Voda nad zlato

Prší, a neprší málo. Celkové množství srážek se dlouhodobě nemění, popisuje ČHMÚ. Problém s nedostatkem vody je přitom stále aktuálnější. Zemi pomalu, ale jistě vysychá v krku. Jak je to možné?

Největší hříchy páchají lidi. Odlesňují, příliš zasahují do krajiny a staví bytové zástavby bez zeleně. Půda bez rostlin se rychle zahřívá a z teplé země se pak voda snáz odpařuje. I když jí spadne z mraků dostatek, vyprahlá půda ji stejně všechnu nevstřebá, takže odtéká pryč. Navíc teploty trvale rostou a vody se z krajiny vypařuje stále víc.

Ačkoliv je vody ze srážek dost, nejsme schopni ji zadržet. Zatímco v roce 2017 odteklo necelých 10,8 milionů m3 vody, před dvěma lety to bylo více než 14 milionů m3. Naštěstí se černý scénář pořád dá zvrátit.

Valné shromáždění OSN v roce 2010 uznalo lidské právo na dostatečné množství bezpečné vody
Autor: Shutterstock

5 kroků v boji proti nedostatku vody

1. Ani kapka nazmar

Voda sice nemá devět životů jako kočka, ale minimálně dva prožít může. I potom, co odteče z umyvadel a sprch, si zaslouží dostat druhou šanci. Takzvaná šedá voda se dá využít k zalévání kytek nebo třeba splachování.

Zajímavost, ze které mrazí:

Více než dvou miliardám lidí se o dostatku pitné vody ani nesní. Další dvě miliardy pijí takovou vodu, ve které byste si neumyli ani ruce, vychází ze statistik WHO.

2. Oral jsem, oral, ale moc

Velký problém leží na polích. Vyrábí se čím dál výkonnější, ale zároveň i těžší stroje. Ty zhutňují půdu tak, že se voda nedostane do potřebné hloubky. Zemědělství musí projít širší transformací. Stovky hektolitrů vody ušetří kapkové zavlažování. To funguje tak, že se půda zvlhčuje těsně u kořene rostliny.

Podle údajů OSN dojde v roce 2030 k celosvětovému nedostatku pitné vody
Autor: Shutterstock

3. Zadržet ji, dokud je čas

Každý nový či obnovený rybník, mokřad nebo tůň má smysl. Potřebujeme vodu přesvědčit, aby v krajině zůstala. Jak? Tím, že jí pro to vytvoříme podmínky. Například pivovar Radegast letos spojil síly s Lesy ČR a podpořil jedním milionem korun budování a obnovu tůní na různých místech České republiky.

Abychom měli dostatek vody, je potřeba změnit dosavadní zemědělství. Pomoci by mohlo například kapkové zavlažování
Autor: Plzeňský Prazdroj, a. s.

4. Poručíme větru, dešti?

Bude pršet, kdykoliv budeme chtít. To je realita, přestože zní šíleně. Proces zvaný cloud seeding dokáže uměle navýšit objem srážek. Látky vypouštěné do mraků pomáhají vytvářet kapky vody. Výsledkem jsou zavlažená pole i vyšší hladiny vodních toků.

Víte, že…

Radegast uvařil symbolickou várku piva ze vzdušné vlhkosti, aby upozornil na stále se zvětšující nedostatek vody v naší krajině?

5. Je to trochu věda

Nejsilnějším bojovníkem proti nedostatku vody jsou nanotechnologie. Ty si poradí i s pořádně zaneřáděnou vodou. Pomáhají ji odsolit, vyfiltrovat a vyčistit.

Šetřit vodou může každý

Bez vody se neobejdeme doma, v zemědělství ani v průmyslové výrobě. A dobrá zpráva je, že všichni můžeme svým dílem přispět k tomu, abychom měli vody dostatek. 

Doma stačí změnit pár jednoduchých věcí a ušetří se stovky litrů týdně. Sprchovat se místo koupání ve vaně, nenechat protékat vodu při mytí nádobí nebo čištění zubů nebo včas opravit kapající kohoutky. 

Jako spotřebitelé pak můžeme podporovat odpovědné společnosti. Nejen proto, že při svém podnikání berou ohled na přírodu, ale třeba i proto, že samy na problémy s nedostatkem vody upozorňují. K nim se mimo jiné řadí i Radegast, který uvařil pivo ze vzdušné vlhkosti. Jak se mu to povedlo?

Pivovar Radegast uvařil symbolickou várku piva ze vzdušné vlhkosti, aby upozornil na stále se zvětšující nedostatek vody v naší krajině
Autor: Plzeňský Prazdroj, a. s.

Slad, chmel, kvasnice a… vzduch?

K výrobě piva s názvem Futur Radegast využil zařízení, které dokáže získat vodu ze vzduchu, a to i ve velmi suchém prostředí. Unikátní technologie je výsledkem spolupráce ČVUT UCEEB a společnosti Karbox a má především pomoct zajistit pitnou vodu tam, kde je o ni nouze. 

Za den dokáže zařízení vyrobit až 35 litrů vody i v těch nejsušších a nejteplejších končinách světa. Pro průmyslovou výrobu piva se tedy nehodí, ale pomohlo českému pivovaru obrátit pozornost veřejnosti k problému s nedostatkem vody v krajině. 

K výrobě piva s názvem Futur Radegast využil zařízení, které dokáže získat vodu ze vzduchu, a to i ve velmi suchém prostředí
Autor: Plzeňský Prazdroj, a. s.

Samotný pivovar dlouhodobě snižuje objem spotřebované vody při výrobě piva. Řadí se k pivovarům s nejnižší měrnou spotřebou vody na světě. Kromě úspor ve výrobě podporuje péči o vodní zdroje a budování nových tůní, které vodu v přírodě zadržují.

Máte z toho všeho sucha žízeň? Dejte si jeden pěkně vychlazený kousek od Radegastu, na kterém se šetřilo vodou, ale rozhodně ne chutí.