Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

12 tisíc migrantů za jediný týden. Leyenová slíbila Itálii pomoc i boj proti pašerákům lidí

Autor: ČTK - 
17. září 2023
12:51

Itálie může počítat s pomocí Evropské unie při řešení situace na ostrově Lampedusa, který se v posledních dnech potýká s přílivem tisíců migrantů. Prohlásila to dnes předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která tento malý středomořský ostrov nedaleko afrického pobřeží navštívila společně s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Šéfka unijní exekutivy nabídla mimo jiné posílení námořních a vzdušných patrol či pomoc pohraniční agentury Frontex při registraci běženců. Meloniová slíbila nespokojeným místním obyvatelům, že se zasadí o zlepšení situace a prohlásila, že na to Itálie sama nestačí.

„Je to úkol pro Evropu a vyžaduje evropské řešení,“ řekla na společné tiskové konferenci von der Leyenová.

Lampedusa v tomto týdnu čelila nezvykle velkému náporu migrantů, kterých tam podle posledních údajů úřadů dorazilo přes 12.000. Jen v sobotu připlulo podle médií dalších 500 lidí a nová plavidla se objevují i dnes. Podle dnešních informací Červeného kříže přebývá v záchytném centru na ostrově 1500 migrantů, ačkoli jeho kapacita je 400. Italské úřady převážejí část běženců na Sicílii a do pevninské části země, podle místních obyvatel je to však málo.

„Jestli si někdo myslí, že tuto krizi můžeme vyřešit jen v rámci Itálie, tak se zásadně mýlí,“ volila Meloniová podobná slova jako šéfka EK. Von der Leyenová vedle zmíněných možností hovořila například o tom, že chce prověřit případné ustavení nové unijní námořní mise, která by pomohla v boji proti pašerákům lidí.

Video  Italský ostrov Lampedusa pod náporem migrantů: Dorazilo jich rekordní množství  - Reuters
Video se připravuje ...

Věra Hrková ( 17. září 2023 15:13 )

Správně. Proč ti lenoši ve své zemi nepracují aby se měli tak, jak lidé v zemích, do kterých utíkají? Jsou to prostí vyčůránkové. Hned v první evropské zemi je poslat zpět. Proč by měla Evropa povinnost se o ně starat? Od toho je Evropská unie, aby se starala o neunijní občany?

karmazdarma ( 17. září 2023 13:57 )

Největší pomoc bude,když všechny migranty nechá nalodit a pošle je štandopéde nazpět, odkud vypluli. Evropa není nafukovací,mějte to na paměti vy všichni Sluníčko-Eurohujeři

Zobrazit celou diskusi