Alkohol je jen jeden. Není horší nebo lepší, silnější nebo slabší. Různé nápoje ho sice obsahují odlišné množství, ale taky je pijeme v jiné míře. 9 z 10 Čechů si myslí, že velké 10° pivo obsahuje míň alkoholu než velký panák destilátu. To se pěkně pletou!

Čaj, rum, bum!

Na lihoviny pozor. S představou, že vás snadno opijí, nejste daleko od pravdy. I v malém množství 40 ml se ukrývá síla. Vodka obsahuje 40 % alkoholu. To je v porovnání s pivem 8x víc. Srovnávat množství by ale dávalo smysl jen ve chvíli, kdybyste vodku i pivo pili po panácích. Zatímco lihoviny pijete malými doušky, pivo do vás zapluje hned jako celý půllitr. Víc alkoholu tak ve finále přijmete v jednom kousku piva. Možná ani nevíte, s kým máte tu čest. 

Všichni jsou pořádně nakvašení

Žádný typ alkoholického nápoje vás neovlivňuje víc nebo míň než ten druhý. Alkohol v pivu, vínu a lihovinách je chemicky stejný. Jedná se o etanol. Vzniká kvašením cukru v plodinách, třeba ovoci, obilí nebo medu. Jeho výsledek už znáte jako víno, pivo nebo medovinu. Na vyšší množství alkoholu se musí vytáhnout silnější eso – destilace. Lihoviny s obsahem okolo 40 % alkoholu vznikají oddělením ethanolu z kvasu na základě rozdílného bodu varu.

Věděli jste, že…

Rekord za nejvíce vypitých piv drží muž, který během 6 hodin pokořil 119 třetinek. Dostal do sebe stejné množství alkoholu, jako by do sebe každé 4 minuty kopnul velkého panáka vodky. A takhle pokračoval 6 hodin. To už je pořádná nálož!

To se musí zapít! A tohle taky

Jako Češi máme slušný splávek. Na přepočet obyvatel jsme druzí největší konzumenti alkoholu na světě. Průměrný dospělý Čech ročně zdolá téměř 12 litrů čistého alkoholu. To je litr každý měsíc. Předběhlo nás jen Lotyšsko. 

Taková spotřeba má velká rizika. V léčebně nekončí jen ti, kteří každý den pokoří flašku rumu. Pravidelná a nadměrná konzumace piva a vína je stejně nebezpečná jako u lihovin. Každý dvacátý Čech vztah s alkoholem neukočíruje a stane se na něm závislým. V roce 2020 VZP proplatila léčbu 40 000 závislým. Z toho 1 000 z nich byly děti. Další alarmující statistika vyšla z průzkumu 1. Lékařské fakulty UK. Každé 10. dítě ve věku 11 let má zkušenosti s opilostí.

Hlava se zamotala i zákonům

Alkohol je jen jeden. A to by měli vědět jak děti, tak dospělí. Zákony tomu však neodpovídají. Spotřební daň se vybírá u alkoholických nápojů v různé míře. V případě lihovin je výrazně vyšší než u piva. U tichého, tedy nešumivého, vína, se pro jistotu nevybírá vůbec.

Alkoholu se ve formě piva a vína vypije 3x víc než v případě lihovin. Loni do státní kasy přinesly nejvíc peněz, přestože se na spotřebě podílejí jen ze čtvrtiny. Na spotřební dani odvedly 8,9 mld. Kč, pivo 4,5 mld. Kč, šumivé víno 0,5 mld. Kč a tiché víno ani korunu.

Pivo z malých pivovarů má navíc další úlevy. Pokud ročně uvaří do 200 tisíc hektolitrů piva, jsou ušetřeny plné sazby daně. Kdo by si taky dělal hlavu s „pouhými“ 40 miliony piv. Proto si pořád lidi myslí, že tvrdý alkohol je nebezpečnější než pivo a víno. Daně jsou na různé alkoholické nápoje uvalené rozdílně. Na vás si svou daň ale vybírají úplně stejně.

Autor: Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky

Autor: Advertorial