Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Projev o stavu EU: Budoucnost Ukrajiny je v naší Unii, vzkázala von der Leyenová

Aktualizováno -
13. září 2023
12:03
Autor: ČTK, simao - 
13. září 2023
11:15

Budoucnost Ukrajiny, Moldavska i západního Balkánu je v Evropské unii, řekla dnes v Evropském parlamentu během svého poselství o stavu Evropské unie šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zmínila se i o možných změnách unijních smluv, což by ale rozšíření nemělo brzdit.

„Tento parlament to řekl nahlas: Budoucnost Ukrajiny je v naší Unii. Budoucnost západního Balkánu je v naší Unii. Budoucnost Moldavska je v naší Unii. A vím, jak důležitá je unijní perspektiva pro množství lidí v Gruzii,“ prohlásila von der Leyenová. Může to podle ní znamenat potřebu upravit unijní smlouvy, „ale nemůžeme a neměli bychom čekat na změny smluv a mezitím nepokročit s rozšířením“.

Od získání statusu kandidátské země v roce 2022 udělala Ukrajina podle von der Leyenové „obrovský krok“ směrem ke vstupu do Evropské unie. Stále ji ale čeká tvrdá práce, dodala šéfka EK. Se svým proslovem vystoupila v době, kdy se mezi členskými státy EU vedou debaty o tom, zda s Kyjevem formálně zahájit jednání o členství v EU již letos na summitu v Bruselu, který se uskuteční 14. a 15. prosince.

V plánu je rozšíření EU

Von der Leyenová hovořila o rozšíření Evropské unie „nejméně na 30 členů“ s tím, že takové rozšíření by mohlo být „katalyzátorem pokroku“ v bloku. „Dokázali jsme, že můžeme být geopolitickou unií, a ukázali jsme, že můžeme postupovat rychleji, když jsme jednotní,“ dodala.

Zdůraznila nicméně, že jakýkoli vstup do EU „musí být založen na zásluhách“, tedy je podmíněn rozsáhlými reformami v kandidátských zemích. „Tento princip bude komise vždy hájit,“ zdůraznila.

Dnešní projev před europoslanci je posledním podobným proslovem von der Leyenové ve funkci během stávajícího mandátu.

Díky Evropskému parlamentu, členským státům EU a týmu komisařů se podle ní podařilo splnit přes 90 procent toho, co bylo v roce 2019 vytyčeno. „Společně jsme ukázali, že když je Evropa odvážná, dokáže věci dotáhnout do konce,“ uvedla v proslovu.

Von der Leyenová: Podporujeme Ukrajinu, reagujeme na agresivní politiku Číny

„Když jsem před vámi stála v roce 2019 se svým programem pro zelenou, digitální a geopolitickou Evropu, vím, že někteří měli pochybnosti. A bylo to předtím, než se svět obrátil vzhůru nohama, přišla globální pandemie a brutální válka na evropské půdě,“ řekla v úvodu své řeči šéfka unijní exekutivy.

„Ale podívejte se, kde je Evropa teď. Viděli jsme zrod geopolitické unie - podporujeme Ukrajinu, postavili jsme se proti ruské agresi, reagujeme na agresivní politiku Číny,“ dodala.

Potlesk za podporu žen

Von der Leyenová si několikrát vysloužila potlesk, zejména když hovořila o právech žen či když podpořila evropské farmáře.

„Ráda bych vám poděkovala za průlomovou práci, kterou jsme vykonali v oblasti rovnosti žen a mužů. Jako pro ženu to pro mě hodně znamená,“ řekla. „Neexistuje jediný argument, proč by za stejnou práci měla být žena placena méně než muž. Naše práce ale zdaleka nekončí, musíme pokračovat v pokroku,“ dodala. „Vím, že tento parlament podporuje náš návrh na boj proti násilí na ženách. I zde bych byla ráda, kdybychom uzákonili princip: Ne znamená ne,“ doplnila za potlesku europoslanců.

Nedostatek pracovních sil

Pokud jde o ekonomické záležitosti, nejvýznamnější překážkou v konkurenceschopnosti je podle von der Leyenové nedostatek pracovních sil na unijním trhu. Vyzvala proto k lepšímu přístupu k pracovním místům pro mladé lidi, ženy a kvalifikované migranty.

„Miliony rodičů - většinou matek - se snaží sladit práci a rodinu, protože neexistuje péče o děti. A osm milionů mladých lidí nepracuje ani nestuduje. A to je jedna z největších překážek naší konkurenceschopnosti,“ uvedla šéfka Evropské komise. „Nedostatek pracovních sil brzdí kapacitu pro inovace, růst a prosperitu. Musíme tedy zlepšit přístup na trh práce,“ dodala.

Video  Tisková konference prezidenta Petra Pavla a předsedkyně Evropské komise Ursuly Von der Leyenové.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

st.rec ( 13. září 2023 12:36 )

Myslím že vonDerLejnoová se mýlí,budoucnost Ukrajiny pod křídly jejího souseda a s jeho podmínkami.Asi proto si její prezident koupil vilu v Egyptě za dobrých 5,5 mega $,ale naoko to udělala jeho tchýně.Jejich prezident totiž silně nenávidí a bojuje proti korupci.

Eva HÁDĚ ( 13. září 2023 11:58 )

Potĕš kostě

Zobrazit celou diskusi