Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Závěrečný den Pavla v Bruselu: Setkání se špičkami EU a první dáma zahlcená květinami

Aktualizováno -
21. dubna 2023
14:46
Autor: Anna Bukovanská - 
21. dubna 2023
07:14

Po NATO, školácích a krajanech dnes prezident Petr Pavel mluvil s unijními špičkami. Původně měl mít schůzku i s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, ta ale musela z osobních důvodů odjet a Pavel se tak vrátil do Prahy dříve. S Leyenovou si ale prezident volal a informoval, že na formální schůzku dorazí předsedkyně do Prahy na začátku května. Během setkání s dalšími lídry pak Pavel řešil extremismus, přístupové rozhovory Ukrajiny, ale i USA. Při odletu si první dáma povzdychla nad záplavou květin s tím, že neví, co s tím bude dělat. 

Český prezident v Bruselu začal návštěvami na půdě NATO a pozdravil se s žáky české sekce Evropské školy nebo s krajany, v pátek se dočkal setkání s lídry evropských společenství. 

Během posledního dne bruselské návštěvy se potkal s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, strávili spolu více než půl hodiny. 

Hlavními tématy byla vize o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou. Pavel podle informací reportérky Blesku apeloval na to, že je potřeba Ukrajinu držet blízko nás. Doslova mluvil o spolupráci demokratických zemí. 

Video  Prezident Pavel s předsedou Evropské rady  - Blesk - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

Následně Pavel odešel k lavičce Václava Havla v parku Leopold, kde se potkal s předsedkyní Evropského Parlamentu Robertou Metsolaovou a kde spolu krátce posedeli na sluníčku. 

Zrovna před pár dny jedno srdce z lavičky někdo ukradl, řekla na místě ředitelka Pražského institutu v Bruselu reportérce Blesku. Místo něj dali na židli mašli s trikolorou. 

Lavička se tu nachází od roku 2021 a pomohl ji instalovat bývalý pražský primátor Zdeněk Hřib. Podle ředitelky institutu bylo těžké najít dostatečně intimní místo a lavička nakonec skončila jen kousek od Evropského parlamentu.

„S prezidentem Pavlem vzpomínáme na Václava Havla. Jeho slova nás provázejí i dnes: ,Naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že něco má smysl, ať už to dopadne jakkoli.´ To je naše Evropa,“ uvedla pak Metsoalová na Twitter. 

„Robertu Metsolaovou jsem ujistil, že ČR je připravená hrát v evropských záležitostech mnohem aktivnější roli. Máme co nabídnout, umíme pojmenovat problémy a dokážeme navrhnout řešení. Podporuji postup Čechů na klíčové pozice v EU, abychom tento konstruktivní přístup udrželi i nadále,“ napsal český prezident. 

Pavel s Metsolaovou následně společně přešli do nedalekého Evropského parlamentu, prezident podepsal pamětní knihu. Posléze mezi oběma stranami proběhlo také dvacetiminutové bilaterální jednání.

Leyenová přijede do Prahy 2. května

Dále se měl prezident přesunout do Berlaymontu – budovy Evropské komise. Odehrát se tam mělo setkání s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou. K tomu ale nakonec nedojde – von der Leyenová se totiž „z osobních důvodů“ nebude nacházet v Bruselu. Zamířila totiž do Německa, protože se jí tam narodilo první vnouče. Návštěva Evropské komise tak pravděpodobně neproběhne.

S Leyenovou si Petr Pavel ještě před polednem zavolal. Nešlo ale o formální jednání, jako spíše o symbolické gesto. „Vyjádřila lítost nad tím, že jsme se nemohli sejít, navrhla setkání v Praze, připravujeme ho na 2. května na odpoledne, abychom projednali to, co jsme nestihli projednat dnes,“ shrnul to Pavel. 

Také tisková konference, která se měla původně konat před jednou hodinou odpolední, začala před dvanáctou. Prezident na ní pohovořil například o tom, co řešili s Charlesem Michelem. S předsedou Evropské rady hovořili mimo jiné o vztahu k Číně.

„Je důležité brát Čínu jako stát, se kterým budeme ve strategickém soupeření v dlouhodobém horizontu, o tom, že je nezbytné ve vztahu k Číně zachovávat společný postup, tedy nekreslit žádné dělící linie mezi Evropu, Severní Ameriku, případně demokracie na druhé polokouli, ale hledat společné postupy, které nám pomohou vytvořit dostatečnou protiváhu k ekonomické, politické a finanční síle Číny,„ uvedl prezident.

Na doplňující dotaz novinářů, zda by Evropská Unie měla zostřit postoj vůči Pekingu, uvedl, že považuje za normální odlišný názor členských států. Domnívá se však, že Čína bude tlačit na to, aby přizpůsobila pravidla ve světě k obrazu svému.

„Pokud nechceme opustit systém, ve kterém žijeme a smířit se, jaká pravidla nastaví, musíme vůči Číně vytvořit dostatečnou protiváhu. Cestou, jak vytvořit ekonomickou, politickou, ale třeba i vojenskou protiváhu, je spolupráce,“ rozvedl to prezident. 

Prezident: USA mohou být brzy angažovány v Indo-Pacifiku

V Charlesem Michelem promluvili také o strategické autonomii Evropské Unie ke Spojeným státům. „Je často skloňována a brána  možná jako snaha oddělit se od Spojených států, ale tak jak mě Charles Michel ujistil, tak ani on to takhle nevnímá, vnímá to tak, že je potřeba spolupracovat se Spojenými státy, ale  na druhou stranu vytvořit dostatek schopností v rámci Evropy, abychom byli schopni jednat s menší závislostí na Spojených státech v situacích, které to budou vyžadovat,“ vysvětlil Petr Pavel.

„Poměrně brzy může nastat situace, kdy Spojené státy budou angažovány v Indopacifickém regionu, nebudou mít dostatek prostředků, aby poskytly své strategické schopnosti ve prospěch Evropy a musíme je mít my, abychom nezůstali na holičkách v případě, že Spojené státy uvidí prioritu jinde,“ sdělil Pavel. V tomto pohledu se s Michelem na strategické autonomie shodnou. 

Došlo také na slova o Ukrajině. „Pokud jde o Ukrajinu a její přibližování k Evropské Unii, tady bude důležité, abychom si v rámci Evropy uvědomili, co je pro nás důležité. Pro nás určitě bude důležité, aby Ukrajina byla stabilní zemí, aby byla zemí, která bude s námi hladce spolupracovat. Čím širší bude zóna stability na východ od našich hranic, tím bezpečnější budeme i my u nás,„ uvedl. 

Jednání o přistoupení Ukrajiny do EU by podle Pavla měla být zahájena do konce roku. Charles Michel se tím prý bude intenzivně zabývat, přestože přiznal rozdílné pohledy. Jedním z faktorů je třeba otázka ukrajinského obilí, což ale sám Pavel považuje za “lakmusové papírky„. 

S Metsolaovou řešil i extremisty a populisty. Domů se vrátí dřív

S předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou se bavili mimo jiné o migraci, přístup by podle prezidenta neměl být založen na kvótách, ale na racionálním přístupu k ochraně vnějších hranic a azylové politice. „Hovořili jsme také o hrozbách vnitřních, které souvisí s nárůstem extremismu, případně populismu v řadě zemí Evropy, především v souvislosti s nadcházejícími v řadě zemí a nakonec i v příštím roce do Evropského parlamentu,“ sdělil. 

Prezident Petr Pavel s manželkou v Bruselu: Setkání s předsedkyní EP Robertou Metsolaovou (21.4.2023) Prezident Petr Pavel s manželkou v Bruselu: Setkání s předsedkyní EP Robertou Metsolaovou (21.4.2023) | ČTK / Šulová Kateřina

Prezident si dal po tiskové konferenci oběd a kolem druhé hodiny odpolední zamířil na letiště. Kolem půl třetí nastoupil do vládního speciálu společně s manželkou. První dáma si trošku povzdychla nad záplavou květin s tím, že neví, co s tím bude dělat, ačkoliv to nejde neodvézt. 

Prezident do Bruselu přiletěl oproti původním plánům o něco dříve – dnes už víme, že to bylo kvůli generálnímu tajemníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi a jeho cestě na Ukrajinu. A kvůli změně programu Pavel dříve také odletí. Vládní speciál se vznese asi o ve tři čtvrtě na tři. 

Video  Petr Pavel v Bruselu: S manželkou Evou zavítali do Pražského domu  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

Jakk ( 22. dubna 2023 14:33 )

U tvého abych se ho zeptal jak mohl splodit takového mamlase.

JaNat ( 21. dubna 2023 23:43 )

Jo napiš to ještě jednou, aby se ti konečně ulevilo. Ne a ne mě vytočit, co? Tak kdo z nás je hysterka? Ty jsi už jak pominutá, denně o mně musíš psát. Mně osobně jsi naprosto šumák. Dělej s tou tvojí závistí něco

JaNat ( 21. dubna 2023 23:31 )

No to napsal ten pravý. Ty sám se opakuješ a kolikrát nevíš o čem jsi včera psal. To koště si nech pro svoji Blážu, jak vidím dnes jsi měl zaracha anebo prostě lžeš celou dobu. Ale to je jedno, už mě nebavíte, jedete pořád stejné blemty, jste protivní a sprostí.

JaNat ( 21. dubna 2023 23:28 )

Neurážej, máš něco k tématu?

JaNat ( 21. dubna 2023 23:27 )

Neurážej. Psala jsi to tu kdysi sama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa