Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bylo toho dost: Jourová nebude usilovat o třetí mandát v EK. A co návrat do domácí politiky?

Autor: ČTK - 
25. září 2023
21:17

Česká zástupkyně v Evropské komisi Věra Jourova dnes uvedla, že se nebude ucházet o třetí mandát v unijní exekutivě. Píše to server Politico, na jehož akci to Jourová prohlásila. Nynější místopředsedkyně EK podotkla, že ani neví, zda se vrátí do české politiky. Nevyloučila ani pauzu na „očistu" od politiky.

Podle serveru Politico bylo jen málo pravděpodobné, že by Jourová přesvědčila českou vládu, aby ji do komise znovu navrhla. Jourová totiž byla nominantkou Hnutí ANO Andreje Babiše, které je nyní v opozici, připomíná respektovaný bruselský server.

„Už toho bylo dost,“ řekla na jeho dnešní akci Jourová ohledně svého možného pokračování v komisi. V unijní exekutivě působí od roku 2014 a v nynější komisi Ursuly von der Leyenové je místopředsedkyní a komisařkou pro hodnoty a transparentnost. Po deseti letech v exekutivní funkci tak Jourová poznamenala, že uvažuje o „jistém způsobu očisty od politiky“.

Evropská komise ve stávajícím složení skončí příští rok. Nástupce Ursuly von der Leyenové vybere po volbách do Evropského parlamentu summit EU, tedy premiéři a prezidenti členských zemí, jejich výběr musí potvrdit europoslanci. Každá unijní země pak navrhne svého zástupce v nové komisi. Kandidáti budou muset absolvovat slyšení  v europarlamentu, který musí poté komisi v hlasování schválit.

V neděli místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) uvedla, že nového eurokomisaře z Česka mají navrhnout Piráti se Starosty a nezávislými (STAN). Podle ní s tím souhlasí i premiér Petr Fiala (ODS). V tisku se uvádí, že by o post mohli stát ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela nebo bývalá kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová.

Jourová se v komisi nyní nově zabývá také řízením a koordinací programu Evropa připravená na digitální věk. Má totiž na starosti část portfolia po evropské komisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové, jež chce kandidovat na funkci prezidentky Evropské investiční banky (EIB) a vzala si neplacené volno. V minulosti byli českými komisaři Pavel Telička, Vladimír Špidla a Štefan Füle.

pindal ( 28. září 2023 21:34 )

Už má dost.

Jirik-ta ( 26. září 2023 05:00 )

Vepřové nahoru, už v říjnu. A prostě nebude. ,,Průšvih v celé EU.” (parlamentnilisty)
http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/zpra­vy/e­kono­mika/­Vepro­ve-nahoru-uz-v-rijnu-A-proste-nebude-Prusvih-v-cele-EU-743350

Jirik-ta ( 25. září 2023 23:30 )

MAP 1791 "Celý civilizovaný svět v šoku! Parlament NATO freneticky skandoval, když Zelenskyj a Trudeau vzdávali hold členovi SS, který se v roce 1943 prokazatelně účastnil na vyvražďování Poláků, Rusů a Židů v koncentračním táboře! O rok později se účastnil i vyvražďování Slováků!
Nejvyšší židovské organizace Kanady, – B’nai Brith Canada, a – Friends of Simon Wiesenthal Center, včera zuřily jako pominuté! Kanadský parlament v pátek za účasti prezidenta Ukrajiny Zelenského, jeho manželky, a premiéra Kanady Justina Trudeau freneticky aplaudoval, a vzdával čest 98-letému příslušníkovi XIV. ukrajinské divize SS Galizien, Jaroslavu Hunkovi, za jeho celoživotní přínos k vyvražďování Rusů, a dalších nacistům nepohodlných etnik."

Jirik-ta ( 25. září 2023 23:25 )

Žádná ekonomika, samozřejmě ani česká, se netvoří úřednickými papíry
na ministerstvech, v bankách, v poradenských firmách, v úřadech.
Ekonomický výkon a výsledek se tvoří na polích, v továrnách,
v produktivní výrobě či servisu. Ekonomiku tvoří konkurenceschopný,
kvalitní výrobek. To je základní fakt, který musí politické elity a
společenské elity sami vědět a promítat do našich životů. Do zákonů,
do pravidel našich životů. Zdá se, že to neví. I my všichni musíme tento
základní fakt chápat, znát, pracovat s ním.

Dotace, regulace jsou ekonomická smrt. Dokonce dvojí smrt. Za prvé:
zničené podnikatelské prostředí. Díky dotacím přežívají firmy
neživotaschopné. Firmy kvalitní, zdravé, výkonné jsou tím poškozovány.
Za druhé: je to další byrokracie. Kromě standardní byrokracie doslova bují
i ta dotační. Musíme zastavit dotační ekonomiku. Musíme zastavit systém
nesmyslných podpor a nesmyslných regulací. Na národní úrovni sami a
ihned. Totéž musíme prosazovat i v Evropě. (Tomáš Březina)
www.To­masBre­zina­Best­.cz
"Nakonec nám budou vládnout ti nejméně schopní z nás. To je trestem za naši neochotu podílet se na politice."
To pronesl řecký matematik a filozof Platón, jeden z největších géniů lidstva. Neúprosně se to dnes potvrzuje.

Jirik-ta ( 25. září 2023 23:22 )

v roce86 -89 to bylo 60%

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa