Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Firmy kritizují vládu kvůli zdražení energií: Připravíte nás o stovky milionů!

Autor: man, ČTK - 
30. září 2023
05:00

Vrací se poplatky za obnovitelné zdroje energie. Domácnosti si budou muset připlatit tisíce korun ročně. A u některých firem půjde až o stovky milionů. Podle nich to zvýší inflaci a sníží konkurenceschopnost.

Za jednu spotřebovanou megawatthodinu budou domácnosti ročně znovu platit poplatek 599 korun s daní a firmy 490 korun bez daně. Poplatek za obnovitelné zdroje energií (POZE) místo domácností a firem platil od loňského října stát kvůli energetické krizi. Jelikož se ale ceny energií v poslední době snižují, vláda se rozhodla poplatek vrátit.

„Tato úspora v energetických dotacích na straně státu logicky povede k vyššímu zatížení firem. Ty, které nebudou schopné vyšší náklady absorbovat, budou je muset přenést do cen výrobků,“ řekl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. Podle něj to sníží konkurenceschopnost firem v Evropě. Ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek pak tvrdí, že energeticky náročné podniky může návrat poplatků vyjít i na stovky milionů korun ročně navíc.

Video  Ministr Síkela: Vláda kývla na nákup plynárenské firmy NET4GAS  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 30. září 2023 16:31 )

Green Deal EU jedině v zelené přilbě

Jirik-ta ( 30. září 2023 12:19 )

takto to dělali všude (kolonie a rabování) a proto je Putinovo Rusko na vzestupu BRICS a mi na sestupu.

nadčasový MP ( 30. září 2023 12:19 )

Pro ty chudé jsou většinou prioritou cigarety a telefony, ne slušně nakrmit dítě.

jajas ( 30. září 2023 12:04 )

To jo, blbý je, že se počty těch, co budou chodit na sociálku bude patrně množit. No ale stát na to má, tak proč ne. Co se týká priorit, asi pro většinu je to někde pracovat, bydlet, jíst a pít....nebo nevím, co by tam mělo patřit.....

nadčasový MP ( 30. září 2023 11:53 )

Ti nejchudší si chodí na socialku, nehladovi nikdo. Je to jen o prioritách. Viz níže můj příspěvek o rodině na houbách v suchém lese předevčírem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa