Fixovat, či nefixovat? Toť otázka

Návodů a rad je plný internet. Proč se vlastně ceny energií ve smlouvách mezi dodavateli a odběrateli fixují?

Pokud si s dodavatelem elektřiny nebo plynu dohodnete fixaci ceny, znamená to, že po celé smluvní období budete platit stejnou cenu. Díky tomu přesně víte, kolik zaplatíte. Důležité je to pro firmy, které potřebují co nejpřesněji znát náklady, aby mohly správně stanovit ceny výrobků a služeb. Ocení to ale i domácnosti.

Kdy se fixace (ne)vyplatí?

Fixace vás chrání před nečekanými výkyvy na trhu a snižuje šanci, že se vám zálohy během následujících let šíleně zvednou. Vyplatí se zejména v době ekonomické nestability nebo v případě, že odborníci předpokládají růst cen energií.

Na druhé straně můžou energie v průběhu vašeho smluvního období i zlevnit. A přeplácet zbytečně rozhodně nechcete. Ukončit smlouvu ze dne na den ale může být drahé. Před uzavřením smlouvy se proto zeptejte, zda dodavatel uplatňuje sankci za předčasné ukončení smlouvy, případně v jaké výši. 

Víte, že…

… někteří dodavatelé mají ve smlouvě automatické prodloužení?

Pokud tuto informaci přehlédnete, budete toho pěkně litovat. Proto si včas zjistěte, jaké podmínky platí pro zrušení smlouvy. Vyžádejte si písemné potvrzení o ukončení smlouvy.

Výhodou fixace je, že přesně víte, kolik za elektřinu v daném období zaplatíte
Autor: Shutterstock

Nejlepší je ale stav, kdy vám váš dodavatel po skončení fixace dá vybrat produkt, se kterým chcete pokračovat. Takové podmínky například nabízí společnost TEDOM energie.

Nejnižší cena = nejlepší řešení? Když hledáte nového dodavatele energií, zajímá vás hlavně cena. Vaším cílem je dobře nakoupit, zatímco dodavatel chce dobře prodat. A v tom bývá zakopaný pes.

Víte, že…

… dlouhodobá fixace může aktuální cenu snížit, ale do budoucna se vám nemusí vyplatit, pokud velkoobchodní ceny klesnou? Čím delší je smluvní období, tím hůře se vývoj na trhu s energiemi předpovídá.

Chytrá fixace v nejisté době

Možná se vám fixace v předchozích letech vyplatila, ale teď vám smlouva končí a vy zažíváte šok. Nové ceny jsou výrazně vyšší než před několika lety. Vrchol energetické krize už máme sice za sebou, ale situace na trhu ještě není úplně klidná. Přesto se odborníci shodují na tom, že ceny energií v dalších letech klesnou. Například fixace na tři roky výhodná pravděpodobně nebude.

Když si však zafixujete ceny jen na nadcházející topnou sezónu, nic vás nezaskočí. Co byste řekli fixaci na půl roku? Díky tomu budete přesně vědět, kolik vás zima bude stát. Na jaře 2024 pak bude předpověď na další roky přesnější a může být jasněji i v geopolitické situaci; například ukončení války na Ukrajině by mohlo vést k dalšímu zlevnění plynu. Právě takovou možnost teď nabízí domácnostem i firmám společnost TEDOM energie. Půlroční fixace cen od října do března znamená jistotu stabilních nákladů na energie. Jde o období, během kterého odběratelé využijí podstatný podíl z celkové roční spotřeby energií.

Půlroční fixace cen energií je jistota pro nadcházející zimu
Autor: Shutterstock

Jak se pozná solidní dodavatel?

„Správný dodavatel bere ohled na zákazníka a poradí mu nejlepší řešení podle jeho potřeb. Hledejte dodavatele se stabilním finančním zázemím, který si na vás udělá čas a vždy vám vše důkladně vysvětlí, telefonicky či osobně,“ radí Jakub Odložilík ze společnosti TEDOM energie.

Co si zjistit o dodavateli energií

  • Jak dlouho firma působí na trhu?
  • Co říkají stávající zákazníci?
  • Jak komunikuje se zákazníky?
  • Nechystá na vás skryté poplatky?  

Chcete mít jistotu na zimu? Zafixujte si cenu energií na půl roku u společnosti TEDOM energie a na jaře se sami rozhodnete, s jakým produktem budete chtít v odběru energií pokračovat.