Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda přijala se zpožděním plán pro energetiku a klima. Narůst má podíl obnovitelných zdrojů

Aktualizováno -
18. října 2023
13:03
Autor: ČTK - 
18. října 2023
12:00

Aktualizovanou verzi Vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu, která počítá s navýšením podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě v Česku do roku 2030 ze současných přibližně 18 procent na 30 procent, přijala dnes vláda. Kvůli pokračující schůzi poslanců o vyslovení nedůvěry vládě zasedl Fialův kabinet přímo ve Sněmovně.

Podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě by měl do roku 2030 stoupnout ze současných asi 18 procent na 30 procent. Růst by měla táhnout zejména solární a větrná energetika.

V delším časovém horizontu by měla posílit i jaderná energetika, zejména výstavbou až čtyř nových jaderných bloků. Počítá s tím klimaticko-energetický plán, který dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Plán také potvrdil odklon od spalování uhlí do roku 2033.

Vláda aktualizovaný plán schválila se zpožděním, původní termín byl na konci června. Nyní bude plán odeslán Evropské komisi, se kterou bude materiál vláda dál průběžně konzultovat a případně opravovat. Finální znění by pak měl mít stát hotové do léta příštího roku.

Na programu měla vláda  i návrh zastupitelstva Zlínského kraje na úpravy v rozpočtovém určení daní (RUD) či úpravu nařízení stanovujícího podmínky ochrany zdraví při práci.

Zlínský kraj schválil svůj rozpočtový návrh v polovině září. Hejtmanství žádá, aby z peněz, které ze státního rozpočtu směřují do krajů, obdržel podíl 5,7 procenta, nikoliv 5,3 procenta, jak je tomu dosud. Nyní Zlínský kraj od státu dostává ročně 8700 korun na občana. Hůře jsou na tom jen Jihomoravský a Moravskoslezský kraj se 7700 korunami. Kabinet kvůli rozpočtovým dopadům a legislativně-technickým nedostatkům k návrhu patrně zaujme záporné stanovisko, byť připustí, že RUD je třeba revidovat.

Nařízení o podmínkách pro bezpečnost při práci zpřesňuje přestávky při směnách nebo pravidla pro zvedání břemen. Nově zavádí limity pro některé chemické látky potenciálně toxické pro reprodukční zdraví. Hlavním důvodem deváté novely nařízení je podle ministerstva zdravotnictví sladění české legislativy s právem Evropské unie. Změny by měly platit postupně od ledna 2024.

Video  Ministr Síkela: Vláda kývla na nákup plynárenské firmy NET4GAS  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

krapotkin ( 18. října 2023 16:49 )

Tahle vláda vždycky přijímá vše se zpožděním. Jen na okrádání lidí jsou v čele před celou Evropou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa