Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cestování letos a v příštím roce: Co se změní? A kde narazíte na skryté poklady

  • Autor: Darina Jíchová - 
    7. 4. 2023
    16:23

    Když v roce 2020 naplno udeřila pandemie covidu-19, hranice zemí po celém světě se uzavřely, ještě 3 roky poté se stále potýkáme s následky koronaviru. Hranice států jsou již otevřené a turismus opět nabírá na síle. Bylo to právě cestování, které mnoha lidem během pandemie tolik chybělo. Lidé tak snili o tom, kam všude vyjedou, až budou moci. Pravidla cestování se ale změnila a měnit budou, tak třeba Evropská komise začne příští rok zpoplatňovat nový režim bezvízového styku, uvedla stanice CNN.

  • 1.Do EU na povolenku: ETIAS odložen na rok 2024

    Dlouho očekávaný Evropský systém pro cestovní informace a povolení neboli ETIAS se odláká na rok 2024, rozhodla Evropská komise. O co se jedná? Se zavedením ETIAS bude vyžadováno, aby všichni držitelé pasů ze zemí mimo EU získali povolení ke vstupu do bloku před svou cestou do EU. ETIAS měl být zaveden do listopadu tohoto roku, ale Evropská komise nakonec rozhodla, že bude platit až od roku 2024. 

    Podle předběžných informací půjde o rychlou žádost podanou přes internet, ETIAS se bude vztahovat na zhruba 60 států mimo Evropskou unii včetně Spojených států či Velké Británie. Fungovat bude na podobném principu jako americký program ESTA.

    EK upozorňuje, že jde o formalitu. ETIAS bude stát kolem 165 korun a bude platit na 3 roky, oproti tomu ESTA, americká obdoba, vyjde na 465 korun a pokryje pouze 2 roky. Pro držitele pasů EU se naštěstí nic nezmění.

  • 2.Konečná stanice: Jadran

    Kam tedy zavítat v Evropě? Evropské i mimoevropské turisty asi nikdy nepřestane lákat Jadran a česká nejoblíbenější turistická destinace – Chorvatsko. Reportéři stanice CNN pak konkrétně doporučují severní pobřeží. „Utajená plážová zákoutí, malebné kraje, starověké římské ruiny i benátské vesničky,“ upozorňují na skryté poklady Chorvatska.

    Chorvatsko se letos stalo součástí Schengenského prostoru, to znamená, že odpadají pro členy EU - včetně Čechů, dlouhé fronty na hranicích. Země rovněž přijala euro, čeští turisté se tak obávají, že je během dovolené v zemi čekají vysoké ceny.

    Video  Velvyslanec v Chorvatsku o zavedení eura i vysokých cenách: Někteří obchodníci toho využili  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    A když nezaujme Chorvatsko, pak je tu vždy Itálie. Další oblíbená destinace nejen Čechů. V rámci Itálie CNN vyzdvihla autonomní region Furlánsko, který se rozpíná na hranicích se Slovinskem a Rakouskem a nabízí úplně vše: hory, údolí, kaňony, pláže i laguny. Místní jsou pyšní na to, že jejich domov platí za „nejlépe udržované evropské tajemství“.

  • 3.Když ne do Evropy, co třeba Asie?

    Evropané jsou mnohdy už svým „starým“ kontinentem znudění a touží po exotických krajích. A tak často volí Asii a destinace jako Thajsko. Asijské státy usilují o posílení turismu a lákají dovolenkáře vším možným. Hongkong oznámil, že daruje půl milionu letenek turistům zdarma. Pozadu nezůstává ani například Tchaj-wan, ten dokonce chce platit lidem za jejich dovolenou.

    Díky takovým nabídkám turisté něco ušetří. Co ušetřili, mohou pak v zemi utratit – v restauracích, na atrakcích či při návštěvě památek, alespoň v to doufá resort cestovního ruchu. A není to jen Hongkong a Tchaj-wan, kdo je připraven na turisty. Dokonce i poněkud „tajemné“ království Bhútán se více otevře návštěvníkům. Ty by pak mohl zaujmout třeba luxusní hotel Gangtey Lodge s výhledem na Himaláje.

  • 4.Budoucnost dopravy

    Inženýři ve spolupráci s klimatology a designery neustále přicházejí s novými způsoby jako cestovat: rychleji, čistěji a „zeleněji“.  Mezi jejich projekty patří jak nové generace letadel, tak „superjachta na vodík“, která doslova létá na vodě.

    Zní to poměrně futuristicky, jenže inovátoři nepřemýšlí tak úplně o zítřku nebo příštím roce, ale hledí třeba do roku 2050. Ředitelka inovační společnosti Alisyn Maleková podotkla, že v půlce století by se mohlo létat supersonickými lety, elektrickými letadly anebo jezdit vysokorychlostním transportním systémem hyperloop.

    Navíc spousta zemí se zaměřila na úpravu své infrastruktury, například v Indii se v únoru otevřel jeden z prvních úseků osmiproudé superdálnice spojující Nové Dillí a Bombaj. Půjde o nejdelší spojnici v Indii a předpokládá se, že dobu cesty mezi městy zkrátí o polovinu.

  • 5.Kam za nejlepším plážemi?

    Za teplými vodami? Tady je podle reportérů CNN odpověď jednoznačná – Karibik a shoduje se s nimi i web Tripadvisor. Radí však i to, že ty nejkrásnější pláže jsou všude v oblasti Jižního rovníkového proudu, ten omývá například i břehy Brazílie. 

  • 6.Když to není na fotce, nestalo se to

    Žijeme v době, kdy našim životům v podstatě vládnou sociální sítě. Co nebylo na Instagramu, TikToku a (pro starší generaci) na Facebooku, jako by se vlastně ani nestalo. Fotky a „storíčka“ teď obsahují vzpomínky z dovolených. V minulém roce vévodily snímky třeba z Malediv, které další místo oživí váš Instagram? Ekorezort Azulik v mexickém Tulumu je ráj influencerů. Z Evropy pak vyhrává malebný Amsterdam, vesničky na řeckých ostrovech Kos nebo Korfu či portugalský region Algarve.

kristýna ryglová ( 13. dubna 2024 06:31 )

Pro nás se nezmění nic. My pojedeme letos stejně jako vloni a předloni pod stan, který jsme si koupili z https://armik.cz/ do nějakého kempu tady u nás. K moři létáme v zimě, ale přes léto, když je i tady u nás takové teplo, k moři jezdit nechci. To mi přijde zbytečné.

Mirka Nová ( 16. ledna 2024 00:17 )

Cestování bude podle mě pořád stejné. My jsme s manželem projeli skoro celou republiku na kolech, a tak jsem nám koupila na internetových stránkách http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz/ nové cyklistické batohy. V nich si vozíme všechno potřebné, ale hlavně nějakou svačinku a pití. Už se těším až letos poprvé vyjedeme a batohy si vyzkoušíme v terénu.

Zobrazit celou diskusi