám se, jen bych poprosila o snížení míry hluku v sále,“ napomenula hlučné poslance i v brzkých ranních hodinách v tento čas řídící schůze, místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). 

K poslancům mluví stále tichým a klidným hlasem bývalý předseda Sněmovny, Radek Vondráček. 

4:03
13. 1. 2022

„Co mi v tom programovém prohlášení chybí, je například mapa české justice. Když budu hodně korektní, tak mi to programové prohlášení přijde neambiciózní,“ řekl ve svém vystoupení k nemnoha poslancům v sále bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček, o kterém se mluví jako o stínovém ministru spravedlnosti za hnutí ANO. 

4:00
13. 1. 2022

Krátce před čtvrtou ranní je stále do rozpravy přihlášeno 11 poslanců a poslankyň. „Už je to dlouhé,“ řekla Blesk Zprávám nad ránem například bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). 

Ministerská lavice je téměř zaplněná. Po celou dobu jednání sedí v sále také například předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. 

2:13
13. 1. 2022

Jednání o důvěře vládě Petra Fialy (ODS), které se protáhlo až do noci, dává zabrat nováčkům i sněmovním matadorům. Kamera například zachytila, jak se ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) měla k vicepremiérovi a šéfovi lidovců Marianu Jurečkovi.

Jednání o důvěře vlády ve Sněmovně (13. 1. 2022): Zleva Vít Rakušan (STAN), Ivan Bartoš (Piráti), Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)
2:02
13. 1. 2022

„Vláda mou důvěru nezíská, ale palce jí držet budu,“ uzavřela své vystoupení Klára Dostálová (ANO). 

1:51
13. 1. 2022

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) kritizuje vládní koalici, že chce otevřít a změnit stavební zákon. 

„Otevíráte pandořinu skříňku,“ řekla mimo jiné ve svém projevu. 

„Dneska máme na programu schůze jednání o vyslovení důvěry vládě. Jde o vládu, která balamutila svoje voliče, jak bude šetřit. Zatím nám ale úřady vesele bobtnají, a to o trafiky pro politické náměstky,“ uvedla také bývalá ministryně.

1:30
13. 1. 2022

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) obhajoval nutnost opatření, která souvisejí s unijním závazkem ke snižování emisí a využívání fosilních paliv. „Pojďme to uchopit jako šanci. Ve finále to znamená změnu té montovny na mozkovnu,“ prohlásil Bartoš. „Nemůžeme žít v tom režimu: 'Máme tady smrádek, ale teploučko',“ dodal. Reagoval tak na bývalého vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO), který v programovém prohlášení vlády postrádal scénář postupu vůči těm, na které ekologická opatření dopadnou negativně.

1:08
13. 1. 2022

O přednostní vystoupení požádal ministr zdravotnictví Vlastimi Válek (TOP 09)

Znovu vysvětluje připojištění za nadstandardy. „Nic takového v tom prohlášení napsané není,“ 

„Když chcete jít k zubaři, tak máte pojištěnou jen část léčby. Když chcete něco navíc, tak si to musíte zaplatit. Já chci, abyste si i tento úkon mohli platit z pojištění,“ upřesňoval Válek. 

„Fakt se nedá zrušit vyhláška ve které je i část o očkování proti covidu. Proto se musí použít jiný proces, jmenuje se NO-VE-LI-ZA-CE,“ hláskoval Válek několkrát za sebou a zopakoval, že vyhlášku novelizuje do konce ledna a v únoru předloží vládě.

1:00
13. 1. 2022

Poslankyně Karla Maříková (SPD) se dostala po hodinách čekání ke slovu. V napsaném projevu, který před Sněmovnou čte kritizuje vládu za sliby v boji proti covidu-19. Nelíbí se jí, že do restaurací nemohou lidé s negativním PCR testem, nebo že kabinet chce zavést pracovní karanténu. 

Maříková ale nešetří ani předchozí vládu Andreje Babiše.

0:57
13. 1. 2022

„Kdo uvěřil tomu, že ANO a SPD budou konstruktivní opozicí, tak jen hlásím, že jsme se k vyslovení důvěry ještě ani nepřiblížili. Mluvit má dalších minimálně 18 lidí. Kolik tipujete, že se ještě přihlásí? A v kolik hodin skončíme?“ reagovala na twitteru ministryně pro vědu výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). 

Sama Langšádlová dnes ve Sněmovně nevystoupila. 

0:51
13. 1. 2022

„Mluvím teď k našim voličům. Babišismus skončil. V programovém prohlášení odpovídáme na potřeby zejména střední třídy,“ řekl ve svém vystoupení šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

„Těžko se to odhaduje. Očekával jsem ale dnes debatu, někdy jsem se i dočkal. Většinou to bylo ale čtení napsaných textů,” zhodnotil pak Stanjura úroveň schůze. 

Do debaty je v tuto chvíli přihlášeno stále 18 poslanců. 

0:49
13. 1. 2022

Debata ve Sněmovně nabrala po půlnoci grády. Poslanci byli svědky výměny především mezi ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a jeho předchůdkyní v čele resortu Alenou Schillerovou (ANO). 

Diskuse, která rozpoutala vlnu faktických poznámek se vedla kolem daní, platů státních zaměstnanců i výše dluhu. 

Zbrdila tak o více než dvě a půl hodiny vystoupení poslankyně Karly Maříkové z SPD. 

23:55
12. 1. 2022

Poslanci ani po zhruba 13 hodinách nedokončili debatu nad žádostí Fialovy vlády o důvěru Sněmovny. Pokračovat budou i po půlnoci.

Sněmovna hlasuje o důvěře
23:54
12. 1. 2022

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) reagoval na poznámky k poslancům o „Zelené dohodě“. Stanjura připomněl, že dohodu podepsal expremiér Andrej Babiš (ANO). „A vy teď chodíte a ptáte se, co s tím budeme dělat,“ rýpl si.

23:49
12. 1. 2022

Sérii faktických poznámek zakončil nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ten zmínil, že očekával věcnou diskusi. „Spíše to bylo odpoledne a večer čtení napsaných textů. Proč ne, mnohým to čtení šlo dobře. Já teda nic napsaného nemám, ale budu odpovídat na vaše otázky. Je pravda, že jsme přijali 74 úředníků a že to zvýší výdaje státu o 42 milionů. To je pravda. Paní poslankyně Schillerová vyrobila dluh 420 miliard korun, když to podělíte, je to 1,15 miliardy za den, to je 48 milionů korun dluhu za každou hodinu loňského roku,“ reagoval na několik poznámek, které měli poslanci během svých dnešních projevů. 

23:29
12. 1. 2022

Rychlou výměnu názorů a informací završil nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). „Já jsem tady dneska poprvé. Poprvé mluvím ve Sněmovně. Chtěl bych se vrátit k poznámkám pana Nachera a Vondráčka o urážkách,“ načal svou řeč s tím, že tak o nadávkách a pohrdání může přinést nestranný pohled. Podle něj právě expremiér Andrej Babiš (ANO) často urážel opoziční poslance.

„Zmínili jste, že jste našli peníze. Peníze se možná najdou někde v lese nebo na zastávce autobusu. Vy jste peníze nenašli, vy jste si je půjčili, zadlužili jste tento stát a zadlužili jste naše děti,“ dodal. „Tady se rozhazovaly peníze z helikoptéry,“ rýpal dále.

23:22
12. 1. 2022

Na příspěvek exministryně financí Aleny Schillerové (ANO) zareagoval Marian Jurečka (KDU-ČSL), který řekl, že se na program Antivirus A provizorium nevztahuje a že nemá strašit lidi, že nezískají pomoc.

Schillerová ale následně podotkla faktickou poznámkou, že mluvila o programu B. 

23:20
12. 1. 2022

Na projev vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zareagovala i šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která se začala zajímat o programy pomáhající lidem zasažených krizí.

„Proč jste ho zastavili? Není to třeba tak, že to teď nemůžete v provizoriu dělat? Že byste to přiznal, že to spadnulo do tzv. nespotřebovaných výdajů? A ty nemůžete čerpat v provizoriu. Mohl by odpovědět ministr průmyslu a obchodu? Nemohl by přijít a říct, kdy se začnou covidové programy vyplácet?“ ptala se Schillerová.

„Taxikáři mi píšou. Ti už jsou jako moje rodina,“ dodala dále Schillerová s tím, že to jsou reálné příběhy lidí, kteří potřebují pomoc.

Sněmovna hlasuje o důvěře: Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (12.1.2022)
23:07
12. 1. 2022

Projev vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vyvolal reakce opozičních poslanců. Ti nejdříve bučeli už při samotném projevu a následně se rozhodli o faktickou poznámku. První šel expředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Já jsem to nevydržel,“ podotknul. „Já jsem tady od vás 2017, 2018 poslouchal, jak vláda bez důvěry by měla maximálně topit a svítit. Vy tu důvěru ještě nemáte, ale po 18 dnech jste vyhazoval lidi,“ opřel se do Jurečky a dodal, že u projevu sám ví, že to přehnal.

K pultíku dorazil i poslanec Patrik Nacher (ANO). „Místo, aby odpovídal, tak pouráží opoziční poslance,“ řekl s tím, že tam byla šílená arogance. „Nerozumím tomu. Na jednu stranu premiér říká, že ctí Poslaneckou sněmovnu, ale každým projevem koaličních poslanců ukazuje, že to tak není. To nedokážete normálně odpovídat? A to je první den. Jak to bude vypadat za půl roku?“ kritizoval slova Jurečky, který zmínil, že o důvěru nepřišel žádat opoziční poslance.

23:00
12. 1. 2022
!

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se pořádně opřel do opozičních poslanců a vyvolal bučení. „Dovolím si poznámku. Já chápu, je to diskuse a hlasování výjimečné. A někteří v závěru řeknete, že proto nám nemůžete dát důvěru. Já se přiznám, já nepřišel žádat o důvěru vás, zástupců těchto dvou politických stran. Já přišel žádat o důvěru našich 108 poslanců. Ja nežádám o důvěru ty, co vládli poslední čtyři roky s komunisty,“ řekl Jurečka.

Podle Jurečky vysvědčení za vládu s KSČM a ČSSD dali stranám sami voliči. „Respektuji vaše výhrady, podněty a připomínky,“ dodal s tím, že o smysluplných věcech bude s opozicí jednat.

22:53
12. 1. 2022

Sněmovní debata k vyslovení důvěry Fialově vládě bude zřejmě delší než ta, která předcházela hlasování o důvěře předchozímu menšinovému kabinetu ANO a ČSSD Andreje Babiše (ANO). Tehdy trvala zhruba 14 hodin. Nyní už poslanci grilují vládu více než 12 hodin. V rozpravě je stále 18 lidí.

22:49
12. 1. 2022

Vládu podpořila koaliční poslankyně Klára Kocmanová. „Dostupné bydlení, ukončení těžby uhlí, digitalizace, zaškrcení daňových úniků, transparence v dotacích, stabilita veřejnoprávních médií, jasná prozápadní zahraniční politika, zlepšení systému insolvencí a exekucí. Pro to můžu s čistým svědomím hlasovat. Vláda má mou důvěru,“ napsala jedna ze čtyř Pirátů na twitteru.

22:42
12. 1. 2022

S přednostním právem vystoupil ministr zemědělský Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten reagoval na projev expremiéra Andreje Babiše (ANO). Uznal, že lidé viní Babiše za dluhy vzniklé v ČR. „To je fakt, to je pravda. To není, že mu to dává někdo za vinu, prostě nárůst dluhu o prakticky 830 miliard korun za poslední dva roky je opravdu astronomická částka,“ uvedl. Dodal, že ale z celkové částky šla jen polovina na přímou pomoc lidem. 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na schůzi Poslanecké sněmovny (11. 1. 2021)
22:30
12. 1. 2022

U pultíku je právě Margita Balaštíková (ANO). V rozpravě je přihlášeno ještě 19 lidí.

22:18
12. 1. 2022

Slovo si vzala poslankyně Taťána Malá (ANO). Ta vyčetla nastupující vládě směr komunikace ohledně covidových opatření, který je podle ní nejasný. „Voliči očekávali změnu podle vašich předvolebních slibů, ale ne tu, co předvádíte, tu k horšímu,“ opřela se do kabinetu Petra Fialy (ODS).

levicove-smegma ( 14. ledna 2022 20:54 )

Třeba se chtěl zalíbit soudruhu Zemanovi, i když na jeho "kchundu" nemá.

sarina ( 14. ledna 2022 18:24 )

Fiala omlouvat se můžeš jak chceš, SPROSŤÁKEM ZŮSTANEŠ!!!

nespokojeny ( 14. ledna 2022 13:11 )

PetPet, toto je příspěvek do diskuse bez názoru, myšlenky, spíše primitivismus.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:10 )

Kdyby se nepodílel v STB, a nebyl trestně stíhaný, bylo by vše jinak. Těší mě že necloní.

elIaella ( 14. ledna 2022 11:08 )

...rozumné! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa